Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Špeciálny súd bude veľké kauzy pojednávať v novej miestnosti

BRATISLAVA - Nová, veľká pojednávacia miestnosť Špeciálneho súdu v Pezinku, ktorá je v budove Justičnej akadémie, by súdu mala začať slúžiť koncom tohto roka. Mali by sa v nej pojednávať veľké kauzy.

S nimi doteraz senáty ŠS "hosťovali" v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Prvý veľký prípad, ktorý "pokrstí" prevádzku novej sály ŠS, je naplánovaný na druhú polovicu januára 2008. Malo by to byť pokračovanie hlavného pojednávania v prípade východoslovenského gangu Róberta O.

Chyby, ktoré spôsobil stavebník, už odstránili a pojednávacia miestnosť je už aj zariadená. "Nábytok vyrobili väzni z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Želiezovciach," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková. Ako dodala, stál vyše 430 000 korún.

"Pojednávacia miestnosť je už pripravená na pojednávanie," uviedla hovorkyňa. Podľa nej má nová sála kapacitu približne 100 ľudí. "Miestnosť nemá oddelený priestor pre novinárov," povedal Kudjáková. Novinári tak budú môcť zaznamenávať zvuky priamo zo sály a nie z reproduktorov, ako je to v malých pojednávacích miestnostiach Špeciálneho súdu.

Opravu a sprevádzkovanie budovy Justičnej akadémie v areáli ŠS v Pezinku, kde je veľká pojednávacia miestnosť, sprevádzali ešte na jeseň problémy. Do suterénu zatekala po dažďoch voda. Jarné a letné zrážky preverili aj kvalitu novej strechy, ktorá, ako sa vtedy ukázalo, zatekala. Ani veľkú pojednávaciu miestnosť neobišli problémy - podlaha sa pre zlé uloženie zvlnila. Pôvodne mala byť budova odovzdaná do užívania koncom decembra minulého roka. Skolaudovali ju však až v marci 2007.

Po 1. januári až do kolaudácie platila stavebná firma za každý deň omeškania penále 17 000 korún. Rezort spravodlivosti má záujem aj o využívanie ďalších budov v areáli ŠS v Pezinku, ktoré predtým patrili armáde. Ministerstvo spravodlivosti by tak získalo priestory pre súdy, archívy či sklady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu