Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Balkánom sa prehnali silné búrky: Spôsobili veľké škody a zaplavili ulice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Johannes Plenio)

BELEHRAD - Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Uviedli to v utorok tamojšie úrady, ktoré hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice. V Čiernej hore si búrka vyžiadala dve obete. Informuje o tom agentúra AP.

Úrady v Slovinsku hlásili, že krupobitie a silný vietor poškodili elektrické vedenie, domy, čelné sklá na autách, záhrady a farmy. Záchranári absolvovali niekoľko výjazdov.V Chorvátsku bol búrkou najhoršie zasiahnutý východ krajiny, kde záchranným tímom pomáhalo asi 1000 hasičov. V obci Bošnjaci zasiahol blesk jeden z domov a vypukol požiar.Bez elektriny zostalo v dôsledku búrky niekoľko obcí na severozápade Bosny a Hercegoviny. Prírodný živel poškodil v krajine aj domy a autá, uviedli miestni predstavitelia.

V Belehrade silný dážď a vietor v noci na utorok zaplavil ulice a prehradil ich popadanými konármi. Hasiči pomáhali ľudom, ktorí uviazli v autách. Zasahovali aj pri šiestich požiaroch spôsobených bleskami. Uzavretá bola aj časť diaľnice, informovala srbská štátna rozhlasová a televízna stanica RTS.Primátor srbskej metropoly Aleksandar Šapič povedal, že takéto búrky a povodne sú "novou realitou počasia". Kritici však vedeniu mesta vyčítajú zlú údržbu odvodňovacích systémov.V meste Beočin na severe Srbska spadol strom na auto. Pasažiera vozidla sa podarilo vytiahnuť, vyviazol bez zranení.

Počas búrky v prímorskej obci Čanj na juhu Čiernej hory zahynul na stavenisku robotník a ďalší človek zahynul po zásahu bleskom na polostrove Luštica, uviedla štátna televízia RTCG. V meste Bar na pobreží Jadranského mora búrka prevrátila stavebné žeriavy, zničila pláže a zaplavila ulice.

Viac o téme: ZáplavyPočasieBúrkyBalkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu