Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Izraelské údery v Libanone si za posledný deň podľa úradov vyžiadali 37 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fadi Tawil)

TEL AVIV/BEJRÚT - Izraelské letecké útoky v Libanone si za posledných 24 hodín vyžiadali 37 mŕtvych a 151 zranených. V noci na piatok to uviedlo libanonské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa vo svoje správe odvolala agentúra AFP.

Zdroj blízky proiránskemu hnutiu Hizballáh povedal, že Izrael vo štvrtok večer vykonal 11 po sebe idúcich úderov na baštu tejto militantnej skupiny na južnom predmestí libanonského hlavného mesta Bejrút. Libanonská štátna tlačová agentúra (NNA) tvrdí, že išlo o jeden z najsilnejších náletov od minulého týždňa, keď Izrael zintenzívnil bombardovanie susednej krajiny. Dosiaľ tam podľa ministerstva zdravotníctva útoky zabili už viac než 1000 osôb vrátane civilistov a ďalšie státisíce museli pre bombardovanie opustiť svoje domovy.

Spravodajcovia AFP v Bejrúte aj mimo neho počuli hlasné výbuchy, ktoré spôsobili spustenie alarmov v autách i otrasy budov. Na záberoch, ktoré zverejnila francúzska agentúra, bolo vidieť obrovské plamene stúpajúce z miesta útoku, hustý dym aj vystreľujúce svetlice. Hovorca izraelskej armády pre arabské publikum Avichaj Adrai predtým vyzval obyvateľov istých budov v dvoch štvrtiach na juhu libanonskej metropoly na okamžitú evakuáciu. Spolu s výzvou zverejnil aj mapy danej oblasti, podľa neho sa tam nachádzajú zariadenia Hizballáhu a Izrael sa na ne chystá zaútočiť. Nemenovaný zdroj blízky Hizballáhu povedal, že iný izraelský úder zasiahol sklad v blízkosti bejrútskeho letiska. Bezprostredne neboli známe prípadné škody.

Viac o téme: IzraelLibanonObete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu