Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

TVRDÝ odkaz Rishiho Sunaka po prehratých voľbách: Dal som do tejto práce všetko, ale vyslali ste jasný signál

Rishi Sunak končí ako premiér Veľkej Británie Zobraziť galériu (3)
Rishi Sunak končí ako premiér Veľkej Británie (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

LONDÝN - Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti. Informuje agentúra Reuters a britská spravodajská stanica BBC.

archívne video

Šefčovič o britskom porušovaní medzinárodného práva s ohľadom na pobrexitovú dohodu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľ Karol III. prijal demisiu Rishiho Sunaka. "Dal som do tejto práce všetko, ale vyslali ste jasný signál, že vláda Spojeného kráľovstva sa musí zmeniť a váš úsudok je jediný, na ktorom záleží," povedal Sunak v príhovore k voličom pred sídlom britského premiéra na londýnskej Downing Street.

"Počul som váš hnev, vaše sklamanie a preberám zodpovednosť za túto prehru. Všetkým konzervatívnym kandidátom a účastníkom kampane, ktorí neúnavne pracovali, ale bez úspechu - je mi ľúto, že sme nemohli dosiahnuť to, čo si vaše úsilie zaslúžilo," dodal.

Nový premiér 

Britský kráľ Karol III. následne vymenoval lídra Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác. Buckinghamský palác pri tejto príležitosti zverejnil fotografiu z audiencie, na ktorej si kráľ podáva so Starmerom ruku. 

Britský kráľ Karol III. si podáva ruku s novým premiérom Kierom Starmerom
Zobraziť galériu (3)
Britský kráľ Karol III. si podáva ruku s novým premiérom Kierom Starmerom  (Zdroj: SITA/AP/Yui Mok)

Starmerova Labouristická strana zvíťazila v piatkových parlamentných voľbách so ziskom najmenej 421 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni parlamentu. Konzervatívci, ktorí boli v krajine pri moci počas uplynulých 14 rokov, utrpeli pod vedením Sunaka drvivú porážku - snemovni budú mať podľa predbežných výsledkov len 121 poslancov.

Viac o téme: PremiérKráľBritániaVoľbyKeir StarmerRishi SunakKarol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu