Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

FBI priniesla nové informácie o streľbe v USA: Útočník sa zaujímal o podujatia Trumpa i Bidena

Postrelený Donald Trump
Postrelený Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Gene J. Puskar)

WASHINGTON - Strelec, ktorý sa pokúsil zavraždiť amerického exprezidenta Donalda Trumpa, vyhľadával na internete informácie nielen o hromadných podujatiach Trumpa, ale aj prezidenta Joea Bidena. Jeho zámerom bolo zaútočiť na nejaké veľké zhromaždenie, o čo sa "dlhodobo a dôkladne snažil". Vyšetrovatelia si zatiaľ nie sú istí motiváciou útočníka. V stredu to uviedol predstaviteľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Atentátnik Thomas Matthew Crooks pred streľbou vykonal rozsiahly prieskum. Do úvahy bral viacero podujatí oboch prezidentských kandidátov, pričom informácie o nich vyhľadal viac ako 60-krát, uviedol Kevin Rojek z pobočky FBI v Pittsburgu.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Crooks podľa FBI vyhľadával informácie o podujatiach Trumpovej kampane už v septembri 2023. V apríli sa začal zameriavať na podujatia oboch kandidátov, a to najmä v blízkosti svojho bydliska v západnej Pensylvánii. Rojek uviedol, že Crooks sa na Trumpove zhromaždenie v Pensylvánii 14. júla začal sústrediť ihneď po oznámení miesta podujatia začiatkom júla. Toto zhromaždenie vnímal ako veľmi dobrú príležitosť.

Tesne pred útokom Crooks začal vyhľadávať podrobnejšie informácie o tomto zhromaždení vrátane miesta, kde mal Trump vystúpiť, a podrobností o spoločnosti vlastniacej budovu, z ktorej na exprezidenta vystrelil.

FBI nevie, prečo Crooks strieľal

Vyšetrovatelia FBI zatiaľ nedokázali určiť, čo motivovalo Crooksa k streľbe. Jeho internetové vyhľadávanie podľa Rojeka nepreukazuje, že by bol motivovaný pravicovými alebo ľavicovými ideológiami, a jeho internetová história preukazuje, že sa zaujímal o viacero ideológií.

Predstavitelia FBI uviedli, že nenašli žiadne dôkazy o tom, že by Crooks spolupracoval s ďalším osobami alebo zahraničnou mocou. Nezistili uňho ani prítomnosť alkoholu a drog.

Útok na nominanta Republikánskej strany sa odohral počas predvolebného zhromaždenia 14. júla. Crooks na Trumpa vystrelil poloautomatickou puškou, pričom exprezidentovi zasiahol hornú časť pravého ucha, jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil. Útočníka následne zastrelili agenti tajnej služby.

Viac o téme: útočníkUSADonald TrumpFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu