Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Slováci hazardujú so svojím zdravím. Nejedia dostatok rýb, čo prispieva k nárastu srdcovocievnych ochorení

Ilustračné foto PR článok Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto

Nedostatočný príjem omega-3 mastných kyselín môže mať vážne následky pre zdravie ľudí z vnútrozemských krajín, akou je aj Slovensko. Srdcovocievne ochorenia dlhodobo dominujú v štatistikách ako jedno z najčastejších smrteľných ochorení. Okrem iných faktorov za to môže aj nedostatočná konzumácia rýb a príjem zdravých tukov. Podľa štatistík OECD predstavujú srdcovocievne ochorenia najčastejšiu príčinu úmrtí na Slovensku, pričom ročne postihnú až 25-tisíc ľudí.

Prevencia v podobe zvýšeného príjmu omega-3 mastných kyselín, ktorých dostatok obsahujú práve ryby, by mohla výrazne znížiť toto číslo a ochrániť zdravie srdca populácie. Napriek tomuto faktu však Slovensko stále zápasí s nedostatkom rýb v jedálničku ľudí. Na pultoch predajní sa pritom dajú v súčasnosti nájsť najrôznejšie druhy rýb. Slováci zároveň čoraz viac cestujú a ochutnávajú rôzne rybie pochúťky aj v zahraničí. Doma si ich však pravidelne stále nedoprajú.

O zvýšenie konzumácie rýb sa už oddávna usiluje aj spoločnosť Ryba Košice. „Snažíme sa stovkami našich kvalitných produktov osloviť zákazníkov a prinášať im tak na stôl stále viac rýb. Aby mohli čerpať z ich nesporných prínosov pre zdravie,“ opisuje Richard Duda, generálny riaditeľ spoločnosti Tauris a.s., do ktorej portfólia Ryba Košice patrí. Spoločnosť spracováva morské a sladkovodné ryby a vyrába tradičné rybacie či lahôdkové výrobky. 

Slováci hazardujú so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tauris a.s.)

Nedostatočnú konzumáciu rýb na Slovensku potvrdzuje zo svojich skúseností aj nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová. Pripísať to možno podľa jej slov napríklad aj geografickej polohe Slovenska a s tým súvisiacej dostupnosti čerstvých rýb. „Ako vnútrozemská krajina ryby vždy dovážame, čo zvyšuje ich cenu a sťažuje dostupnosť. Zároveň sme tiež zvyknutí na tradičné potraviny našich predkov, kde dominuje bravčové, hovädzie mäso a hydina,“ vysvetľuje. Ryby sa podľa jej slov jedli vždy skôr pri výnimočných príležitostiach, napríklad cez Vianoce. Nebývali bežnou súčasťou jedálnička ľudí.

Ryby majú mnoho zdravotných benefitov

Konzumácia rýb je však podľa nutričnej špecialistky pre telo dôležitá. „A to pre ich výnimočnú výživovú hodnotu a zdravotné benefity, ktoré prispievajú k zlepšeniu mnohých telesných funkcií. Ryby obsahujú kľúčové živiny, ktoré sa v iných potravinách nachádzajú v nižších množstvách, alebo sa ťažšie získavajú,“ vysvetľuje Tatiana Kyseľová. Ryby sú napríklad podľa jej slov prínosom pre srdce, keďže znižujú riziko srdcových ochorení a mŕtvice, zlepšujú tiež kognitívne funkcie, pamäť a náladu. Zároveň vďaka vitamínu D a omega-3 mastným kyselinám posilňujú kosti a kĺby. Sú však aj kvalitným zdrojom bielkovín, vďaka čomu podporujú svaly a napomáhajú regenerácii tkanív. Pôsobia tiež ako prevencia očných ochorení.

Slováci hazardujú so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tauris a.s.)

Podľa nutričnej špecialistky existujú aj odporúčania v jedení rýb, na ktorých sa zhodujú odborníci na výživu a aj zdravotnícke organizácie. „Hlavným pravidlom je frekvencia a množstvo konzumácie rýb aspoň dvakrát týždenne, čo zodpovedá približne 300 - 400 gramom. Je dôležité, aby aspoň jedna z porcií obsahovala najmä tučnejšie ryby ako losos, makrela, sardinky, sleď alebo pstruh, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Práve tieto mastné kyseliny sú spojené so zdravotnými benefitmi pre srdce, mozog a oči,“ vymenúva Tatiana Kyseľová.

Uznáva, že pre niektorých ľudí môže byť jedenie rýb výzvou, najmä ak na ne nie sú zvyknutí alebo nevedia, ako ich pripraviť. Radí preto vyhľadávať či inšpirovať sa jednoduchými a rýchlymi receptami. Prípadne používať rôzne koreniny a bylinky, ktoré môžu znížiť typickú chuť rýb, ak ju niekto nemá rád. Odporúčam tiež meniť druhy rýb a zvyšovať tak pestrosť,“ dopĺňa Tatiana Kyseľová. Alebo napríklad zaviesť rutinne jeden deň v týždni, keby bude vždy jedlo s rybou. 

Aj ikonická treska v majonéze pomáhala zvyšovať konzumáciu rýb

Snaha o to, aby ľudia na Slovensku jedli viac rýb, nie je nová. Už po druhej svetovej vojne, teda v začiatkoch vzniku podniku Ryba Košice, sa štát o to usiloval. Morské ryby sa však vtedy dovážali prevažne z Nórska a Dánska po železnici a neboli najlacnejšie. Vo vtedajšej Rybe preto hľadali menej ekonomicky náročný spôsob, ako dostať ryby medzi ľudí. Práve tak vznikla dnes už ikonická lahôdka tohto podniku – treska v majonéze, ktorá si v tomto roku pripomína nádherné 70. výročie.

„Pokusná výroba tresky v remuláde, a teda v majonéze ochutenej zeleninou, s plánom 65 ton na rok odštartovala v roku 1954. Šalát z rýb a zeleniny spotrebiteľom okamžite zachutil a plán ešte v prvom roku jej výroby dvojnásobne prekročili,“ hovorí Richard Duda.

Aj vďaka treske sa postupne konzumácia rýb zvyšovala. Kým v 50. rokoch bol prídel rýb na jedného obyvateľa podľa štátneho archívu iba 28 gramov na rok, v 70. rokoch sa spotreba rýb zvýšila na takmer päť kíl na hlavu.

Z tresky v majonéze sa tak postupne stal kultový výrobok spoločnosti Ryba Košice. Jej súčasná obľúbenosť spočíva aj v tom, že sa v roku 2018 Ryba Košice rozhodla vrátiť k pôvodnej receptúre, ktorej základom je správny pomer bieleho mäsa z tresky a lahodnej majonézy, ktorý kopíruje normu ešte z roku 1958. Treba však doplniť, že Treskoslovenská treska zároveň obsahuje 100-percentné mäso z aljašských tresiek, ktoré sú voľne lovené priamo na Aljaške. Nenachádzajú sa v nej žiadne umelé sladidlá a svojím zložením je vhodná aj pre celiatikov. 

Slováci hazardujú so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tauris a.s.)

Oslava spojená so súťažou

Spoločnosť sa zároveň rozhodla osláviť jubileum svojej Treskoslovenskej tresky súťažou, v ktorej môžu jej fanúšikovia získať viaceré ceny. Súťaž trvá od začiatku októbra až do konca novembra. Stačí, ak si zákazníci kúpia najmenej dva kusy Treskoslovenskej tresky v ľubovoľnej gramáži a príchuti a zaregistrujú pokladničný doklad na internetovej stránke www.treskoslovensko.sk

Hlavnou cenou v súťaži je ročná zásoba rýb v hodnote tisíc eur. Vyhrať však možno aj retro chladničku plnú tresky či kurz hrnčiarskej výroby pre dvoch. Na výhercov čaká aj domáca pekáreň alebo keramické misky na tresku. Dvadsiati vyžrebovaní môžu získať po kartóne tresky, desiati si odnesú Treskotričko či Treskotašku a na päť výhercov bude čakať Treskomikina či termobox na jedlo. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu