Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

ZVRAT v prípade Letbyovej (34): Nemohla za všetky vraždy novorodencov! Napriek tomu dostala doživotie

Zdravotná sestra Lucy Letbyová (34) dostala za údajných sedem vrážd novorodencov doživotie Zobraziť galériu (2)
Zdravotná sestra Lucy Letbyová (34) dostala za údajných sedem vrážd novorodencov doživotie (Zdroj: SITA/AP/Cheshire Constabulary, Getty Images)

LIVERPOOL – Násilná zdravotná sestra v Británii sa dostala na krátky zoznam žien, ktoré boli odsúdené na doživotie. Jej nehumánne správanie malo na svedomí sedem nevinných ľudských životov. V každom jednom prípade išlo o novorodenca.

archívne video

V jednom z bratislavských bytov našli telo ženy bez známok života (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lucy Letbyová (34) sa už navždy zapíše do kriminálnych spisov ako "vraždiaca zdravotná sestra". Počas výkonu svojho povolania v britskej nemocnici Countless of Chester v Liverpoole vlastným a zámerným pričinením zavraždila sedem novorodencov. Zdĺhavý súdny proces napokon dospel ku konečnému verdiktu, ktorým je doživotie. 

Ohavné vraždy 

Ako informuje britský The Sun, posledné odsúdenie bolo za vraždu dieťaťa B., ktorému len dve hodiny po predčasnom pôrode uvoľnila dýchaciu trubicu. V ďalšom prípade vstrekla vzduch do krvného obehu chlapca A. To isté spáchala aj pri ďalšej svojej obeti. Jej vraždy boli nehumánne a pre deti bolestivé. Ďalšiemu novorodencovi tlačila vzduch do prívodovej trubice a do žalúdka. 

Ďalšie dievčatko G. mala Letbyová nasilu prekŕmiť mliekom. Niektoré obete sa pokúsila zabiť opakovane. Dievčatko I. dokonca až na štvrtý raz. Vstrekla jej vzduch do trubice a prekŕmila ju mliekom. 

Letbyová bola okrem iného obvinená aj z ďalších pokusov o vraždu. Tie jej ale nevyšli. Novorodenci však majú po útokoch problémy s vnútornými orgánmi a v mnohých prípadoch im ostane aj celoživotná trauma. Počas útokov častokrát používala aj inzulín, ktorý vstrekovala novorodencom priamo do žily.  

Súdny proces

V utorok dňa 25. júna odsúdili britské súdy Lucy Letbyovú (34) za poslednú vraždu už spomínaného  novorodenca, dievčatka B., ktorému uvoľnila dýchaciu trubicu. V pôvodnom procese nebol súd schopný dospieť k rozhodujúcim verdiktom, pretože sa objavovali stále nové prípady vrážd a pokusov o zabitie. 

Letbyová počas štyroch hodín pojednávania pred súdom údajne neprejavila žiadne emócie. Na plačúcich rodičov dieťatka B. sa ani nepozrela. "To, čo teraz prežívame sa nedá opísať slovami. Prísť o dieťa je srdcervúce a žiadny rodič by to nemal zažiť. Keď sme sa potom dozvedeli, ako naša dcérka trpela, bolo to pre nás ešte horšie," dodali rodičia s tým, že spravodlivosť napokon zvíťazila. "Napriek tomu nezmiznú všetky tie útrapy, ktoré sme prežili," dodali. 

Rozhodli sa tak rodičia 

Bábätko K. sa narodilo predčasne ešte dňa 17. februára 2016. Dve hodiny po narodení bola zdravotná sestra Letbyová prichytená priamo pri čine. Dieťa bolo na súde opísané ako "stelesnenie krehkosti". Jeden z pediatrov si všimol, ako Letbyová stojí nad postieľkou a nerobila nič, keď hladina kyslíka v krvi prudko klesala. "Vraždiaca zdravotná sestra" ešte v tú istú noc mala minimálne dvakrát manipulovať s dýchacou trubicou novorodenca a presviedčať tak kolegov, že sa uvoľňuje sama od seba. 

ZVRAT v prípade Letbyovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dieťa K. bolo prevezené do nemocnice Arrowe Park Hospital, no o tri dni zomrelo. Prokurátori nechceli veriť, že smrť mala na svedomí obvinená Letbyová. Matka sa napokon pred súdom priznala: "Doktorovi som spomínala, že od chvíle ako sa nám narodila, ju chceli zabiť. Trápili ju. Jej drobné jemné telíčko napuchlo natoľko, že sme s manželom nechceli, aby ešte viac trpela. Spoločne sme sa rozhodli vypnúť stroje a nechať ju ísť. Bolo to najťažšie rozhodnutie v našom živote."

Priznanie v denníku

Prokutrátor Nick Johnson sa na súde vyjadril, že "Letbyovú fascinovalo, keď vraždila deti." Na súde sa vyjadrila, že na nič z toho si nepamätá a pokračovala o svojej nevine aj v ďalších prípadoch. "Niesom typ človeka, ktorý zabíja deti," vypovedala. Po procese, ktorý trval napokon 9 mesiacov a 22 dní, bola Letbyová v piatok 28. júna odsúdená za sedemnásobnú vraždu. Bola tiež uznaná vinnou z pokusu o vraždu ďalších šiestich detí.

Bsnenie zdravotnej sestry bolo nakoniec odhalené po tom, ako personál na oddelení zaznamenal výrazný nárast počtu kolapsov a zomierajúcich detí. V rámci vyšetrovania polícia prehľadala aj jej byt, pričom objavila mrazivé dôkazy. Letbyová mala spísané v denníku strašné poznámky. V jednom z nich sa k činom priznáva a opisuje sa ako "zlý človek". 

Viac o téme: NemocnicaVraždaOdsúdenieDoživotieNovorodenciLiverpoolVeľká BritániaKrimiLucy LetbyováCountless of ChesterZdravotná estra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu