Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

MIMORIADNE Izrael pod paľbou: Irán zaútočil raketami, mestami znejú sirény a výbuchy! Hlásia aj teroristické útoky

aktualizované Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: N12 TV)

WASHINGTON - Irán sa podľa nemenovaného zdroja z Bieleho domu bezprostredne chystá zaútočiť na Izrael balistickou raketou. Na svojej internetovej stránke o tom informovala americká televízia CNN. Podobnú správu priniesli aj ďalšie americké médiá. Washington podľa nemenovaných predstaviteľov upozornil Teherán, že priamy vojenský útok na Izrael bude mať pre Irán závažné dôsledky. Podľa izraelských zdrojov denníka The New York Times sa útok očakáva v "najbližších hodinách".

Naživo 

aktualizované 19:24 Turecko a Belgicko sú ďalšími krajinami, ktoré vyzývajú svojich občanov, aby opustili Libanon, kde sa začala pozemná operácia izraelskej armády proti baštám proiránskeho hnutia Hizballáh. V evakuácii svojich občanov pokračuje Bulharsko, uviedla v utorok agentúra Reuters.

aktualizované 19:21 Irán spustil raketový útok na židovský štát. Podľa nepotvrdených správ médií mullahovia vypálili stovky projektilov vrátane balistických rakiet. Podľa Jerusalem Post by malo ísť až o 500 rakiet. V pobrežnej metropole Tel Aviv je počuť mohutné výbuchy. Nemecký veľvyslanec Steffen Seibert (64) z Izraela hlási: „Ťažký večer. Hrozný teroristický útok v Jaffe , pri ktorom bolo zavraždených niekoľko ľudí – a Izrael je pod paľbou stoviek iránskych rakiet. Z našich bunkrov počujeme hlasnejšie výbuchy ako kedykoľvek predtým."

aktualizované 19:17 Teroristický útok v uliciach štvrte Jaffa v Tel Avive si dnes podľa izraelskej polície vyžiadal osem mŕtvych a niekoľko zranených, píše server The Times of Israel. Predchádzajúca policajná bilancia uvádzala štyroch zabitých a sedem zranených. Polícia uviedla, že dvojicu útočníkov zneškodnila. Preveruje tiež informácie o ďalšom útoku v meste Herzlija, ktoré sa nachádza pri Tel Avive.

MIMORIADNE Izrael pod paľbou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: N12 TV)

aktualizované 19:15 Izraelská polícia vyšetruje streľbu, ktorá sa v utorok podvečer odohrala na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický útok. Podľa agentúry Reuters pri ňom utrpeli zranenia najmenej štyri osoby. Z prvých správ izraelských médií vyplýva, že do útoku, ktorý sa odohral v blízkosti železničnej stanice, sú zapletení najmenej dvaja ozbrojenci.

MIMORIADNE Izrael pod paľbou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: N12 TV)

aktualizované 19:10 Spojené štáty sú pripravené pomôcť Izraelu v obrane pred iránskymi raketovými útokmi a chrániť amerických vojakov v oblasti, uviedol americký prezident Joe Biden. Stalo sa to krátko po tom, čo Irán odpálil na Izrael balistické rakety.

aktualizované 19:08 Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

aktualizované 19:05 Podľa izraelských médií odpálil Irán vyše 100 rakiet. Agentúra AFP napísala, že nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov.

aktualizované 18:57 Podľa The Times of Israel sa sirény rozozneli po celom izraelskom území. Spravodajkyňa agentúry DPA informovala, že v Tel Avive sa ozývajú hlasné explózie.

aktualizované 18:43 Irán odpálil balistické rakety smerom na Izrael, uviedla dnes večer izraelská armáda. Obyvateľov Jeruzalema a stredného a južného Izraela pred útokom varujú sirény, majú sa schovať, píšu agentúry Reuters a AP. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari nedlho pred odpálením rakiet uviedol, že zo strany Iránu očakáva rozsiahly útok.

"Spojené štáty majú náznaky, že sa Irán bezprostredne chystá odpáliť balistickú raketu proti Izraelu," cituje CNN nemenovaného činiteľa. Spojené štáty podľa neho konajú prípravy s cieľom brániť Izrael. Tiež hovorca izraelskej armády podľa agentúry Reuters povedal, že regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM je na iránsku hrozbu pripravené.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že jeho krajina vedie "kampaň proti iránskej osi zla". Vyzval obyvateľov Izraela, aby rešpektovali bezpečnostné nariadenia civilnej obrany a záchranných zložiek, a vyhlásil: "Spoločne budeme bojovať a spoločne zvíťazíme. " Americká ambasáda v Izraeli nariadila všetkým zamestnancom americkej vlády v tejto krajine, na Západnom brehu a v Pásme Gazy, aby sa do odvolania uchýlili na bezpečné miesto.

Iránsky raketový útok na Izrael by mohol byť rovnako veľký alebo prípadne ešte väčší ako úder z tohtoročného apríla, povedal agentúre Reuters nemenovaný americký činiteľ. Pri prvom priamom útoku Iránu proti Izraelu Teherán a jeho spojenci v regióne podľa izraelskej armády nasadili 120 balistických striel alebo 30 striel s plochou dráhou letu. Išlo vtedy o reakciu na útok na iránsky konzulát v Damasku. Izrael sa k nemu síce neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Irán by mal do útoku nasadiť drony a rôzne strely

Podľa zdrojov NYT sa očakáva, že aj teraz Irán do útoku nasadí drony a rôzne strely. Údajne ho zacielia na tri izraelské vojenské základne či velenie tajných služieb nachádzajúce sa severne od Tel Avivu, ktoré už bolo evakuované. Teraz napätie medzi Izraelom a Iránom znovu výrazne stúplo v dôsledku rozsiahlych izraelských akcií proti šiitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu podporuje politicky aj vojensky.

V noci na dnes Izrael začal pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone. Napätie medzi Izraelom a Iránom v posledných dňoch výrazne stúplo v dôsledku rozsiahlych izraelských akcií proti šiitskému hnutiu Hizballáh v Libanone. Irán túto militantnú skupinu podporuje politicky aj vojensky. Izrael v noci na dnes začal pozemnú operáciu proti Hizballáhu v južnom Libanone.

Izraelská armáda vydala nové pokyny pre civilistov

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Armáda vyzvala obyvateľov Izraela, aby sa nezdržiavali vonku, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Pripomenula im, aby sa po rozzvučaní sirén varujúcich pred raketovým útokom okamžite a čo najrýchlejšie presunuli do chráneného objektu a zostali tam až do vydania nových pokynov. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že očakávaný raketový útok z Iránu bude pravdepodobne rozsiahly.

Viac o téme: Raketaútok IránWashingtonIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu