Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Prepustením niektorých väzňov v Británii sa zníži preplnenosť väzníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii začiatkom budúceho týždňa prepustia ďalších 1100 väzňov. Ide o súčasť snahy britskej vlády znížiť preplnenosť väzníc, informuje o tom agentúra DPA.

Nová labouristická vláda v rámci prvého kola prepúšťania v polovici septembra predčasne prepustila približne 1700 ľudí po odpykaní polovice trestu, aby počet väzňov klesol z rekordného počtu 88.521. Odvtedy však počet väzňov vzrástol a v piatok to bolo 87.028. Ministerka spravodlivosti Shabana Mahmoodová varovala, že väzniciam hrozí nedostatok miesta a môže to spôsobiť kolaps justičného systému, keď súdy nebudú mať kam posielať odsúdených zločincov.

archívne video

Matka Slováka väzneného v USA o prípade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Schéma predčasného prepustenia sa nevzťahuje na odsúdených napríklad za sexuálne trestné činy, domáce zneužívanie alebo terorizmus, príp. násilníkov s trestami na viac ako štyri roky. V septembri bolo tiež omylom prepustených aj 37 väzňov s nesprávnou kvalifikáciou odsúdenia. Mahmoodová vo štvrtok potvrdila, že všetkých 37 je už späť za mrežami.

Očakáva sa, že ministerka Mahmoodová v priebehu týždňa spustí preskúmanie rozsudkov a mala by predstaviť niektoré reformy s efektívnejším vynášaním rozsudkov.

Viac o téme: PrepustenieBritániaVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu