Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Labouristi porazili konzervatívcov vo voľbách v Spojenom kráľovstve: Keir Starmer bude novým predsedom vlády

Keir Starmer Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

LONDÝN - Britská Labouristická strana zvíťazila v štvrtkových voľbách do Dolnej snemovne parlamentu. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré jej dosiaľ pripísali najmenej 326 kresiel, čo stačí na získanie väčšiny v 650-člennej snemovni. Sčítavanie hlasov naďalej prebieha. Informuje o tom stanica BBC.

Konzervatívna strana podľa doterajších výsledkov získala 72 kresiel, na treťom mieste sú Liberálni demokrati so ziskom 47 mandátov. "Dokázali sme to. Zmena sa začína práve teraz," vyhlásil líder labouristov a budúci predseda vlády Keir Starmer vo svojom víťaznom prejave, v ktorom prisľúbil uprednostniť krajinu pred stranou. Britský premiér Rishi Sunak niekoľko minút predtým priznal volebnú porážku a za historický neúspech konzervatívcov prevzal zodpovednosť.

Predseda Labouristickej strany Keir Starmer bozkáva svoju manželku Victoriu po tom, ako prehovoril k svojim priaznivcom v Tate Modern v Londýne.
Zobraziť galériu (2)
Predseda Labouristickej strany Keir Starmer bozkáva svoju manželku Victoriu po tom, ako prehovoril k svojim priaznivcom v Tate Modern v Londýne.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

"Labouristická strana vyhrala tieto parlamentné voľby. Zavolal som sirovi Keirovi Starmerovi, aby som mu zablahoželal k víťazstvu," uviedol. Okrem Sunaka a Starmera poslanecké mandáty v Dolnej snemovni britského parlamentu získali aj bývalý šéf Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý kandidoval ako nezávislý, a populistický líder Reformnej strany a jeden z iniciátorov odchodu Británie z EÚ Nigel Farage, ktorému sa to podarilo na ôsmykrát.

Labouristická strana vznikla pred viac ako 124 rokmi

Britská Labouristická strana zvíťazila v štvrtkových voľbách do Dolnej snemovne parlamentu. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré jej dosiaľ pripísali najmenej 326 kresiel, čo stačí na získanie väčšiny v 650-člennej snemovni. Informuje stanica BBC. Labouristická strana vznikla pred viac ako 124 rokmi. Patrí k najstarším aktívnym politickým subjektom nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj na svete. Predchodkyňou súčasnej britskej Strany práce (Labour Party), resp. Labouristickej strany, bola Nezávislá strana práce (Independent Labour Party - ILP) A 13. januára tohto roku uplynulo 131 rokov od jej vzniku. Koncom 19. storočia v Spojenom kráľovstve výrazne vzrástli snahy založiť politickú stranu, ktorá by zastupovala politické požiadavky a záujmy proletariátu či robotníckeho hnutia.

Preto sa v Bradforde 13. januára 1893 začala dvojdňová konferencia, na ktorej sa účastníci zhodli na vzniku Nezávislej strany práce (Independent Labour Party - ILP). Na jej čelo sa postavil škótsky banský predák James Keir Hardie. Strana v prvých parlamentných voľbách po svojom vzniku v roku 1895 nezískala žiadne poslanecké kreslo. V súvislosti s tým sa začali vynárať plány na spojenie ILP s nejakou ďalšou socialisticky orientovanou organizáciou, ale zámery predsedu ILP Hardieho boli ambicióznejšie. Navrhol vytvorenie veľkej robotníckej aliancie, ktorá by programovo zlučovala záujmy odborov, socialistických organizácií a ďalších spolupracovníkov a zároveň by umožňovala každej zo zložiek ponechať si vlastných kandidátov do dolnej komory parlamentu.

Bola viackrát vládnucou stranou

Na konferencii v londýnskej Memorial Hall 27. februára 1900 tak vznikla Labouristická strana (Strana práce), ktorej súčasťou sa stala aj ILP. Labouristická strana bola v tom čase ešte súčasťou výboru s názvom Labour Representation Commitee (LRC), ktorého úlohou bolo koordinovať podporu kandidátov vo voľbách do parlamentu. Jedným zo zakladateľov výboru a prvým predsedom Labouristickej strany bol James Keir Hardie. Počas doterajšej existencie bola Labouristická strana viackrát vládnucou stranou. Britskými premiérmi boli jej lídri Clement Richard Attlee (1945 - 1951), Harold Wilson (1964 - 1970 a 1974 - 1976), Tony Blair (trojnásobná britský premiér 1997 - 2007) či Gordon Brown (2007 – 2010).

To znamená, že 14 rokov bola doteraz v opozícii. Známym predsedom Labouristickej strany a lídrom parlamentnej opozície bol Jeremy Corbynbol v rokoch 2015 - 2020. Vo funkcii predsedu strany ho 4. apríla 2020 vystriedal súčasný šéf labouristov Keir Starmer. Keir Starmer sa narodil 2. septembra 1962 v Londýne. Obaja jeho rodičia boli priaznivci Labouristickej strany a pomenovali ho po prvom parlamentnom vodcovi strany Keirovi Hardiemovi. Politike sa venoval od svojich tínedžerských rokov, bol členom Labouristickej strany mladých socialistov v East Surrey. Je absolventom práva na Univerzite v Leedse a postgraduálneho štúdia na Oxfordskej univerzite. Ideologicky sa identifikuje ako progresívny a centristický. Britskí politickí analytici sa krátko pred voľbami zhodovali na tom, že stranu spravil pre voličov atraktívnejšou aj tým, že ju myšlienkovo posunul čiastočne do stredu. Do Dolnej snemovne ho všeobecných voľbách zvolili v roku 2015.

Viac o téme: BritániaVoľbyLabouristická strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu