Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

VAROVANIE Povodne sú takmer isté! Meteorologický model predpovedá tisícročnú vodu: Mimoriadne opatrenia, rušenie akcií

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel, FB/SHMÚ)

BRATISLAVA - Letnému horúcemu počasiu sme dali zbohom. Kým pred týždňom sme sa na niektorých miestach potili pri 35 stupňoch Celzia, tento týždeň nastal teplotný šok. Na naše územie prišli aj mohutné dažde, ktoré budú pokračovať. Ak sa aktuálne predpovede naplnia, nastane extrémna situácia. Hrozí totiž, že nás zasiahnu horšie povodne ako v roku 2013.

Aktualizované 18:45 Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) je pripravený vykonávať všetky náležité záchranné práce, ktoré bude vyžadovať situácia súvisiaca s meteorologickou predpoveďou o extrémnych zrážkach. TASR to potvrdila hovorkyňa hasičov Zuzana Geguššová. "Vzhľadom na meteorologickú predpoveď o extrémnych zrážkach, ktoré majú zasiahnuť Slovensko počas najbližších dní, sú príslušníci HaZZ v prípade potreby pripravení vykonávať všetky náležité záchranné práce, ktoré situácia bude vyžadovať," ozrejmila hovorkyňa.

Aktualizované 18:21 Mesto Bratislava zvolalo pre očakávané nepriaznivé počasie krízový štáb. Cieľom bolo skontrolovať všetky prostriedky a postupy pre čo najlepšie zvládnutie situácie. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla. "Od štvrtka (12. 9.) poobedia do nedele (16. 9.) sú podľa predpovedí meteorológov očakávané extrémne silné dažde a vietor, ktoré majú zasiahnuť aj Bratislavu. S tým je spojená aj možná stúpajúca hladina riek Dunaja a Moravy, prípadne ich vybreženie v niektorých lokalitách v záplavovom území," vysvetľuje Bubla.

Aktualizované 17:58 V Liptovskom Mikuláši sa pripravujú na silné dažde, ktoré meteorológovia očakávajú v nadchádzajúcich dňoch. Zamestnanci Verejnoprospešných služieb kontrolujú odvodňovacie kanály a v prípade potreby ich čistia. Na sociálnej sieti to v stredu oznámil primátor Ján Blcháč. "Tiež sme v spojení s mestskými dobrovoľnými hasičmi, ktorí budú od piatka (13. 9.) v pohotovosti a pripravení zasiahnuť. Dúfajme, že hrozivé predpovede o storočnej či tisícročnej vode sa nenaplnia," poznamenal primátor.

Aktualizované 17:42 V dôsledku extrémnych zrážok, pred ktorými na najbližšie štyri dni v stredu varovali českí meteorológovia, môže dôjsť ku komplikáciám aj v železničnej doprave. České dráhy (ČD) v reakcii na výstrahu aktivujú pohotovostnú službu, aby zmiernili dôsledky komplikácií. Uviedol to Filip Medelský z komunikačného oddelenia ČD. "V súvislosti s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pred extrémnymi zrážkami v nasledujúcich dňoch aktivujeme pohotovostné služby, ktoré budú zamestnanci Českých dráh plniť tak, aby zmiernili dôsledky komplikácií v premávke, zaistili informovanie o mimoriadnych udalostiach a posilnili starostlivosť o cestujúcich," spresnil Medelský.

Aktualizované 17:30 Pre očakávané výrazné až extrémne zrážky v najbližších dňoch očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výrazné vzostupy vodných tokov Dunaja a Moravy, a to s prekročením stupňov povodňovej aktivity. Výrazné vzostupy hladín však budú aj v regiónoch na západe Slovenska. Niekoľkodňové trvalé dažde zasiahnu najmä západ Slovenska. Počítať treba aj s výrazným ochladením, na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier môže cez víkend snežiť. V stredu o tom informovali meteorologička Paulína Valová a hydrológ Peter Smrtník. "Čaká nás významná zrážková udalosť, ktorá prinesie vysoké úhrny zrážok v priebehu najbližších štyroch dní. Dôvodom je zvlnený studený front. Nebude len pršať, ale bude aj fúkať a bude chladno," skonštatovala Valová.

Aktualizované 17:00 Armáda bude v súvislosti s očakávanými výdatnými zrážkami v prípade potreby plne súčinná. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že telefonoval so šéfom rezortu obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD). S ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) sa dohodli na koordinovaní postupu a prípravách. "Začíname s prípravou na extrémne búrky, ktoré sú avizované nad okolitými štátmi a, žiaľ, prognóza zatiaľ avizuje, že tie zrážky môžu byť najintenzívnejšie nad Slovenskom," podotkol Taraba.

Aktualizované 16:19 V obave z extrémneho počasia rušia usporiadatelia v Libereckom kraji niektoré podujatia alebo program presúvajú pod strechu. Liberecký dopravný podnik tak zrušil plánovaný deň otvorených dverí, nepôjde sa ani cyklistický závod z Liberca cez Jizerské hory s dojazdom na Ešted. V Hrádku nad Nisou sa dožínky rozhodli presunúť z hasičskej lúky pod strechu kultúrneho domu Beseda, v Jablonci nad Nisou zrušili vonkajší program Dní európskeho dedičstva, zistila ČTK.

Aktualizované 16:18 Mestá a obce pri tokoch v Juhomoravskom sa začali kvôli predpovedaným výdatným dažďom pripravovať na hroziace povodne. Napríklad vedenie Veľké nad Veličkou na Hodonínsku zabezpečovalo núdzové ubytovacie kapacity. ČTK to dnes povedali hovorcovia či starostovia. Vo štvrtok dorazí podľa meteorológov do Česka až extrémne zrážky, ktoré môžu v ďalších dňoch výrazne zdvihnúť hladiny riek. Povodie Moravy už v utorok informovalo, že začalo znižovať hladiny vo vodných nádržiach.

Aktualizované 15:42 Aj Česko sa pripravuje na extrémne zrážky a povodne, pred ktorými meteorológovia v stredu vydali na najbližšie štyri dni najvyšší stupeň výstrahy najmä na východe krajiny. Podľa ministra životného prostredia Petra Hladíka hrozí podobná situácia ako v rokoch 1997 a 2002, keď Česko postihli rozsiahle povodne. Minister vnútra Vít Rakušan ľuďom odporučil, aby si pripravili evakuačný kufor. Uviedli to v stredu na spoločnej tlačovej konferencii. Ľudia by mali mať nabitý telefón a powerbanky, pripravené zásoby pitnej vody a ľudia v zasiahnutých oblastiach by mali cenné veci vyniesť do horných poschodí. Ústredný krízový štáb ČR je pre prípad vyhrotenia situácie už pripravený.

Aktualizované 15:00 Pre hlásené nepriaznivé počasie sa v Bratislave rušia alebo presúvajú viaceré avizované víkendové podujatia. Rušia sa napríklad Dni Vajnôr i Festival Vodníkov v Karlovej Vsi. Dopravný podnik Bratislava (DPB) zas presúva Deň otvorených dverí o týždeň. Organizátori o tom informujú na sociálnej sieti. Otvorenou je zatiaľ otázka konania sa Račianskeho vinobrania. Starosta mestskej časti Rača Michal Drotován na sociálnej sieti informoval, že aktuálne riešia všetky alternatívy týkajúce sa podujatia.

Aktualizované 14:30 Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú v nasledujúce dni (12. až 15. 9.) návštevu lesoparku. Dôvodom sú avizované výdatné zrážky a silný vietor. "Od štvrtka poobedia do nedele sa očakávajú extrémne silné dažde a vietor, ktorý zasiahne Malé Karpaty. V takomto počasí budú padať aj zdravé stromy. Návšteve lesoparku sa určite vyhnite," odkazuje mestská organizácia. V danom období budú zároveň zatvorené bufety, rušia sa tiež pobyty v altánkoch i domčekoch na strome. Fungovať nebude ani prenájom lodičiek a akcie v Ekocentre. Z bezpečnostných dôvodov boli zrušené cyklistické preteky.

VAROVANIE Povodne sú takmer
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Mestské lesy v Bratislave)

Aktualizované 14:00 V priebehu štvrtka sa situácia začne dramaticky zhoršovať. Ako informuje iMeteo.sk, vodohospodári už teraz v Rakúsku a v Česku vypúšťajú vodné priehrady, pričom rieky pod priehradami dosahujú až úroveň 1. povodňového stupňa. Snažia sa tak uvoľniť miesto vo vodných nádržiach, ktoré by následne mohli zachytiť prívalové zrážky. Prvé povodňové stupne zaznamenáme podľa predpovedí na riekach v našom regióne už v piatok.

Aktualizované 13:55 SHMÚ vydal na najbližšie dni pre oblasť západného Slovenska zvýšenú výstrahu pred dažďom, od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.) môže podľa meteorológov na západe a severozápade spadnúť 120 až 180 milimetrov zrážok. Vo štvrtok ešte dážď príliš výdatný nebude, ale v piatok naberie mimoriadne na sile a pršať bude s výdatnými hodinovými úhrnmi.

VAROVANIE Povodne sú takmer
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktualizované 13:45 Pripravenosť Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) reagovať na očakávané výdatné zrážky a ich dôsledky deklaroval i minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "V prípade, že sa bude riziko zvyšovať, zabezpečíme všetko preto, aby sme ochránili životy a majetok obyvateľov Slovenska," deklaroval po rokovaní vlády.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (8)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:50 V Česku hrozia od štvrtka do nedele extrémne zrážky s očakávanými úhrnmi v rozmedzí od 150 do 250 milimetrov. Niektoré toky môžu prekročiť tretí povodňový stupeň. V stredu to na sociálnej sieti X uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), ktorý vydal výstrahu najvyššieho stupňa najmä pre východnú časť krajiny. Červená výstraha tak platí pozdĺž celej hranice so SR.

Aktualizované 12:30 Taraba zvolá krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Uviedol to po rokovaní vlády s tým, že chcú byť pripravení. "Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach," povedal Taraba. Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8-tisíc metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (8)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolá krízový štáb pre zrážky, ktoré sa majú vyskytnúť najbližšie dni na Slovensku. Uviedol to po rokovaní vlády s tým, že chcú byť pripravení. "Protipovodňové opatrenia na Devíne sa budú zo strany Slovenského vodohospodárskeho podniku pripravovať v najbližších chvíľach," povedal Taraba. Dodal, že prietok na Dunaji odhaduje Slovenský hydrometeorologický ústav na 8-tisíc metrov kubických. Preto bude vo vodnej elektrárni Gabčíkovo v prevádzke sedem turbín z ôsmich.

Tomáš Taraba z rokovania vlády o čerpaní eurofondov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:20 Prípadným povodniam by mali vodné stavby po suchom období zabrániť

Prípadným povodniam po očakávaných extrémnych zrážkach v najbližších dňoch v európskom regióne, vrátane Slovenska, by mali vodné stavby v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) zabrániť. Po období sucha sú pripravené akumulovať vodu a chrániť tak územie. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré poskytol Marián Bocák zo SVP. "V týchto chvíľach vodné stavby dokazujú svoje opodstatnenie. Po suchom období sú pripravené akumulovať vodu z prípadných zvýšených prítokov tak, aby ochránili územie pred povodňami. A zároveň s 'našetrenou' vodou mohli v čase nedostatku dotovať potreby užívateľov pod stavbami a zachovať život v riekach," skonštatoval Bocák.

SVP podľa neho pravidelne sleduje vývoj počasia a monitoruje situáciu na vodných tokoch a vodných stavbách, ktorých má v správe viac ako 300. V prípade, že sa predpokladá zvýšenie hladín na príslušný stupeň povodňovej aktivity, vykonávajú sa protipovodňové opatrenia. Spočívajú v monitoringu, prípadne zvýšenom odtoku z nádrží, v krajnom prípade aj realizáciou preventívnych zábran na kritických miestach. "Konkrétna situácia a spôsob opatrení závisí od vývoja počasia, a to nielen u nás, vývoja výšky hladiny na tokoch a predpokladu ich kulminácie," poznamenal Bocák.

Aktualizované 11:50 Tohtotýždňový Tradičný trnavský jarmok zrušilo mesto Trnava pre hrozbu nepriaznivého počasia. Konať sa mal od štvrtka (12. 9.) do nedele (15. 9.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová. Hovorkyňa vysvetlila, že na základe monitoringu počasia a s odvolaním sa na odporúčania bezpečnostného poradcu mesto zrušilo jarmok v celom rozsahu. "Bezpečnosť všetkých účastníkov jarmoku, ako aj ochrana zdravia a majetku všetkých je pre organizátorov na prvom mieste," uviedla.

 

BEZPEČNOSŤ JE PRVORADÁ: PRE HROZBU NEPRIAZNIVÉHO POČASIA JE TRADIČNÝ TRNAVSKÝ JARMOK 2024 ZRUŠENÝ ⛈🌬 Na základe...

Posted by Mesto Trnava on Wednesday, September 11, 2024

Pri silnom vetre sa podľa samosprávy nedá odhadnúť ani zaručiť bezpečnosť predajných stánkov a ich ukotvenia, najmä u predajcov s vlastnými stánkami. "Znamenalo by to vysoké riziko ohrozenia návštevníkov jarmočiska, čo pre nás ako organizátorov neprichádza do úvahy," vysvetlila riaditeľka TTJ a vedúca odboru komunálnych služieb Mestského úradu v Trnave Zuzana Bodišová. Mesto Trnava skonštatovalo, že ďalší jarmok by sa mal konať o rok.

archívne video

V obci Kamenná Poruba po silnom prívalovom daždi voda z potoka zaplavila cesty a domy (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Hrozí tisícročná povodeň

Aktuálne predpovede neveštia nič dobré. Do našej oblasti sa totiž rúti veľmi nepriaznivé počasie a ak sa aktuálne predpovede naplnia, môže nastať extrémna situácia, informuje portál iMeteo.sk. Ten dodáva, že našej oblasti hrozia horšie povodne ako v roku 2013, kedy došlo k tisícročnej povodni.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), už od zajtra príde ďalšia výrazna zmena v počasí. Od štvrtka do nedele nás čaká ďalšia a dlho trvajúca vlna zrážok, ktorá bude väčšinou výdatnejšia ako tá na začiatku týždňa. "Z pravdepodobnostných výstupov modelu ECMWF je možné odhadovať, že najviac zrážok opäť spadne na západe a severe územia. Dokonca na horách budú zrážky aj snehové, najmä v polohách nad cca 1 500 m, prechodne však aj nižšie," informuje SHMÚ. Od piatka až do konca víkendu by tak malo extrémne výdatne pršať, pričom na vine je tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Jadranu priamo nad našu oblasť, kde sa udrží niekoľko dní.

VAROVANIE Povodne sú takmer
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Meteorológovia dodávajú, že predovšetkým v západnej polovici územia bude aj silno veterno, teda zrážkové úhrny budú na návetriach ešte zvýraznené náveterným efektom. Na záveternej strane pohorí budú, naopak, zoslabené oproti uvedenej predpovedi. Okrem výdatných zrážok nás čaká aj výrazne ochladenie. Cez deň bude miestami len okolo 10 °C, čo sme si len pred pár dňami v niektorých lokalitách najmä na juhozápade nevedeli predstaviť ani v noci. "Očakávaná teplota je na úrovni najnižších zaznamenaných hodnôt maximálnej dennej teploty, môžu tak byť prekonávané aj rekordy. Pocit chladu bude umocňovať aj severozápadný vietor, ktorý bude najsilnejší na západe Slovenska," predpovedá SHMÚ.

VAROVANIE Povodne sú takmer
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

O tisícročnej povodni hovoria aj v Nemecku

O potencionálnej tisícročnej povodni už podľa iMeteo.sk hovoria aj nemeckí meteorológovia, ktorí blížiacu sa situáciu analyzovali s rokom 2013. Na východe Nemecka, v celom Rakúsku, Česku, v Poľsku a čiastočne aj na Slovensku spadnú extrémne úhrny zrážok. Portál dodáva, že do nedele by dokonca v niektorých oblastiach mohlo spadnúť viac ako 300 litrov na meter štvorcový, čo by bolo viac ako v roku 2013.

Ako uvádza meteorológ z wetter.com Alban Burster, v roku 2013 spadlo podstatne menej, ako teraz predikujú numerické modely. Súčasné výpočty kalkulujú v oblasti Labe dvojnásobné, niekde až trojnásobné hodnoty ako v roku 2013. "Dúfajme, že sa to nestane tak, ako je to znázornené na mapách počasia. V opačnom prípade sa už čoskoro bude hovoriť o 'juhovýchodnej tisícročnej potope'," uviedol. Aktuálne to vyzerá, že najviac zasiahnutá bude Česká republika, Rakúsko a severozápadné Slovensko. 

Tie najintenzívnejšie zrážky nás čakajú od piatkového poludnia a budú postupovať od severu, pričom sa bude prejavovať aj silný náveterný efekt. Práve preto sa najviac zrážok očakáva na severných a severovýchodných svahoch, medzi ktoré paria rakúske Alpy, Beskydy, Javorníky a severné svahy Malých Karpát. Numerické modely aktuálne očakávajú úhrny do nedeľňajšieho rána až na úrovni 200 litrov na meter štvorcový, pričom ojedinele by mohlo spadnúť viac ako 300 mm.

Aj keď súčasné predpovede vyzerajú extrémne zle, do úvahy však treba brať neistoty predpovedí počasia a tak zatiaľ netreba robiť paniku. iMeteo dodáva, že do udalosti nám zostávajú tri dni a ďalšie výpočty numerických modelov budú celú situáciu spresňovať. Jedno je však isté, z aktuálnej situácie vyplýva, že celkom určite nás čakajú povodne. Rozhodne sa len o tom, v akej rozsiahlosti tieto povodne budú. Postihnuté bude povodie Váhu, Moravy aj Dunaja. 

Viac o téme: PovodneDážďPredpoveď počasiaTisícročná voda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu