Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Ústavný súd sa mohol obrátiť na Európsky súdny dvor, uviedla Kolíková: Mohol mať viac odvahy

Mária Kolíková Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková (Zdroj: TASR/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ústavný súd SR sa mohol pre posúdenie súladu nových trestných kódexov s európskym právom obrátiť na Európsky súdny dvor. Uviedla to opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) na štvrtkovej tlačovej besede v reakcii na nález Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, že väčšina novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR. Pripomenula, že rozhodnutie ÚS rešpektuje, mohol však podľa jej slov mať viac odvahy.

Kolíková zároveň nesúhlasí s tým, že by nový trestný kódex nastavoval štandard, ktorý je v Európskej únii. Podľa jej slov ho Slovensko "podlieza". Zároveň sa domnieva, že tam boli vážne dôvody, aby ÚS označil celý zákon za protiústavný, a to pre spôsob, akým bol prijatý. "Pre akýkoľvek proces, ktorý bude prebiehať v Národnej rade pri prijímaní akéhokoľvek zákona, ak budú porušené pravidlá, určite sa budeme obracať na ÚS," avizovala Kolíková.

archívne video

Mária Kolíková o aktuálnej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa podpredsedu NR SR a predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku ÚS potvrdil, že koalícia pretlačila protiústavnú novelu trestných kódexov. "Mrzí ma, že veľká časť trestných kódexov ostáva v platnosti a zločinci dostanú nižšie tresty alebo sa ocitnú na slobode. Aj keď novela ako celok nie je v rozpore s ústavou, nie je to dobrou správou pre spravodlivosť na Slovensku," konštatoval Šimečka.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ÚS SR v stredu (3. 7.) rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Viac o téme: RozhodnutieSaSÚstavný súdMária KolíkováTrestné kódexy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu