Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Danko chce zaviesť športové poukazy: Zamestnávatelia reagujú... KLINEC do rakvy pre slovenské firmy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poslanci SNS Milan Garaj, Andrej Danko a Dagmar Kramplová navrhujú zavedenie povinnosti pre zamestnávateľov poskytovať príspevok na športovú činnosť dieťaťa zamestnanca. Chcú tak zvýšiť počet detí zapojených do pravidelných športových aktivít. Asociácia priemyselných zväzov a dopravy s týmto návrhom nesúhlasí. Podľa nej to bude "klinec do rakvy pre slovenské firmy".

archívne video

Tlačová konferencia strany SNS na tému Rozšírenie účelu rekreačných poukazov a financovanie mimovládnych organizácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Povinnosť by sa mala týkať firiem s viac ako 49 zamestnancami, pričom maximálna výška príspevku je stanovená na 275 eur ročne na všetky deti zamestnanca. "Zavedenie tejto povinnosti vychádza z analýzy súčasných trendov v oblasti verejného zdravia a zistení, ktoré naznačujú, že nedostatočná fyzická aktivita v detstve vedie k nárastu chronických ochorení, ako sú obezita a cukrovka, už v ranom veku. Návrh zákona preto podporuje účasť detí na organizovaných športových aktivitách, čím sa zabezpečí nielen ich fyzický, ale aj psychický rozvoj," uviedli poslanci v predloženom materiáli na rokovanie do Národnej rady (NR) SR koaliční poslanci.

Zľava Milan Garaj, Dagmar Kramplová, v pozadí vzadu Ján Krišanda a predseda SNS Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
Zľava Milan Garaj, Dagmar Kramplová, v pozadí vzadu Ján Krišanda a predseda SNS Andrej Danko  (Zdroj: TASR - Pavel Neubaue)

Klinec do rakvy pre slovenské firmy

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy s predloženým návrhom koaličných poslancov SNS zásadne nesúhlasí. "Tento návrh považujeme za nekoncepčný, najmä v kontexte prijatého konsolidačného balíčka, ktorý zvýšil dane, odvody a zaviedol daň z finančných transakcií. Aktuálny návrh, o ktorom rokuje parlament, pridáva k týmto záťažiam ďalšie neprimerané bremeno a môže byť tým pomyselným klincom do rakvy, ktorý výrazne ohrozí schopnosť firiem ďalej fungovať," vyhlásila v stanovisku. 

Návrh je podľa nich predložený bez diskusie so sociálnymi partnermi a bez jasnej analýzy dopadov na podnikateľské prostredie. "Vnímame ho ako populistické opatrenie, ktoré sa realizuje na účet firiem. Len prehlbuje už beztak náročnú situáciu, v ktorej sa firmy nachádzajú, a ďalej zhoršuje podmienky v podnikateľskom prostredí," konštatuje asociácia. Dôrazne s ním nesúhlasí a považuje ho za škodlivý pre dlhodobú stabilitu firiem na Slovensku.

Prezident Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev
Zobraziť galériu (3)
Prezident Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Návrh zákona nadväzuje na súčasnú legislatívu, ktorá dáva zamestnávateľom možnosť poskytovať takýto príspevok. Novela zavádza túto povinnosť ako záväznú, čo má za cieľ zvýšiť počet detí zapojených do pravidelných športových aktivít. Koaliční poslanci predpokladajú taktiež pozitívny hospodársky vplyv na športové organizácie, v ktorých by malo dôjsť k zvýšeniu ekonomickej aktivity.

Viac o téme: Návrh zákonaPríspevok na športovú činnosť dieťaťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu