Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Hlavný inkvizítor?! Kuffove nájazdy proti kultúre pokračujú: Múzeum muselo odstrániť časť expozície

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Michal Kiča)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Štefan Kuffa mal mať, okrem divadelného predstavenia v obci Malá Franková, výhrady aj k expozícii v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. To spadá do jeho priamej riadiacej pôsobnosti, pričom po jeho návšteve múzeum odstránilo podstatnú časť prezentácie pohanského rituálu z neskorej doby bronzovej. Upozornil na to bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča (Demokrati).

Kiča už v tejto súvislosti podal podnet na Múzejnú a galerijnú radu a Medzinárodnú radu múzeí (ICOM). „Rovnako vyzývame odbornú verejnosť, aby k takýmto svojvoľným mocenským zásahom neostala ľahostajná,“ uviedol.

„Je to doslova výsmech ľudskému poznaniu a práci generácií archeológov, historikov a speleológov. Ideologické zásahy do vedeckého bádania sú v slobodnej spoločnosti neakceptovateľné. Hlavný vládny cenzor Štefan Kuffa má nulovú kvalifikáciu v oblasti speleoarcheológie a múzejníctva. Napriek tomu si uzurpuje neobmedzené právo ovplyvňovať aktivity odbornej špecializovanej inštitúcie Jeho názory nemôžu ísť na úkor historických faktov. Takéto popieranie a obmedzovanie šírenia vedeckých poznatkov k verejnosti ohrozuje samotné základy usporiadania našej spoločnosti,“ myslí si Kiča.  

Figurína bola nahradená obilninami

Ako uvádza Kiča, dioráma v speleoarcheologickej časti expozície Kras a jaskyne Slovenska ešte donedávna zobrazovala kultový výjav prípravy ľudskej obety pohanskému božstvu. Výjav mal návštevníkom múzea priblížiť uctievanie neznámeho božstva (pravdepodobne zemského, či "jelenieho"), čo bolo pre ľudí zo záveru doby bronzovej a doby halštatskej (cca 800-400 p.n.l.) neodmysliteľnou súčasťou ich duchovného sveta. Nasvedčujú tomu mnohé vzácne nálezy práve z jaskýň na území Slovenska, ako sú šperky z drahých kovov, ale tiež rôzne keramické nádoby, zbrane, ale taktiež ľudské obety či rituálne masky.

Po nedávnej návšteve a výhradách Štefana Kuffu v SMOPAJ bola táto dioráma upravená tak, aby nezobrazovala uctievanie pohanského božstva ľudskou obetou. Figurína klaňajúceho sa obetovaného bola nahradená obilninami. „Nesmieme dovoliť, aby vládni predstavitelia zasahovali do kultúry a vedy. Inak nás čaká tvrdý návrat do obdobia spred novembra 1989,“ uzavrel Kiča.

 

Michal Kiča: HLAVNÝ VLÁDNY CENZOR ŠTEFAN KUFFA ZASAHUJE AJ DO VEDECKÉHO POZNANIA ➡️Ďalší prípad cenzúry zo strany...

Posted by Demokrati 2023 on Tuesday, August 20, 2024
Viac o téme: Štefan KuffaMichal KičaSlovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu