Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Švédske gangy znepokojujú susediace krajiny: Streľba, zločiny a vraždy takmer na dennom poriadku, polícia je bezradná!

Zločiny gangov vo Švédsku sa šíria po celej krajine a sú čoraz násilnejšie
Zločiny gangov vo Švédsku sa šíria po celej krajine a sú čoraz násilnejšie (Zdroj: X/@DaveAtherton20)

MOSS – Švédska polícia sa čoraz častejšie stretáva so švédskymi gangami na uliciach, so streľbou a vybavovaním si účtov. Obavy narastajú ale už aj v okolitých štátoch a to najmä v Nórsku a Dánsku, kde sa títo zločinci rovnako rozširujú.

Prvú streľbu zo susedného Nórska zažil aj Christer Nersund. Práve ten bol svedkom výstrelov neďaleko svojho domu pri jazere na okraji mesta. Keď začul policajné sirény a čoraz viac, uvedomil si, že zrejme nejde o dopravnú nehodu ale o spomínaných švédskych gangstrov, informuje Politico.

Príhovor prezidenta Pellegriniho počas Dňa ozbrojených síl SR, v Brezovej pod Bradlom (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Tí si práve v Nórsku mali vystopovať svojho rivala a pokúsiť sa ho zabiť. Uprostred bieleho dňa, keď deti v neďalekej telocvični trénovali hádzanú muž v snehu krvácal. Po prevoze do nemocnice a rýchlom zásahu sa muža podarilo zachrániť a útok gangu prežil. V súvislosti s týmto incidentom už vo Švédsku zadržali troch mužov a následne ich vydali do Nórska, kde zostávajú vo väzbe.

Incident ale nie je prvým ani posledným a preto aj na strane verejnosti rastú obavy. Tento rok polícia riešila už 195 výstrelov, 72 bombových útokov a 30 mŕtvych, ktorí sa stali obeťou vybavovania si účtov. Vo Švédsku sa pomaly vytráca pocit bezpečia. Streľba v susednom Nórsku bola ale prvým znakom, že skupiny zločincov sa presúvajú aj do okolitých štátov.

Nórska polícia má zároveň podozrenie, že bombový útok v nedaľekom meste Drøbak bol rovnako „dielom“ švédskych výtržníkov. Rovnaké obavy vzrástli aj v Dánsku, kde zaznamenali mimoriadne vysoký prílev švédskych zločincov. Tí dokonca verbujú do svojich radov deti, ktoré už v tínedžerskom veku sú podozriví z vraždy. „Gangy verbujú detských vojakov, aby sa navzájom napádali,“ uviedol dánsky minister spravodlivosti a dodal, že polícia rieši už 25 prípadov napadnutia.

Bezpečnostná situácia vo Švédsku už ohrozuje povesť krajiny nielen doma, ale aj v zahraničí. Európsky štát sociálnej stability zažíva šokujúci a ponižujúci vývoj a stratu bezpečia pre domácich obyvateľov. Švédska stredopravá vláda v roku 2022 zvýšila tresty za trestné činy so zbraňami a snaží sa o zníženie veku trestnej zodpovednosti. Tento zásah ale zrejme nemá taký dopad ako vláda očakávala a streľba a bombové útoky pokračujú naďalej.

V súvislosti s pokusom o vraždu v nórskom meste Moss polícia zatkla dvoch mužov spolu s autom, ktoré bolo pri pokuse o vraždu použité. Tretieho muža polícia zatkla v Štokholme.

Viac o téme: KriminalitaPokus o vražduŠvédskej gangy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu