Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Šokujúce detaily zo zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak opitý, že nemohol ani absolvovať výsluch

(Zdroj: Policie ČR)

PRAHA - Stredajšiu zrážku dvoch osobných vlakov v pražskej Libni vyšetruje polícia nielen pre podozrenie z všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, ale aj z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Incident si vyžiadal zranenia u troch desiatok ľudí a polícia rozšírila právnu kvalifikáciu prípadu, keď sa ukázalo, že jeden z rušňovodičov mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.

Podľa ministra dopravy Martina Kupku rušňovodič nadýchal 1,96 promile alkoholu, čo mu znemožnilo okamžité vykonanie úkonov trestného konania. „Rušňovodič sa v nemocnici podrobil lekárskemu vyšetreniu a úkony trestného konania s ním mohli byť vykonané až po niekoľkých hodinách, keď ich bol vzhľadom k svojmu stavu schopný,“ uviedla polícia na sociálnej sieti X. Zatiaľ sa však stále zisťujú okolnosti a vinník nehody. Železničná inšpekcia totiž uviedla, že druhý vlak minul návestidlo zakazujúce jazdu, čo prispelo k nehode.

Rušňovodič, ktorý nafúkal, za nehodu zrejme nemohol

Pri stredajšej nehode záchranári ošetrili celkom 35 ľudí. Najskôr z miesta nehody odviezli 25 cestujúcich, ďalších desať o niečo neskôr zo zastávky, kam ich previezol evakuačný vlak. Zranenia boli podľa nich ľahké, prevažne išlo o pomliaždeniny, odreniny, ale aj zlomeniny.Nehoda sa stala krátko po 7.30 h. Inšpektori podotkli, že osobný vlak na odbočke Balabenka ignoroval vjazdové návestidlo s návesťou zakazujúcou jazdu a následne sa zrazil s druhým osobným vlakom. Škody boli odhadnuté na 31 miliónov korún (1,2 milióna eur). 

Pozitívnu dychovú skúšku jedného z rušňovodičov potvrdili aj České dráhy (ČD). "Bohužiaľ, musíme potvrdiť, že pri nehode v Prahe vyšla dychová skúška rušňovodiča súpravy ČD pozitívne. Hoci nebola podľa dostupných informácií nehoda zavinená naším rušňovodičom, nič to nemení na vážnosti tohto zistenia," uviedol dopravca.

V reakcii na tento prípad sa dopravca rozhodol pre mimoriadnu kontrolu rušňovodičov. Od januára do augusta tohto roka urobili ČD podľa svojich slov viac než 47.000 preventívnych kontrol na alkohol a omamné látky. Teraz ich chcú ešte zintenzívniť.

Viac o téme: PrahaZrážka vlakovOpitý rušňovodič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu