Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

EÚ a USA vyzvali albánsku opozíciu: Má obnoviť dialóg s vládou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TIRANA - Európska únia a Spojené štáty v utorok vyzvali albánsku opozíciu, aby obnovila dialóg s vládou. Uviedli tiež, že násilie vrátane prerušenia zasadnutia parlamentu na protest proti uväzneniu jedného z poslancov nepomáha krajine integrovať sa do Únie. Informuje správa agentúry AP.

Opoziční poslanci z pravicovej Demokratickej strany Albánska v pondelok násilným spôsobom prerušili zasadnutie parlamentu. Zo stolov zhadzovali mikrofóny a hádzali rôzne predmety. Zo sály si taktiež vyniesli poslanecké kreslá, ktoré pred budovou spálili. Protestovali tak proti odsúdeniu Ervina Salianjiho, ktoré označujú za politicky motivované, a na demonštrácie vyzývali aj verejnosť.

archívne video

Novelu rokovacieho poriadku by mali mať poslanci na stole v novembri, uviedol Richter (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Demokrati podľa AP dlhodobo obviňujú vládnucu Socialistickú stranu premiéra Ediho Ramu z uzurpovania moci vrátane súdnictva. Od roku 2013 organizujú násilné protivládne protesty. Parlament v pondelok vylúčil Salianjiho po tom, čo mu minulý týždeň v odvolacom procese potvrdili jednoročný trest odňatia slobody. V roku 2018 požadoval Salianji odstúpenie vtedajšieho ministra vnútra po tom, ako sa na internete rozšírilo video, na ktorom istí dvaja muži tvrdili, že ministrov brat je zapojený do nezákonných činností. Neskôr sa však ukázalo, že išlo o dezinformácie a zmienená dvojica mužov z krajiny ušla.

Gonzato vyzýva

Veľvyslanec EÚ v Albánsku Silvio Gonzato označil za poľutovaniahodné, že sa opozícia uchýlila k "rušivým metódam", aby vyjadrila svoj postoj. "Vyzývam, aby ste sa vrátili k dialógu, čo neznamená, že sa na všetkom zhodnete, ale aby ste sa vrátili k dialógu v parlamente a vyhli sa akýmkoľvek osobným, slovným útokom," povedal Gonzato.

EÚ v roku 2022 začala prístupové rokovania s Albánskom. Ešte tento mesiac začne krajina diskutovať s EÚ o tom, ako sa vyrovná s princípmi právneho štátu, fungovania demokratických inštitúcií a boja proti korupcii. Americké veľvyslanectvo v Albánsku vyjadrilo znepokojenie nad pondelkovým incidentom v parlamente. "Podporujeme pokojnú a spoločnú diskusiu o prístupových rokovaniach Albánska s EÚ a budeme naďalej podporovať albánske inštitúcie v ich úsilí o priblíženie Albánska k euroatlantickému spoločenstvu," uviedlo vo vyhlásení.

Viac o téme: VládaOpozíciaDialógUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu