Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Fanatik na výbušniny? Oleg zavraždil ženu, zabarikádoval sa v tuneli a odpálil! Pod domami mal celý arzenál

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, Ronald Zak)

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Päťdesiatdeväťročný Oleg M. so slovenským občianstvom zavraždil v sobotu v Rakúsku 65-ročnú ženu. Pri policajnej akcii následne odpálil nálož výbušnín, ktorými zranil jedného príslušníka policajnej zásahovej jednotky Cobra. Potom sa zabarikádoval v pivničnom tuneli, kde sa neskôr odpálil. Podľa rakúskej polície mal muž prístup aj k jadrovým materiálom a vyšetrovala ho okrem iného aj polícia v Česku. Polícia aktuálne zisťuje, čo všetko sa nachádza pod domami vo vínnych tuneloch.

Rakúska polícia v sobotu uskutočnila rozsiahlu akciu v obci Zistersdorf pri slovenských hraniciach, kde sa snažila dopadnúť päťdesiatdeväťročného Slováka podozrivého z vraždy staršej ženy. Muža, ktorý sa ukryl v jednom z vínnych pivníc malej obce a okrem zbraní pri sebe mal aj výbušniny, našla po niekoľkých hodinách mŕtveho. Muž pred tým odpálil jednu z výbušnín a vážne zranil člena zasahujúcej špeciálnej jednotky, informovali rakúske médiá. 

65-ročnú Barbaru R. našli mŕtvu v miestnej vinici s bodnými ranami, uviedol cez víkend policajný hovorca Johann Baumschlager. Podozrivým z vraždy je 59-ročný slovenský občan Oleg M., ktorý podľa miestnych médií pre ženu pracoval na vinici a k smrteľnému útoku zrejme viedol ich spor o jeho pracovnú morálku a neporiadok, ktorý mal v prenajatom ubytovaní. Ako ukázala pitva zavraždenej ženy, zomrela na vykrvácanie následkom zranení.

Polícia kvôli výbušninám evakuovala desiatku domov. Podozrivý bol totiž v jednom z vínnych pivníc nadväzujúcich na domy. Do akcie bolo okrem špeciálnej zásahovej jednotky Cobra a expertov na výbušniny nasadených cez 120 policajtov. Vzhľadom na nebezpečný charakter podozrivého páchateľa bol "vytvorený väčší perimeter" zásahu, uviedol tlačový hovorca polície. Muž mal prístup k zbraniam, výbušninám i "jadrovým materiálom", konkrétne "látkam obohateným uránom". Bol známy úradom viacerých krajín, vyšetrovala ho aj česká polícia.

Policajti s megafónmi sa ho niekoľko hodín snažili presvedčiť, aby vyšiel z úkrytu von. Policajti sa nedočkali odozvy, počuli však z pivnice výbuch. Oleg sa odpálil. Pomocou robotov sa podarilo získať jeho časti tela z budovy, ktorej hrozilo zrútenie. 

Kto bol Oleg?

Bol fanatikom na výbušniny? Najbližší vzťah k Olegovi mal Martin, ktorý netušil o jeho pôvode, no vedel, že získal slovenské štátne občianstvo a že mal problémy so zákonom práve pre výbušniny. Informujú o tom tvnoviny.sk s tým, že Oleg výbušniny zbieral a vyrábal. „On sa zaujímal o všetky typy výbušnín, bol fanatik a veľmi tomu rozumel,“ hovorí Martin. Vždy chodil ozbrojený a u rakúskeho vinára pracoval na čierno. 

Oleg sa mal kamarátovi Martinovi priznať, že pre výbušniny už mal problémy v Nemecku aj v Česku. O všetkom mal podľa Martina vedieť aj muž, ktorý ho nelegálne zamestnal. „Vedeli, že je hľadaný, poskytli mu útočisko, ale sa k nemu správali horšie jak k zvieraťu,“ uviedla suseda s tým, že mu dávali robiť podradnú robotu a robili si z neho poskoka pri každej príležitosti. Oleg sa aj napriek tomu vždy správal slušne. „Ovládal päť svetových jazykov,“ prezradil Martin. Policajtom mal povedať, že živého ho z tunela nikdy nedostanú. A ani nedostali.

Viac o téme: VraždaVýbušninyRakúskoOleg M. Zistersdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu