Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Polícia vypočula syna Ratka Mladiča

Na snímke je Ratko Mladič.
Na snímke je Ratko Mladič.

BELEHRAD - Srbská polícia v utorok vypočula syna nahľadanejšieho balkánskeho vojnového zločinca Ratka Mladiča. Belehradského obchodníka Darka Mladiča si predvolali, "aby poskytol určité informácie", informoval minister zodpovedný za spoluprácu s ICTY Rasim Ljajič bez poskytnutia ďalších podrobností.

Dodal len, že vypočúvanie trvalo štyri hodiny a Darka Mladiča nezadržali. Minulý rok srbské médiá informovali, že Darko Mladič rokoval s úradmi o možnom vydaní jeho otca do rúk polície. Bývalého generála srbskej armády Ratka Mladiča obvinil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) z genocídy a vojnových zločinov. Podľa obvinení je Mladič zodpovedný aj za masakru 8000 moslimov v bosnianskej Srebrenici v roku 1995.

ICTY ako aj EÚ opakovane kritizovali neschopnosť Srbska zadržať Mladiča. Plná spolupráca s ICTY a zadržanie vojnových zločincov je jednou z kľúčových podmienok na pristúpenie Srbska k EÚ. Hlavná prokurátorka ICTY Carla Del Ponteová má čoskoro predložiť únii správu o stave spolupráce Belehradu s ICTY.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu