Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

Ten mizerný bastard: TAKTO Trumpa urazil veterán po návšteve cintorína! A to nie je všetko

Bývalý prezident USA Donald Trump
Bývalý prezident USA Donald Trump (Zdroj: TASR/AP/Mark Peterson)

WASHINGTON - Donald Trump, bývalý prezident Spojených štátov, navštívil v pondelok Národný cintorín Arlington, kde položil veniec na pamiatku amerických vojakov, ktorí zahynuli pri útoku v Afganistane v roku 2021. Tento akt však vyvolal ostrú reakciu zo strany vojnového veterána Brada Berkwitta, ktorý kedysi slúžil v americkom námorníctve.

Berkwitt sa k návšteve Trumpa na cintoríne vyjadril veľmi kriticky. Na sociálnej sieti X (predtým Twitter) zverejnil video, v ktorom vyjadril svoj hnev a znechutenie. „Ako veterán, ktorý obetoval 20 rokov a 28 dní svojho života, som viac než nahnevaný! Kto do čerta dovolil Trumpovi dnes položiť veniec na Arlingtonskom cintoríne, ktorý pohŕda mojimi bratmi a sestrami, ktorí slúžili našej krajine, niečo, čo tento mizerný bastard nikdy neurobil?“ povedal Berkwitt v emotívnom videu.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Táto silná reakcia má svoje korene v Trumpových kontroverzných vyjadreniach o americkej armáde z minulosti. V roku 2018 údajne označil padlých vojakov z 1. svetovej vojny počas svojej cesty do Francúzska za „hlupákov“. Nedávno taktiež spochybnil hodnotu medailí cti pre vojakov, keď vyhlásil, že Prezidentská medaila slobody pre civilistov má podľa neho väčšiu hodnotu.

Pre Brada Berkwitta je Trumpova prítomnosť na Arlingtonskom cintoríne po udalostiach z 6. januára 2021, keď došlo k útoku na Kapitol, absolútne neprijateľná. Vo svojom videu pokračoval v ostrom tóne, označil Trumpa za „zradcu“ a pridal ďalšie urážky, vrátane označenia Trumpa za „odsúdeného zločinca, odsúdeného násilníka zodpovedného za podvody, degenerovaného šovinistického prasaťa a lživého podvodníka“. Zároveň kritizoval aj veteránov, ktorí Trumpa podporujú, a neváhal ich rovnako uraziť.

Trump počas návštevy opätovne kritizoval súčasného prezidenta Joea Bidena a jeho viceprezidentku Kamalu Harrisovú za spôsob, akým sa americké jednotky stiahli z Afganistanu. Na svojej sociálnej platforme „Truth Social“ obvinil Bidena a Harrisovú z neschopnosti, ktorá podľa jeho slov viedla k smrti 13 amerických vojakov a stovkám obetí medzi civilistami. Zároveň tvrdil, že pod ich vedením sa najlepšie vojenské vybavenie sveta v hodnote 85 miliárd dolárov dostalo do rúk Talibanu. Trumpov tím dodal, že bývalý prezident by amerických vojakov a ich rodiny nikdy nezradil tak, ako to podľa nich urobila Kamala Harrisová.

Viac o téme: Donald TrumpPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu