Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Kaddáfí používa civilistov ako ľudské štíty

Kaddáfiho prívrženci
Kaddáfiho prívrženci

ALŽÍR - Jednotky lojálne líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu používajú civilistov ako ľudské štíty. Agentúre Reuters to v pondelok povedal hovorca povstalcov menom Hassan.

Vojaci podľa neho berú civilistov z mestečiek neďaleko mesta Misráta, ktoré je poslednou baštou rebelov na západe krajiny. Tieto správy sa nedajú nezávisle overiť a líbyjskí predstavitelia sa k tomu nevyjadrili. Svedkovia tiež hovoria, že Kaddáfího vojaci vnikli do Misráty v civilnom oblečení a na strechách rozmiestnili ostreľovačov, ktorí zastrelia každého, kto sa priblíži.

"Kaddáfího jednotky berú ľudí z ich domovov do Misráty, aby sa dostali do mesta a získali nad ním kontrolu s využitím ľudských štítov, keďže vedia, že nebudeme strieľať na ženy, deti a starých ľudí," povedal telefonicky Hassan.

Ďalšie podobné svedectvá naznačujú, že vládne jednotky zmenili po odštartovaní spojeneckých leteckých útokov stratégiu a snažia sa zamiešať medzi civilné obyvateľstvo, čo sťažuje ich lokalizáciu. Britské ministerstvo obrany už informovalo, že muselo zrušiť jeden útok, keďže malo správy, že pri ich cieli sa nachádzajú civilisti.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu