KALIFORNIA - Vo všeobecnosti je známe, že konzumácia alkoholu nie je činnosť, ktorá prospieva zdraviu. Je však alkohol vždy iba škodlivý? Na túto otázku má prekvapivú odpoveď lekár Saurabh Sethi z Kalifornie, ako aj viaceré vedecké štúdie.
Gastroenterológ Saurabh Sethi konzumentom alkoholu radí, že ak sa rozhodujú, aký drink si dajú, mali by vedieť, že „najzdravšou voľbou“ je tequila. Hoci vysvetľuje, že žiadne množstvo alkoholu nie je pre zdraviu prospešné, tequila má oproti konkurencii výhodu. „Tequila sa vyrába z rastliny agáve, ktorá obsahuje málo cukru aj sacharidov,“ uvádza lekár na TikToku. Na rozdiel od likérov destilovaných z obilia, je prirodzene bezlepková. Mexickí experti z Centro de Investigación y de Estudios Avanzados Biotechnology and Biochemistry Irapuato zistili, že agáve v tequile nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak, ako iné druhy alkoholu. Vedci z Univerzity v Guadalajare zas zistili, že modrá agáve používaná na výrobu tequily môže vytvoriť ochrannú bariéru v súvislosti s liekmi, ktoré sa používajú na liečbu črevných ochorení a zabrániť zriedeniu lieku v žalúdku.
Ako uvádza Medical News Today, agáve obsahuje zlúčeniny, ako sú fruktány a fruktooligosacharidy (FOS). Tie fungujú ako probiotiká, čiže podporujú zdravú črevnú mikroflóru, zlepšujú trávenie a potenciálne zmierňujú problémy tráviaceho traktu. Jedným z dôvodov, prečo je alkohol škodlivý, je skutočnosť, že keď ho pijeme, rozkladá sa na acetaldehyd. Ide o toxín a známy karcinogén, ktorý poškodzuje DNA a bráni v regenerácii. Tequila síce tiež spúšťa jeho tvorbu, ale tento proces je pomalší, čo ľudia ocenia najmä ráno po jej večernej konzumácii. Sethi hovorí: „Tequila sa metabolizuje na acetaldehyd pomalšie ako iné alkoholické nápoje. Tento pomalší metabolizmus môže byť dôvod, prečo majú po nej niektorí ľudia menšiu alkoholovú opicu.“
Podľa štúdie Centra behaviorálnych a sociálnych vied pre štúdium alkoholu a závislostí na Fakulte verejného zdravia Brownovej univerzity je hlavným vinníkom alkoholovej opice prítomnosť produktov kvasenia známych ako kongenéry. V čírej tequile vyrobenej zo 100-percentnej modrej agáve je ich podiel nižší ako v hnedých likéroch, ktoré ich obsahujú najviac. Lekár však poznamenal: „Tieto výhody sa vzťahujú len na stopercentnú tequilu z agáve. Jej miešanie so sladkými nápojmi neguje potenciálne výhody.“ Svojim klientom ju odporúča aj certifikovaná dietologička Tanya Zuckerbrotová. Podľa jej slov obsahuje pohárik vodky 96 kalórií, ale panák tequily má len 64 kalórií. „Navyše sa vyrába z agáve a má prirodzene sladkú chuť. Vďaka tomu nie je potrebné používať sladké miešané nápoje, v ktorých sa len hromadia kalórie a sacharidy,“ uviedla pre denník New York Post. Sethis však doplnil, že najlepšie a najzdravšie je vyhýbať sa alkoholu.