Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Zdravé stravovanie zaujíma stále viac ľudí. Väčšina však robí túto chybu

Zdravšie stravovanie neznamená vyhodiť tuk, cukor či soľ z jedálnička PR článok Zobraziť galériu (4)
Zdravšie stravovanie neznamená vyhodiť tuk, cukor či soľ z jedálnička (Zdroj: Kaufland)

Tuky, cukry ani soľ by sme nemali zo stravy vynechávať. Naše telo bez nich nedokáže správne pracovať, spracovávať vitamíny ani regenerovať. Ak chceme žiť zdravšie, mali by sme poznať kvalitné zdroje a vedieť, koľko ich vlastne potrebujeme.

Podľa WHO by sme mali prijať maximálne 5 g soli denne

Lenže toľko môže obsahovať sendvič, ktorý zjeme na desiatu. Bežnejšie je, že za deň skonzumujeme aj 12 gramov soli. Mnohí ľudia si v presvedčení, že budú zdravší, nedosoľujú jedlo. Varenie a dosoľovanie však predstavuje iba 10 percent denného príjmu sodíka. Naopak, až tri štvrtiny soli v našom jedálničku pochádzajú z priemyselne spracovaných potravín. To sú rôzne mäsové výrobky, instantné polotovary, koreniace zmesi, údeniny, syry alebo majonéza.

Soľ nájdete aj v pečive a koreninách
Zobraziť galériu (4)
Soľ nájdete aj v pečive a koreninách  (Zdroj: Kaufland)

To však neznamená, že sa ich musíme navždy zriecť, dôležité je nemať ich na tanieri pričasto. Nadmerná konzumácia soli môže byť životu nebezpečná - často stojí za vysokým krvným tlakom, hypertenziou, infarktom či cievnou mozgovou príhodou. Dobrým tipom, ako znížiť jej obsah na tanieri, je variť si doma. Na dochucovanie môžeme použiť čerstvé bylinky a kvalitné korenie. A máme ešte jeden dobrý tip - čerstvé potraviny a celozrnné produkty obsahujú menej soli než produkty z bielej múky.

Oliver v najhovšej Kaufland online šou chystá párty v zdravšej verzii
Zobraziť galériu (4)
Oliver v najhovšej Kaufland online šou chystá párty v zdravšej verzii  (Zdroj: Kaufland)

Oliver Oswald pozýva na párty

Občerstvenie s minimom soli, tuku a cukru, ale aj kopa zábavy vás čaká v najnovšej epizóde úspešného Kaufland online seriálu o zdravej výžive. Odborné poradenstvo pod červenou strechou zabezpečil Milan „Docent“ Sedliak, chutné recepty prihodil profesionálny šéfkuchár Martin Záhumenský. Nakupujúcemu moderátorovi so zanietením sebe vlastným asistoval aj Strýco Filip, ktorý v jednej chvíli preveril odolnosť jeho srdca i nervov. Ešteže to Oliver s tou soľou príliš nepreháňa. Celý diel nájdete na youtube a www.kaufland.sk/zdrava-vyziva.

Náš mozog tuky potrebuje

Tuky, vrátane cholesterolu, sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné. Nedostatok tuku v strave sa dáva do súvislosti s poruchami pamäte, koncentrácie a zhoršeným sústredením. Denný odporúčaný príjem by však nemal presiahnuť 300 mg, v opačnom prípade hrozí vznik a rozvoj aterosklerózy či kardiovaskulárnych ochorení.

Tuk náš mozog potrebuje pre svoje fungovanie
Zobraziť galériu (4)
Tuk náš mozog potrebuje pre svoje fungovanie  (Zdroj: Kaufland)

Sacharidy dokážu zlepšiť náladu aj spánok

Hoci sú často označované za úhlavného nepriateľa chudnutia, bez nich nemáme dostatok síl na bežné činnosti, šport či regeneráciu. Za deň by sme mali prijať až 50 % energie práve z nich. Dostatok sacharidov nám pomáha nielen pri tréningu, ale tiež v prípade, že máme v práci náročný deň. Často sa odporúča konzumácia pomalých sacharidov pred spaním, čím dochádza k skvalitneniu odpočinku.

Ak vás táto téma zaujíma, nezabudnite sledovať ďalšie diely online seriálu od Kauflandu na sociálnych sieťach. Zabavíte sa a zároveň získate praktické tipy, ako udržať soľ, cukry i tuky pod kontrolou.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu