Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Úchvatná simulácia ukazuje, ako vyzerá cestovanie rýchlosťou svetla: Pri pozeraní VIDEA radšej ani nežmurkajte!

(Zdroj: YouTube/airplanemode101)

USA – Určite ste už počuli pojem rýchlosť svetla a viete, že je to skutočne vysoká rýchlosť. Niet sa čo čudovať, že simulácia, ktorá sa na internete objavila ešte minulý rok, opäť šokovala ľudí. Ukazuje totiž, aké by to bolo cestovať okolo Zeme rýchlosťou svetla.

Podľa známej teórie relativity sa rýchlosť, ktorou sa svetlo pohybuje, nemení a je známa ako horná hranica rýchlosti, ktorou sa hmota alebo energia môže pohybovať priestorom. Je to univerzálna fyzikálna konštanta, ktorá sa presne rovná 299 792 458 metrov za sekundu. Túto závratnú rýchlosť demonštruje simulácia, ktorá sa nedávno objavila na YouTube a získala viac ako 25 miliónov zhliadnutí.

Video sa začína ukážkou niekoľkých simulácií, o ktorých by si ľudia mohli myslieť, že zachytávajú pohyb o rýchlosti svetla. Neskôr však autor videa prezradí, že v skutočnosti by cesta okolo Zeme rýchlosťou svetla trvala neuveriteľných 0,13 sekundy. Cestovanie rýchlosťou svetla sa dá prirovnať ku žmurknutiu. Samotný autor simulácie výsledok rozdelil na osem snímok, ktoré zachytávajú celú cestu okolo Zeme rýchlosťou svetla.

Na prvej snímke vidno New York a cesta pokračuje na juhozápad, pričom na druhom zábere vidno Tichý oceán. Nasleduje jeden snímok Brisbane v Austrálii a potom dva snímky Indického oceánu. Šiesty záber zachytáva púšť v Saudskej Arábii a nasledujúci zase africké Zimbabwe. Cesta sa napokon končí v New Yorku, teda v mieste, odkiaľ simulácia začínala.

Viac o téme: SimuláciaRýchlosť svetla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu