Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Opozícia v Slovinsku žiada ústavný súd, aby preskúmal uznanie Palestíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBĽANA - Slovinská stredopravicová opozícia požiadala ústavný súd, aby preskúmal slovinské uznanie Palestíny. Tamojší parlament ho schválil jednomyseľným hlasovaním začiatkom júna, opozícia hlasovanie bojkotovala, informuje tlačová agentúra STA.

Slovinská demokratická strana (SDS) ako najväčšia opozičná strana sa na ústavný súd v prípade uznania Palestíny obrátila spolu s kresťanskosociálnym Novým Slovinskom (NSi), uvádza sa v tlačovej správe, ktorú SDS vydala v stredu. Strany chcú, aby rozhodnutie o uznaní Palestíny súd zrušil ako neústavné, pretože sa zneužil rokovací poriadok parlamentu.

archívne video

Minister Wlachovský o pomoci Slovinsku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovinsko uznalo palestínsky štát 4. júna po búrlivom rokovaní v parlamente. SDS vtedy navrhla vypísanie konzultatívneho referenda v snahe odložiť hlasovanie o 30 dní v súlade s predchádzajúcou parlamentnou praxou. Vládna koalícia sa to rozhodla obísť iným výkladom článku o rokovacom poriadku Národného zhromaždenia. Opozícia a niektorí právni experti to skritizovali ako zneužitie parlamentného postupu.

Viac o téme: ústavný súdOpozíciaSlovinskoPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu