Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

VEĽKÉ odhalenie: FOTO+VIDEO Prvá snímka ponorky TITAN na dne oceánu! TOTO z nej zostalo po implózii

Prvá snímka ponorky Titan po incidente a názorná ukážka implózie v hĺbke Atlantického oceánu
Prvá snímka ponorky Titan po incidente a názorná ukážka implózie v hĺbke Atlantického oceánu (Zdroj: X/Latest in space/Morbid Knowledge)

WASHINGTON – Mala to byť cesta po stopách novely od Julesa Verneho. Namiesto toho sa nikto z pasažierov ponorky od spoločnosti OceanGate už nikdy nedostal na hladinu. Incident, ktorý otriasol svetom v lete minulého roku, naďalej podlieha vyšetrovaniu. Tento týždeň bol dokonca zverejnený záber toho, čo po implózii v hĺbke oceánu z ponorky zostalo.

Ponorka Titan od spoločnosti OceanGate sa neslávne preslávila strašnou tragédiou, ktorá sa odohrala 18. júna 2023. Východne od pobrežia USA v Atlantickom oceáne vstúpila do hĺbky 12 500 stôp (3 810 metrov) aj s piatimi cestujúcimi. Mala namierené k vraku legendárneho Titaniku. Informuje o tom NY Post. Ponorka sa však už nikdy na hladinu nevrátila. Silný tlak na dne oceánu ju poškodil a nastala implózia. 

Pasažieri

Na palube Titanu boli generálny riaditeľ a spoluzakladateľ OceanGate Stockton Rush, ktorý zároveň riadil ponorku, britský dobrodruh Hamish Harding, francúzsky prieskumník Paul-Henri Nargeolet a dvaja členovia prominentnej pakistanskej rodiny Shahzada Dawood a jeho syn Suleman. Všetci boli vyhlásení za mŕtvych. 

Prvý vizuálny záznam 

Pobrežná stráž USA odhalila na pondelkovej tlačovej konferencii prvú snímku ponorky Titan od spoločnosti Oceangate, na ktorej je vidieť chvostový kužeľ plavidla na dne oceánu. To jediné z celej ponorky zostalo. Fotografia bola podľa vyhlásení spravená počas pátracej akcie. 

Vyšetrovací tím okrem toho pripravil aj video, ktoré zobrazuje zostup Titanu pod hladinu Atlantického oceánu. Informácie čerpal z komunikácie, ktorá prebiehala medzi Titanom a loďou Polar Prince. Posledná správa bola zaznamenaná v čase 10:47 miestneho času: "Všetko vyzerá dobre." Potom sa spojenie prerušilo. Do ďalších dvoch minút sa ponorka stratila z radaru Polar Prince. 

Vypočúvanie

Začiatkom týždňa prebehlo vypočúvanie vtedajšieho technického riaditeľa spoločnosti OceanGate Tonyho Nissena. Rush mal ignorovať množstvo bezpečnostných hrozieb a aj napriek tomu sa na cestu podujal. Samotná ponorka Titan vykazovala počas predošlých ciest množstvo závad. Vyšetrovatelia priblížili, že v roku 2021 to bolo 70 problémov a o rok na to 48. 

Bývalá finančná riaditeľka OceanGate Bonnie Carlová už pred časom vypovedala, že pasažieri nemali potrebný výcvik ani kvalifikáciu na tak hlboký ponor. Rovanko ako Nissen, aj ona tvrdila, že všetky zásadné rozhodnutia záviseli od rozhodnutia riaditeľa Stocktona Rusha.

Ten mal dokonca bezpečnostné varovania ignorovať. "Príliš často počujem nepodložené varovania, že niekoho zabijeme. Beriem to ako osobnú urážku!" reagoval Rush na obavy špecialistu na hĺbkový ponor. 

Viac o téme: TragédiaSmrťVyšetrovanieIncidentTitanAtlantický oceánImplóziaOceanGatePrvá snímka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu