Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Borrell vyzval na väčší tlak na Izrael a Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

BRUSEL - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v utorok vyzval na zvýšenie tlaku na Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dosiahli prímerie v Pásme Gazy, keďže k dosiahnutiu dohody nedošlo ani napriek niekoľkým kolám rozhovorov o prímerí. Informuje o tom agentúra AFP.

Borrell povedal, že izraelskí rukojemníci a obyvatelia palestínskej enklávy už nemôžu dlhšie čakať. "Môžem iba povedať, že všetci zapojení aktéri musia naďalej vyvíjať tlak na obe strany, aby dosiahli túto dohodu," uviedol Borrell počas návštevy Spojených arabských emirátov (SAE). Zároveň varoval, že každý ďalší deň bez dohody znamená riziko ohrozenia životov rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a ľudí v Pásme Gazy, ako aj riziko vypuknutia regionálnej vojny, píše AP. Šéf európskej diplomacie tiež uviedol, že o budúcnosti Pásma Gazy rokoval aj s predstaviteľmi SAE. Spojené arabské emiráty toho podľa neho robia veľa z diplomatického aj humanitárneho hľadiska.

Niekoľkomesačné rokovania sprostredkované Katarom, Egyptom a Spojenými štátmi nedokázali zastaviť boje medzi Hamasom a Izraelom, okrem týždňového prímeria na prelome novembra a decembra. Pokrok v rokovaniach súčasnosti komplikuje najmä požiadavka Izraela ponechať svoje sily v tzv. filadelfskom koridore na hraniciach Pásma Gazy a Egypta. Ich cieľom je udržať nárazníkovú zónu v tejto oblasti. Rokovania navyše komplikujú aj niektoré konkrétnosti výmeny rukojemníkov za Palestínčanov zadržiavaných Izraelom. Borrell sa vyjadril aj k utorkovým výbuchom vreckových komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorých zahynulo najmenej deväť osôb a ďalších približne 2800 ľudí utrpelo zranenia, a podľa AP pripustil, že existuje možnosť rozšírenia vojny do Libanonu.

Viac o téme: IzraelHamasJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu