Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Tisíce ľudí pochodovali proti krajnej pravici, účasti FPÖ v rakúskej vláde

Rakúska polícia blokuje protestujúcixch proti krajnej pravici
Rakúska polícia blokuje protestujúcixch proti krajnej pravici (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

VIEDEŇ - Tisíce demonštrantov pochodovali vo štvrtok večer vo Viedni s výzvou, aby politické strany v Rakúsku, najmä dosiaľ vládnuci konzervatívci, nevstupovali do koalície s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Tá minulú nedeľu po prvý raz zvíťazila v parlamentných voľbách. Informuje agentúra AFP.

FPÖ skončila prvá s takmer 29 percentami hlasov, na vládnutie by však potrebovala vytvoriť koalíciu. Možnosť takejto spolupráce ponechala otvorenú len konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP), nie však v prípade, že by líder FPÖ Herbert Kickl bol členom vlády, na čom však slobodní trvajú.

archívne video

Na protivládny protest v Budapešti organizovaný Magyarom prišli tisíce ľudí (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Chceme jasne, preventívne povedať: Drahá ÖVP, prosím, nevstupujte znova do tohto paktu," povedala spoluorganizátorka protestu Marty Huberová pre televíziu Puls 24. Veľký dav s dúhovými vlajkami a transparentmi s nápismi ako "Ochraňujte demokraciu" sa zhromaždil pred Viedenskou univerzitou. Trasa pochodu viedla k budove rakúskeho parlamentu.

Ľudovci už boli vo vláde s FPÖ dvakrát, avšak v oboch prípadoch ako silnejšia strana. Tentoraz ÖVP dosiahla vo voľbách druhé miesto, získala o približne dva a pol percentuálneho bodu menej ako slobodní.

Prezident Alexander Van der Bellen sa pred rozhodnutím, koho poverí zostavením novej vlády, stretne s lídrami všetkých parlamentných strán. Ako prvú má v piatok na programe schôdzku s Kicklom. ÖVP by mala parlamentnú väčšinu, ak by sa spojila s tretími sociálnymi demokratmi a menšou liberálnou stranou NEOS, dodáva AFP.

Viac o téme: ProtestRakúskoKrajná pravica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu