Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Smrť vodcu Hamasu Jahju Sinwára by mohla zvýšiť šance na prímerie, uviedol Borrell

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell.
Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. (Zdroj: TASR/AP/Alessandro Garofalo/LaPresse)

NEAPOL - Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v sobotu povedal, že prímerie na Blízkom východe je prioritou a nedávna smrť vodcu Hamasu Jahju Sinwára by mohla zvýšiť šance na jeho dosiahnutie. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Po zabití Sinwára je otvorená nová perspektíva. Musíme ju použiť, aby sme dosiahli prímerie, prepustili zvyšok (izraelských) rukojemníkov a hľadali politickú perspektívu," povedal novinárom Josep Borrell na stretnutí ministrov obrany krajín G7 v Neapole.

archívne video

Sily izraelského obranného systému lokalizovali a zneškodnili infraštruktúru Hamasu, niekoľko teroristických tunelov a desiatky teroristov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Mierová misia OSN v Libanone (UNIFIL) by mohla byť podľa jeho slov posilnená, keďže sa dostala v poslednom čase pod paľbu v rámci konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh.

"Sily OSN musia byť rešpektované na celom svete... možno treba prehodnotiť poslanie UNIFIL. Ale prvá vec, ktorú treba urobiť, je prímerie," povedal Borrell. Dodal, že o UNIFIL musí rozhodnúť Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov.

Skupinu G7 tvorí sedem ekonomicky najvyspelejších krajín sveta (USA, Kanada, Británia, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Taliansko), tento rok je predsedníckou krajinou Taliansko.

Viac o téme: PrímerieIzraelG7HamasBlízky východJahjá SinwárJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu