Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

MIMORIADNY ONLINE Rusko v noci podniklo vlnu vzdušných útokov! Paríž je otvorený okamžitému pozvaniu Ukrajiny do NATO

Ruskí vojaci sú v obytnom dome na neznámom mieste na Ukrajine. Zobraziť galériu (6)
Ruskí vojaci sú v obytnom dome na neznámom mieste na Ukrajine. (Zdroj: TASR/AP/Russian Defense Ministry Press Service)

KYJEV - Približne 15 oblastí na Ukrajine sa v sobotu v skorých ranných hodinách stalo cieľmi vlny útokov ruských dronov, kĺzavých bômb a striel s plochou dráhou letu. Informuje o tom agentúra DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Intenzívny výcvik ukrajinských vojakov - budúci velitelia čaty si zdokonaľujú svoje bojové schopnosti. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

14:18 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v sobotu v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. Informujeme podľa agentúry AFP.

"Ruské víťazstvo by posvätilo právo najsilnejších a urýchlilo by medzinárodný poriadok smerom k chaosu," povedal Barrot po boku ukrajinského kolegu Andrija Sybihu. Barrotova návšteva v Kyjeve podčiarkuje neochvejnú podporu Paríža Ukrajine. Tento týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil "plán víťazstva" na porážku Ruska a vyzval na posilnenú západnú podporu.

13:46 Ruská armáda v sobotu oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo. Informuje o tom agentúra AFP.

13:33 Malijskí povstalci napojení na al-Káidu údajne opäť zaútočili na ruskú armádu. V kolóne boli pravdepodobne ruskí žoldnieri Wagner.

13:04 Apple na žiadosť ruských cenzorov odstránil aplikáciu opozičného televízneho kanála Current Time z ruského App Store.

12:50 Paríž je otvorený myšlienke okamžitého pozvania Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, ale pokračujú rokovania na túto tému medzi spojencami. V Kyjeve to dnes podľa agentúry Reuters povedal francúzsky minister zahraničia Jean-noël Barrot, ktorý rokoval so svojím ukrajinským náprotivkom Andrijom Sybihou. Okamžité pozvanie Ukrajiny do NATO je prvým bodom takzvaného plánu víťazstva, ktorý tento týždeň predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

12:19 Približne 15 oblastí na Ukrajine sa v sobotu v skorých ranných hodinách stalo cieľmi vlny útokov ruských dronov, kĺzavých bômb a striel s plochou dráhou letu. Informuje o tom agentúra DPA.

11:49 Ukrajinská rozviedka informuje o likvidácii ruského dôstojníka v Luhansku.

11:27 Francúzsky minister zahraničných vecí: Prvé lietadlo Mirage 2000 bude Ukrajine dodané začiatkom roku 2025.

11:06 Ruská továreň na elektroniku údajne horí po útoku dronu v Brjansku. "Kremniy EL" je jedným z najväčších závodov na mikroelektroniku v Rusku, ktorý vyrába komponenty široko používané v ruskej obrannej výrobe vrátane raketových systémov Iskander.

10:28 Rusko sa prihlásilo k útoku dronom na Petrohrad.

10:00 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot prichádza do Kyjeva.

9:47 Ukrajinské špeciálne jednotky oslobodili od Rusov obec Kruglyakovka v Charkovskej oblasti.

9:10 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 19. októbru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:57 Moskva víta slová nemeckého kancelára Olafa Scholze o tom, že je pripravený rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o riešení situácie na Ukrajine. Agentúre TASS to dnes povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého je ruský vodca otvorený dialógu. Scholz pred pár dňami v Spolkovom sneme vyjadril ochotu hovoriť s Putinom o spravodlivej podobe mieru na Ukrajine. Zároveň zdôraznil, že nebude rozhodovať o Ukrajincoch za ich chrbtom. Ukrajina sa už tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej agresii.

8:35 V ruskom meste Brjansk bolo počuť výbuchy.

7:51 Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu zverejnilo video, na ktorom údajne vojaci z KĽDR dostávajú vybavenie. Podľa jej správy bolo video natočené „nie viac ako pred 72 hodinami“ na cvičisku v dedine Sergejevka na Prímorskom území Ruskej federácie.

7:24 Ruský raketový útok včera večer zasiahol obytnú budovu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa a spôsobil požiar. Mesto to oznámilo na svojom oficiálnom telegramovom kanáli. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Na východe Ukrajiny, kde sa ruské sily pokúšajú preniknúť k strategicky významnému mestu Pokrovsk, medzitým miestny vojenský správca vyzval obyvateľov na evakuáciu.

7:00 Prepustený aktivista Butkevyč hovorí, že výmena väzňov bola úplným prekvapením. "Včera ráno po obhliadke mi povedali, že o pol hodiny odchádzam, ale nepovedali mi kam. ... O výmene sme sa dozvedeli náhodou po ceste."

6:38 Odvedenci z Kurskej oblasti medzi Rusmi sa vrátili vo výmene vojnových zajatcov, hovorí ruská organizácia. Zoznam údajne zahŕňal aj niektorých mobilizovaných Rusov a zmluvných vojakov, vrátane Kadyrovtsyho, neľútostných jednotiek pomenovaných po čečenskom silákovi Ramzanovi Kadyrovovi.

6:05 Rusko a Ukrajina si údajne vymenili po 95 zajatých vojakov. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že k výmene došlo v rámci dohody, ktorú sprostredkovali Spojené arabské emiráty (SAE), informuje o tom agentúra AFP.

Biden a západní spojenci prisľúbili pokračovanie pomoci pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden spoločne s vrcholovými predstaviteľmi Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie v piatok prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu a odsúdil "ruskú agresívnu vojnu". Informovala o tom agentúra AFP. Štyria západní lídri po stretnutí v Berlíne vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom zopakovali svoje "odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny a jej snahe o spravodlivý a trvalý mier".

Biden spolu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom "prerokovali plán, ako poskytnúť Ukrajine dodatočnú bezpečnostnú, ekonomickú a humanitárnu pomoc". Prezident Biden, ktorému čoskoro vyprší mandát, sa stretol so zahraničnými lídrami na svojej rozlúčkovej návšteve Nemecka len niekoľko týždňov pred americkými prezidentskými voľbami. "Čaká nás veľmi náročná zima. Nesmieme poľaviť a vzdať sa," vyhlásil Biden.

MIMORIADNY ONLINE Rusko v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Kappeler/)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok predstavil Európskej únii a NATO svoj "plán víťazstva", avšak spojenci neodobrili jeho požiadavku okamžitého členstva v NATO pre Kyjev. Washington a Londýn takisto zamietli ukrajinskú žiadosť o súhlas pre zasahovanie terčov na území Ruskej federácie západnými zbraňami dlhého doletu. Berlín zároveň odmietol dodať Ukrajine svoj raketový systém dlhého doletu Taurus. "Podporujeme Ukrajine tak intenzívne ako sa len dá," povedal Scholz. "Avšak robíme to tak, aby sa NATO nestalo účastníkom vojny a táto vojna tým neprerástla do ešte väčšej katastrofy."

Poľský minister je skeptický voči Zelenského víťaznému plánu

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vyzdvihol v piatok hrdinstvo ukrajinských vojakov, ktorí už takmer tri roky bránia svoju vlasť pred ruskou agresiou. Zároveň vyslovil určitú skepsu v súvislosti s tzv. víťazným plánom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyjadril sa tak po zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli, píše agentúra DPA.

"Nie je to zreteľné, jasné svetlo, ktoré okamžite zmení realitu," povedal Kosiniak-Kamysz na margo zmieneného plánu, ktorý Zelenskyj tento týždeň prvýkrát verejne predstavil, a to najprv v stredu v ukrajinskom parlamente a následne vo štvrtok na zasadnutí Európskej rady v Bruseli.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

Zelenského víťazný plán celkovo počíta s piatimi bodmi a tromi tajnými dodatkami. Okrem bezodkladnej pozvánky na vstup do NATO k nim patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít, pokračovanie vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a nasadenie "komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov" na Ukrajine.

Kosiniak-Kamysz v piatok tiež uviedol, že ukrajinskí vojaci sú už vojnou vyčerpaní. "Situácia na fronte je ťažká, je tu obrovská únava z vojny," uviedol. Dodal, že Ukrajinci žijúci v Poľsku zatiaľ neprejavujú príliš veľký záujem o plánovanú dobrovoľnícku brigádu, do ktorej sa doteraz prihlásilo zhruba 300 mužov a žien. Snaha vycvičiť v Poľsku "ukrajinskú légiu" je súčasťou bezpečnostnej dohody, ktorú v júli podpísal Zelenskyj s poľským premiérom Donaldom Tuskom, pripomína DPA. Poľsko, ktoré je členom EÚ aj NATO, patrí k najangažovanejším politických a vojenským podporovateľom Ukrajiny. Okrem toho prijalo na svoje územie takmer milión ukrajinských utečencov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu