Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Muž celých 12 rokov spáva iba polhodinu denne: Nebezpečná rutina priniesla prekvapivé výsledky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO – Dokážete si predstaviť život bez spánku? Istý Japonec pravdepodobne áno, pretože spí iba tridsať minút denne. Pred niekoľkými rokmi dokonca založil asociáciu, v ktorej trénuje ľudí na krátky spánok. Prezradil, ako táto nezvyčajná praktika vplýva na jeho telo.

Štyridsaťročný Daisuke Hori z Japonska má na spánok svojský názor. Spí iba 30 minút denne, a to už celých 12 rokov. Tvrdí, že vďaka tejto rutine si trénuje svoje telo a myseľ a necíti sa vôbec unavene. Rovnako si tak vraj aj zdvojnásobuje dĺžku života. „Pokiaľ športujete alebo pijete kávu hodinu pred jedlom, môžete odvrátiť ospalosť,“ povedal, informuje denník Daily Star. V roku 2016 dokonca založil Japonskú asociáciu určenú na tréning krátkych spánkov a prevádzkuje aj kanál na YouTube s názvom „Nature Sleep“, kde sa delí o svoje poznatky a skúsenosti. 

„Kvalitný a dlhý spánok prospieva predovšetkým ľuďom, ktorí sa potrebujú vo svojej práci maximálne sústrediť. Napríklad lekári a hasiči majú kratšiu dobu odpočinku, ale udržujú si vysokú výkonnosť,“ povedal. Horiho príbeh sledoval aj japonský televízny kanál v rámci reality šou. V jeden deň spal len 26 minút a zobudil sa prirodzene, plný energie pred odchodom do práce a dokonca stihol ísť aj do posilňovne. Podľa správ naučil túto filozofiu až 2 100 svojich študentov. Odborníci sú však voči jeho teórii veľmi kritickí, pretože americký Národný inštitút pre srdce, pľúca a krv tvrdí, že spánok je základnou ľudskou potrebou. 

Okrem fyzických problémov môže nedostatok spánku viesť aj k problémom s duševným zdravím. „Dospelým sa odporúča spať sedem až deväť hodín denne. Spánok je pre telo a mozog dôležitým obdobím na regeneráciu a obnovu. Chronický nedostatok spánku môže viesť k zhoršeniu pamäti, oslabeniu imunity, poruchám nálady a zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení,“ povedal Guo Fei, neurológ z nemocnice Huazhong University of Science and Technology.

Viac o téme: SpánokSpánková depriváciaDaisuke Hori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu