Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Unikli PRÍSNE TAJNÉ dokumenty o izraelských plánoch útoku na Irán: Američania hľadajú špióna

(Zdroj: Getty Images, TASR/AP/Hussein Malla, SITA/AP Photo/Pamela Smith)

WASHINGTON - Spojené štáty vyšetrujú neoprávnené zverejnenie dvoch prísne tajných dokumentov, ktoré hodnotia prípravy Izraela na odvetný útok proti Iránu, uviedol predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson v rozhovore pre CNN. O začatí vyšetrovania úniku dokumentov už skôr informovala s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra AP.

Dokumenty zrejme pripravili americká Národná agentúra pre geopriestorové spravodajstvo (NGA) a Národná bezpečnostná agentúra (NSA). Na základe satelitných snímok z 15. a 16. októbra opisujú manévre a cvičenia izraelského letectva a námorníctva a presuny munície za účelom úderu na Irán v odvete za jeho útok z 1. októbra, keď Teherán odpálil na Izrael viac ako 180 balistických rakiet.

Dokumenty, ktoré sú označené ako prísne tajné, boli v piatok zverejnené na proiránskom účte na platforme Telegram a informovali o nich stanice CNN a server Axios.

Johnson, šéf dolnej komory Kongresu, na otázku CNN ohľadom úniku dokumentov povedal, že prebieha vyšetrovanie, o ktorom bude informovaný v priebehu niekoľkých hodín „Pozorne to sledujeme,“ dodal.

Podľa jedného z troch nemenovaných amerických predstaviteľov, s ktorými hovorila agentúra AP, vyšetrovanie skúma, ako sa dokumenty dostali na verejnosť – vrátane toho, či išlo o zámerný únik spôsobený členom americkej spravodajskej komunity, alebo či boli získané iným spôsobom, napríklad hackerským útokom – a či neboli ohrozené ďalšie spravodajské informácie. Vyšetrovatelia sa tiež snažia zistiť, kto mal k dokumentom pred ich zverejnením prístup.

Únik preveruje Pentagon 

Pentagon vo vyhlásení uviedol, že si je správ o úniku dokumentov vedomý a že ich preveruje. Dotknuté spravodajské agentúry ani izraelská armáda sa k veci bezprostredne nevyjadrili.

Spojené štáty opakovane vyzývajú Izrael na zdržanlivosť a varujú pred vypuknutím širšieho vojenského konfliktu na Blízkom východe. Izraelská vláda však zdôrazňuje, že priamy útok na izraelské územie nemôže zostať bez odpovede.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Uniknuté dokumenty sa prvýkrát objavili na internete v piatok. Telegramový účet tvrdil, že ich vyzradil niekto z americkej spravodajskej komunity a neskôr aj z amerického ministerstva obrany. Informácie v dokumentoch boli zjavne zozbierané výlučne pomocou analýzy satelitných snímok.

Agentúra AP píše, že jeden z dvoch zverejnených dokumentov sa nápadne podobá inému materiálu NGA, ktorý predtým vyzradil príslušník leteckej zložky americkej Národnej gardy Jack Teixeira. Ten sa tento rok v marci priznal, že vyniesol na verejnosť prísne tajné vojenské dokumenty o ruskej vojne na Ukrajine a ďalšie tajné informácie týkajúce sa národnej bezpečnosti USA.

Viac o téme: USAIránIzraelPrísne tajné dokumenty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu