Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Manažérske zlyhanie ministra vnútra! SaS kritizuje situáciu s cestovnými pasmi

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS kritizuje ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) za meškajúce vydávanie pasov, pre ktoré má štát vrátiť občanom 600.000 eur. Hovorí o manažérskom zlyhaní ministra. Informoval o tom poslanec Národnej rady SR a predseda SaS Branislav Gröhling na pondelkovej tlačovej besede.

"Teraz sa všetci občania budú musieť poskladať z daní na 600.000 eur, ktoré štát bude stáť to, že Šutaj Eštok manažérsky zlyhal," konštatoval Gröhling. Ako poznamenal, nával žiadostí o pasy vznikol najmä pre zvýšenie správnych poplatkov. Namietal, že zvýšenie naplánovala vláda pred letnou sezónou.

archívne video

Branislav Gröhling (SaS) k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rezort vnútra s kritikou na bývalé vedenia rezortu

Ministerstvo vnútra (MV) SR v súvislosti s kritikou meškajúcich pasov poukazuje na rozhodnutia predošlých vedení rezortu. Tvrdí, že predošlí ministri neurobili vo veci vydávania pasov nič. Uviedlo to v reakcii na kritiku opozičnej strany SaS. Upozornilo, že až súčasné vedenie uzatvorilo realizačnú zmluvu na dodávku novej techniky pre Národné personalizačné centrum, pričom nová bola obstaraná už v roku 2019. Rovnako pripomenulo problém s čistopismi.

Rezort vnútra ďalej priblížil, že pod vedením exministra Romana Mikulca (hnutie Slovensko) síce v decembri 2020 vyhlásil súťaž na dodávku čistopisov, avšak neskôr ju zrušil. "Druhú vyhlásili až v marci 2022, teda rok po skončení zmluvy, no napokon zrušili aj tú," zhodnotilo ministerstvo. Vtedajšie vedenie podľa neho pristúpilo k netransparentnému tzv. priamemu rokovaniu s pôvodným dodávateľom, s ktorým podpísalo zmluvu. Predošlému vedeniu rezort vyčíta aj to, že po opätovnom vyhlásení súťaže v minulom roku, z ktorého vzišiel dodávateľ, nepodpísal zmluvu. Ministerstvo pripomenulo, že zmluvu s novým dodávateľom podpísalo v decembri minulého roka.

Viac o téme: MeškanieKritikaCestovanie SaSNRSRBranislav GröhlingCestovné pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu