Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Vplyvný republikán vyzval Bidena, aby urýchlil dodávky zbraní do Izraela

(Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Predseda výboru americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci Michael McCaul vo štvrtok apeloval na prezidenta Joea Bidena, aby urýchlil dodávky všetkých zbraní do Izraela. Týkať sa to podľa neho má aj bômb, ktoré USA niekoľko mesiacov zadržiavajú pre obavy z možného porušovania ľudských práv.

Vplyvný republikánsky kongresman to napísal v liste zaslanom Bidenovi, na obsah ktorého sa vo svojej správe odvolala agentúra Reuters. McCaul vo svojej funkcii predsedu výboru posudzuje všetky veľké predaje amerických zbraní do zahraničia. Podľa svojich slov si je vedomý, že okrem spomínaných bômb je plánovaných ďalších viac ako 10 predajov zbraní do Izraela, ktoré čakajú na konečné schválenie už viac ako štyri mesiace. Amerického prezidenta preto vyzval, aby sa urýchlene uskutočnili. Republikáni už niekoľko mesiacov apelujú na Bidena, aby zvrátil svoje rozhodnutie z mája, kedy USA pozastavili jednu dodávku zbraní pre Izrael, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

Izrael už takmer rok bojuje proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas

Dôvodom boli obavy z ich ďalšieho použitia pri útokoch na husto obývané oblasti v Pásme Gazy. Iba jedna takáto 907-kilogramová bomba totiž podľa Reuters dokáže preraziť hrubý betón a spôsobiť veľký polomer výbuchu. McCaul list zaslal v čase obáv medzinárodného spoločenstva, že na Blízkom východe vypukne rozsiahla vojna. To však podnietilo výzvy vo Washingtone, aby Bidenova administratíva poskytla Izraelu ešte väčšiu pomoc. Izrael už takmer rok bojuje proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Tento týždeň svoje sily poslal aj do južného Libanonu, kde sa zameriavajú na Iránom podporovaný Hizballáh. Na pozície libanonských militantov predtým dva týždne izraelská armáda podnikala intenzívne letecké útoky, v ktorých pokračovala aj vo štvrtok. "Všetci by sme si priali, aby Izrael tieto väčšie bomby nepotreboval, ale z operačného hľadiska sú nevyhnutné, pretože nepriatelia Izraela vrátane Hamasu a Hizballáhu zámerne používajú hlboko zakopané podzemné bunkre a tunely," poznamenal McCaul. Biden by mal podľa neho tieto zbrane pripravené na expedíciu okamžite poslať do Izraela.

Viac o téme: USAIzraelZbraneJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu