Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Putin sa trasie od strachu pred cestou do Turecka: Bojí sa, že Ukrajina zostrelí jeho lietadlo! Kladie si nehorázne podmienky

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Anton Vaganov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vladimir Putin chce v októbri cestovať do Turecka. Zdá sa však, že tento plán šéfa Kremľa čoraz viac znervózňuje. Putin sa údajne obáva, že by Ukrajina mohla zostreliť jeho lietadlo.

Ako Ukrajina čoraz viac útočí na ciele na ruskom území, množia sa klebety o rastúcej paranoji ruského prezidenta. Dôvodom je nedávny nárast ukrajinských útokov dronmi. Vladimir Putin je údajne na smrť vystrašený. Jeden z dôvodov, prečo opakovane odložil cestu do Turecka.

archívne video

Video obsahuje unikátne zábery z prvých dní bojov v ruskej Kurskej oblasti, ako aj videá, ktoré natočili operátori mediálnych centier, ktorí ako prví z médií navštívili ruské územie. (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putin sa obáva útoku na svoje lietadlo počas cesty do Turecka

Ako uvádza britský „Express“, ​​Putin sa obáva, že jeho lietadlo by mohlo byť zostrelené počas jeho cesty do Turecka. Napriek obavám z možného pokusu o atentát si chce Putin vynahradiť pôvodne plánovanú cestu do Turecka začiatkom októbra – no len za veľmi zvláštnych podmienok.

Podľa správy dal Putin Turecku ultimátum. Kremeľ nedávno Ankare dal jasne najavo, že Putin pocestuje do Turecka len vtedy, ak jeho lietadlo budú môcť sprevádzať ruské stíhačky. Ruský líder sa obáva, že Ukrajina by mohla zostreliť jeho prezidentské lietadlo na ceste do Ankary.

Bude mať Turecko problémy s NATO?

Problémom je, že nezvyčajná požiadavka na pristátie ruských stíhačiek v Ankare predstavuje problém pre Turecko, ktoré je členom NATO. Nie je jasné, či by tamojšie systémy protivzdušnej obrany NATO považovali ruské stíhačky za nepriateľské ciele. To vyvolalo obavy, že Ankara by mohla stiahnuť systémy protivzdušnej obrany NATO, aby splnila požiadavky ruského vodcu.

Dvaja bývalí tureckí veľvyslanci povedali Middle East Eye (MEE), že ruská požiadavka bola veľmi nezvyčajná. "Turecká vláda môže ako gesto vyslať stíhačky, aby sprevádzali cudzie hlavy štátov. Neviem si spomenúť na návštevu, kde by cudzia hlava štátu chcela so sebou priviezť bojové lietadlá svojej krajiny," povedal ex-veľvyslanec.

Putin sa bojí zostať v hoteli – požaduje vlastný penzión v Ankare

Podľa zdrojov, ktoré hovorili s MEE, bezpečnostný tím Kremľa tiež vyjadril obavy z pobytu v Ankare počas cesty. Obávajú sa, že veľké hotely v tureckom hlavnom meste, vrátane Hilton, Sheraton a JW Marriott, nie sú bezpečné, pretože sú vlastnené USA. Rusko údajne požaduje, aby Ankara poskytla vládny penzión pre prezidenta Putina, čím opäť porušuje tradičný diplomatický protokol.

Pozadie cesty Vladimíra Putina do Turecka

  • Rusko a Turecko rokovali o oficiálnej návšteve prezidenta Putina už takmer dva roky. Zatiaľ čo úradníci predtým obvinili ruské voľby začiatkom tohto roka zo zrušenia cesty, predpokladá sa, že prezident Putin odložil cestu zo strachu z pokusu o atentát.
  • V júli tohto roku ukrajinský šéf špionáže Kyrylo Budanov priznal, že došlo k viacerým pokusom o atentát na prezidenta Putina. Budanov neposkytol žiadne informácie o tom, či bola ukrajinská vláda zapletená do týchto pokusov zamerať sa na vodcu Kremľa.
  • Prezident Putin má údajne záujem o posilnenie svojich vzťahov s Tureckom, ktoré v nedávnej minulosti zaznamenali vzostupy a pády. Kým Rusko začiatkom tohto roka pokarhalo Ankaru za dodávky zbraní do Kyjeva, Moskva má záujem aj o posilnenie obchodu medzi oboma krajinami.
  • Moskva chce uzavrieť dohodu o výstavbe druhej jadrovej elektrárne v tureckom meste Sinop po tej, ktorá bola postavená v Akkuyu. Obe krajiny tiež diskutujú o zriadení plynárenského uzla v západnom Turecku, hovorí sa.
Viac o téme: RuskoTureckoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu