Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Muž mal tri penisy: Žil s nimi 78 rokov! Vôbec o tom nevedel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIRMINGHAM -U muža z Birminghamu boli po jeho smrti zistené tri penisy. Zdá sa, že o tom sám nikdy nevedel. Ide o celosvetovo iba druhý zdokumentovaný prípad vzácnej anomálie nazývanej triphallia.

Lekárom v anglickom Birminghame sa pri pitve mužského tela podaril mimoriadny objav. 78-ročný muž, ktorý po smrti daroval svoje telo vede, žil celý život s tromi penismi. Informuje o tom austrálska spravodajská platforma news.com.au.

Podľa študentov Birminghamskej lekárskej školy bol funkčný iba jeden z penisov, zatiaľ čo ostatné dva, menšie penisy, sa nachádzali vo vnútri miešku. Lekári preto predpokladajú, že muž o svojej vrodenej chybe celý život nevedel.

Je však možné, že kvôli „abnormálnej anatómii trpel funkčnými deficitmi, ktoré môžu zahŕňať infekcie močových ciest, erektilnú dysfunkciu alebo problémy s plodnosťou,“ píšu v Journal of Medical Case Reports.

Jedno z piatich až šiestich miliónov postihnutých detí

Na rozdiel od o niečo bežnejšej difálie, t. j. dvojitej formácie penisu, bol doteraz zdokumentovaný len jeden ďalší prípad triphalie. Táto anomália bola prvýkrát zistená u dieťaťa v Iraku v apríli 2021.

Birminghamský prípad je však prvým, v ktorom mohla byť vnútorná štruktúra anomálie dôkladne preskúmaná pitvou mŕtvoly. Podľa "International Journal of Surgery Case Reports" je približne jeden z piatich až šiestich miliónov novorodencov postihnutý nadmerným počtom penisov.

Anomália rozšírenejšia, ako sa očakávalo?

Keďže oba nadbytočné penisy 78-ročného muža z Birminghamu zostali počas jeho života neodhalené, podľa vedeckého magazínu ZME Science lekári predpokladajú, že diphalia a triphalia by mohli byť oveľa rozšírenejšie, než sa doteraz predpokladalo: „Ak nie sú prítomné symptómy, môže sa stať, že skrytý vnútorný penis sa neprejaví, čo znemožní diagnózu.“

Mnoho ľudí s vnútorným zdvojením alebo ztrojením penisu teda možno nikdy nezistí, že majú túto anomáliu. Podľa vedcov by to malo podnietiť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby pri pacientoch s urologickými symptómami zvažovali možnosť takýchto anatomických anomálií.

Viac o téme: PenisAnomáliaTriphallia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu