Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Do Albánska priviezli loďou prvých migrantov zadržaných v talianskych vodách

Loď talianskeho námorníctva Libra (vpravo) pripláva do prístavu Šengjin na severozápade Albánska v stredu 16. októbra 2024 s prvou skupinou migrantov, ktorí boli zadržaní v medzinárodných vodách. Zobraziť galériu (2)
Loď talianskeho námorníctva Libra (vpravo) pripláva do prístavu Šengjin na severozápade Albánska v stredu 16. októbra 2024 s prvou skupinou migrantov, ktorí boli zadržaní v medzinárodných vodách. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vlasov Sulaj)

ŠENGJIN - V albánskom prístave Šengjin v stredu pristál námorný čln prevážajúci migrantov zachytených v talianskych vodách, informovali novinári agentúry AFP. Ide o prvú skupinu ľudí na základe novej dohody medzi Rímom a Tiranou.

Talianske námorné pravidlo absolvovalo 36-hodinovú cestu, na palube sa plavilo 16 mužov z Bangladéša a Egypta.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Dve talianske centrá v Albánsku, v ktorých sa budú spracúvať žiadosti o azyl, sa nachádzajú v obci Gjader, 20 kilometrov od prístavu. Prevádzkovať ich budú podľa talianskej legislatívy, s talianskou bezpečnostnou službou a personálom. Sudcovia budú viesť vypočúvania prostredníctvom videohovorov z Ríma. Náklady na bezpečnosť a zdravotnú starostlivosť pre žiadateľov o azyl bude v plnej miere hradiť Taliansko.

Loď talianskeho námorníctva Libra (vpravo) pripláva do prístavu Šengjin na severozápade Albánska v stredu 16. októbra 2024 s prvou skupinou migrantov, ktorí boli zadržaní v medzinárodných vodách.
Zobraziť galériu (2)
Loď talianskeho námorníctva Libra (vpravo) pripláva do prístavu Šengjin na severozápade Albánska v stredu 16. októbra 2024 s prvou skupinou migrantov, ktorí boli zadržaní v medzinárodných vodách.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vlasov Sulaj)

Obhajcovia ľudských práv spochybňujú, či budú mať žiadatelia o azyl dostatočnú ochranu. Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok kritiku rázne odmietla. "Je to nová, odvážna a bezprecedentná cesta, ktorá však dokonale odráža európskeho ducha a má všetko potrebné, aby ju nasledovali aj iné krajiny mimo EÚ," vyhlásila premiérka.

Viac o téme: MigrantiTalianskoAlbánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu