Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Šokujúce odhalenie týrania v českých kravínoch: VIDEO Ostrá reakcia veterinárov, mlieko odoberala aj známa firma!

Český spolok
Český spolok "Zvieratá nejeme" uverejnil šokujúce zábery z viacerých kravínov (Zdroj: Facebook/Zvířata nejíme)

PRAHA - Český spolok "Zvieratá nejeme" zverejnil tento týždeň tajne vyhotovené zábery z 12 kravínov, na ktorých zamestnanci zvieratá bijú, kopú do nich, mlátia ich tyčami, majú reťaze omotané okolo krku, pomocou ktorých ich ťahajú za traktorom alebo im nadávajú. Množstvo zdokumentovaných prípadov podľa nich dokazuje, že nejde o ojedinelé prípady alebo pochybenia jednotlivcov, ale o bežnú rutinu.

Podľa veterinárnej správy je zo záberov jednoznačné, že bol porušený zákon na ochranu zvierat proti týraniu. Veterinári chystajú v dotknutých chovoch kontrolu. Mliekareň Madeta, ktorá mlieko z týchto kravín odoberá, šokujúce správanie k zvieratám dôrazne odsúdila.

Na konferencií Drontex predstavili prototyp záchranárskeho dronu z dielne Slováka Matúša Kanapa (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Štátna veterinárna správa (SVS) na otázku ČTK uviedla, že sa zverejnenými zábermi zaoberá. Chystá analýzu nahrávok a mimoriadnu kontrolu v dotknutých chovoch. "Na záberoch jednoznačne dochádza k porušovaniu zákona na ochranu zvierat proti týraniu. Nevylučujeme, že v niektorých prípadoch môže následne dôjsť k podaniu trestného oznámenia," uviedol Peter Majer z oddelenia komunikácie SVS. Prípady týrania zvierat, ktoré aktivisti dlhodobo monitorujú, postupne nahlasujú veterinárom, ktorí ich riešia, povedal ČTK zástupca spolku Zvieratá nejeme Lukáš Vincour. Spolok bude postupne zverejňovať zábery spojené s ďalšími veľkými mliekarňami, do ktorých je dodávané kravské mlieko z českých chovov.

Z kravínov odoberá mlieko aj známa Madeta

Zástupcovia Madety sa od hrubého správania niektorých pracovníkov ku kravám na záberoch dištancovali. "Spoločnosť Madeta toto šokujúce správanie ku kravám, o ktorom sme nemali povedomie, veľmi dôrazne odsudzuje a dištancuje sa od neho. Požiadame štátne dozorné orgány, aby v tejto veci bezodkladne zasiahli. S dotknutými dodávateľmi mlieka sme pripravení ukončiť dodávateľsko-odberateľskú zmluvu," oznámila ČTK hovorkyňa najväčšej mliekarne v krajine Marta Faktorá.

Organizácia uviedla, že zverejnené zábery pochádzajú z fariem Kožuchovice, Slavičky, Kúty, Čáslavice, Stareč, Budkov, Kostolné Vydří, Veľká Lhota, Rudíkov, Růžená, Čechočovice a Třebetice. Väčšina sa nachádza v okrese Třebíč na Vysočine. Z kravína v Čechočoviciach Madeta mlieko neodoberie, doplnila Faktorová. V chove v Kožuchoviciach už začala kontrolu krajská veterinárna správa, uviedol Jakub Fukal, predseda predstavenstva Poľnohospodárskeho družstva Kožuchovice. "Sú tam niektoré zábery nepekné, my z toho budeme vyvodzovať patričné personálne dôsledky," uviedol Fukal.

Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre citlivé povahy a mololeté osoby

Spolok Zvieratá nejeme začiatkom októbra spustil kampaň "Mlieko.O– koniec klamstiev o mlieku", ktorej cieľom je rozbiť mylnú predstavu o šťastných kravách pasúcich sa na lúkach. Životy kráv a teliat sú podľa ochrancov zvierat v skutočnosti často plné kopania, bitia a ubližovania, čo dokazujú aj tajne urobené, mnohokrát drastické zábery. Súčasťou kampane je výzva za ukončenie utrpenia kráv v mliekarenskom priemysle.

Spolok Zvieratá nejeme svoje zistenia a vyhotovené zábery odovzdáva veterinárnej správe, ktorá sa nimi ďalej zaoberá. Prípad zlého zaobchádzania so zvieratami z bitúnkov v Hraběticiach na Znojemsku z roku 2022 skončil na súde potrestaním troch zamestnancov podniku. Muži pri vykládke z nákladných áut do ošípaných a kráv kopali, dávali im elektrošoky a radili si, ako zvieratám šliapať na hlavu.

Viac o téme: ZvieratáKravínČeská republikaŠokujúce zaobchádzanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu