Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na obete povodní sa už vrhli podvodníci: Takto sa snažia zneužiť situáciu, pripraviť chcú ľudí o posledné peniaze!

Podvodníci rozposielajú obetiam povodní falošné SMS
Podvodníci rozposielajú obetiam povodní falošné SMS (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic, gettyimages)

PRAHA – Česká republika v týchto dňoch intenzívne bojuje s ničivými následkami povodní a ľudia počítajú škody. Okrem prvých troch prípadov rabovania, na ktoré upozornila aj česká polícia sa už objavili aj prvé prípady zneužitia ľudského nešťastia a škôd na majetku. Podvodníci posielajú obetiam záplav falošné SMS-správy pod hlavičkou poisťovne s prísľubom vyplatenia "poistného".

Podvodníci v SMS-správach vystupujú ako zástupcovia Všeobecní zdravotní pojišťovny (VZP) a obetiam záplav sľubujú vyplatenie poistného plnenia. Na falošné správy upozornila poisťovňa a informuje verejnosť, aby sa nenechali nachytať.

Pohľad na vodné dielo Gabčíkovo v utorok ráno (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

„Podvodníci sa nehanbia zneužiť ani súčasnú mimoriadnu situáciu. Podľa informácií, ktoré máme aktuálne k dispozícii, cieli táto vlna podvodných správ na občanov z oblastí zasiahnutých povodňami. Prvé rozosielané správy sme zaznamenali už v pondelok v nočných hodinách, podľa všetkého sú ale rozosielané z rôznych telefónnych čísel,“ uviedol v utorok bezpečnostný riaditeľ VZP SR Jan Svoboda a dodal, že zasielanie SMS-správ neustále pokračuje.

V správe je uvedené, že na ľudí čaká „vyplatenie poistky“ a preto majú poistenci kliknúť na odkaz v správe. Ten ich ale prinúti prihlásiť sa do fiktívneho systému, kde podvodníkom poskytnú všetky potrebné údaje k ich bankovému účtu a nielenže žiadnu poistku nedostanú, ale prídu aj o posledné peniaze. „VZP ČR varuje, aby ľudia na také správy nereagovali a nenasledovali žiadne pokyny, ktoré sú v nich uvedené,“ skonštatovala hovorkyňa poisťovne Viktorie Plívová.

Poisťovňa nevylúčila ani možnosť, že keď podvodníci skončia v rozosielaní správ pod hlavičkou ich poisťovne, skúsia to ďalším spôsobom. Upozorňujú preto verejnosť, aby obzvlášť v tomto ťažkom období nepodľahli falošným webovým stránkam, doménam a SMS správam. V prípade, že si poistenci nie sú istí, pokojne môžu poisťovňu kontaktovať telefonicky a pravosť SMS správy si overiť.

Viac o téme: PovodnePoisťovňaČeská republikaPhishingFalošné SMS-správy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu