Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Západ má zostať osamotený! Rusko a Čína majú dohodu na novom usporiadaní sveta

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA – Vzťahy Číny a Ruska majú byť podľa čínskeho ministra obrany Tung Ťüna najlepšie v histórii. S Andrejom Belousovom sa dohodli na vojenskej spolupráci a dodali, že ich vzťahy by mali slúžiť ako vzor pre ostatné veľmoci.

„Pod silným vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina dosiahli čínsko-ruské vzťahy historické maximum a slúžia ako vzor pre vzťahy veľmocí,“ uviedol čínsky minister obrany v Pekingu a podľa Moscow Times hovoril o prehĺbení strategickej spolupráce a pozitívnom vývoji vzťahov medzi vojskami oboch krajín.

Blanár na Rade EÚ o situácii na Ukrajine a pomoci prisľúbenej Slovenskom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Spoločne dodali, že našli zhodu v hodnotení globálnych procesov a na aktuálnu situáciu majú rovnaký pohľad. Ruský minister prisľúbil, že Moskva bude pracovať na posilnení spojenectva s Pekingom a chce „prehĺbiť aj komplexné strategické partnerstvo pre novú éru,“ informovalo China Daily. Rovnako chcú posilniť aj strategickú dôveru a vzájomne prospešnú spoluprácu, o čom svedčí aj 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov, ktoré krajiny tento rok oslávia.

Podľa čínskeho ministra obrany je dôležité, aby si udržali vzťahy na vysokej úrovni, chránili suverenitu ale aj bezpečnostné a rozvojové záujmy svojich krajín a spolupracovali na dodržiavaní medzinárodného a regionálneho mieru a stability.

Viac o téme: Minister obranyMedzinárodné vzťahyČínaPutin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu