Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Kaddáfího sily obkľúčili Misurát, zabili vraj deväť ľudí

Povstalci v meste Misurát
Povstalci v meste Misurát

TRIPOLIS - Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obkľúčili povstaleckú baštu Misurátu na západe krajiny a odrezali ju od dodávok vody. V centre mesta sú podľa agentúry Reuters vojaci prezlečení za civilistov. Kaddáfího jednotky dnes podľa obyvateľov Misurátu zabili najmenej deväť ľudí.

"Obyvatelia Misurátu vyšli neozbrojení do ulíc a do centra mesta, aby sa pokúsili zabrániť Kaddáfího silám vo vstupe do mesta. Keď sa zhromaždili v centre, začali na nich Kaddáfího sily strieľať z diel. Spáchali masaker. Nemocnica nám povedala, že zahynulo najmenej deväť ľudí, " oznámil agentúre Reuters v telefonáte jeden z obyvateľov Misurátu. Uviedol tiež, že vyše 50 ľudí utrpelo zranenia.

Agentúra AFP s odvolaním na povstalcov informovala o jedenástich mŕtvych a ďalších desiatkach zranených. Informácie rebelov ale nie je možné nezávisle overiť, pretože líbyjské úrady novinárov do Misurátu nepúšťajú.

Vodcovi povstalcov v Misuráte predtým uviedli, že Kaddáfího jednotky tiež sťahujú do mesta civilistov z iných častí krajiny, aby poslúžili ako živé štíty proti náletom medzinárodných jednotiek. Líbyjská štátna televízia už predtým oznámila, že stúpenci Kaddáfího vytvárajú ľudské štíty na letiskách a ďalších strategicky významných miestach v mestách, ktoré sú pod kontrolou režimu.

Už v nedeľu údajne do Misurátu vošli Kaddáfího tanky. Mesto vzdialené asi 200 kilometrov juhovýchodne od Tripolisu však stále zostáva v moci povstalcov. V nedeľu tu údajne Kaddáfího sily zabili najmenej sedem ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu