Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

MIMORIADNY ONLINE Volodymyr Zelenskyj predstavil svoj Plán víťazstva: Podľa neho by sa vojna mohla skončiť budúci rok!

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

KYJEV, MOSKVA - Ukrajinské úrady nariadili v utorok evakuáciu mesta Kupiansk a troch ďalších lokalít v Charkovskej oblasti z dôvodu postupujúcich ruských síl, ako aj problémov súvisiacich s blížiacou sa zimou. Informuje agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

aktuálne video

Prezentácia Plánu víťazstva poslancom a ukrajinskej komunite. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

15:54 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte v stredu vyhlásil, že je oboznámený s podrobnosťami tzv. ukrajinského víťazného plánu, ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rutte uviedol, že je v spojení s členskými krajinami aliancie, s ktorým diskutuje o ďalších krokoch.

15:28 Ukrajina požiadala Medzinárodnú námornú organizáciu (IMO) o zriadenie pozorovacej misie v prístavoch na svojom južnom pobreží v Odeskej oblasti. V stredu o tom informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha. Požiadavka Ukrajiny prichádza v čase, keď Rusko zintenzívňuje útoky na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

15:04 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu opätovne zdôraznil svoju ochotu rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o spravodlivom mieri na Ukrajine, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

13:25 Čínsky premiér Li Čchiang navrhol posilnenie trilaterálnych vzťahov s Ruskom a Mongolskom v stredu počas stretnutia na okraji summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), uviedla čínska tlačová agentúra Sinchua. Informuje správa z agentúry Reuters.

13:14 Maďarsko by malo byť dočasne vylúčené zo schengenského priestoru, aby sa predišlo riziku, že ruskí špióni sa ľahko dostanú do ostatných krajín EÚ. Poslanci dvoch parlamentných strán požiadali premiéra Dicka Schoofa, aby na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli túto výzvu predniesol ostatným šéfom vlád a štátov.

12:29 Ukrajina musí "vytriezvieť" a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na tzv. víťazný plán predstavený ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje agentúra Reuters.

Peskov povedal, že na podrobné vyjadrenie k "víťaznému plánu" Kyjeva je zatiaľ priskoro. Je však pravdepodobne podobný plánu USA, ktoré chcú využiť Ukrajinu na boj proti Rusku "do posledného Ukrajinca", dodal kremeľský hovorca.

12:26 Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude počas svojej návštevy v Číne hovoriť o tom, ako sa môže Čína ešte viac zapojiť do mierových procesov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Témou bude aj spolupráca Číny a Slovenska. Do krajiny odcestuje premiér na prelome októbra a novembra. So sebou berie podľa svojich slov 80 podnikateľov zo Slovenska. Dodal, že SR považuje Čínu za priateľskú krajinu, voči ktorej nemáme otvorené otázky.

11:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v stredu svoj dlho očakávaný tzv. víťazný plán, ktorého cieľom je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa skončila vojna s Ruskom. Ak sa podľa neho plán uskutoční teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Jedným z bodov plánu je pozvánka do NATO, informujú agentúry Reuters a AFP.

"Víťazný plán Ukrajiny je plánom posilnenia našej krajiny a našich pozícií. Aby sme boli dostatočne silní na ukončenie vojny," povedal Zelenskyj v ukrajinskom parlamente. Rusko si podľa neho neželá spravodlivý mier, Kyjev preto musí zmeniť celkové podmienky, na čo však potrebuje jednotu Ukrajincov i zahraničných partnerov.

Plán má podľa Zelenského päť bodov a tri tajné dodatočné body. Okrem bezodkladnej pozvánky do Severoatlantickej aliancie k ním patrí posilnenie ukrajinských vojenských a obranných kapacít. Plán počíta tiež s pokračovaním ukrajinskej vojenskej operácie v ruskej Kurskej oblasti a Kyjev navrhuje aj nasadenie "komplexného balíka nejadrových strategických odstrašujúcich prostriedkov" na Ukrajine.

11:30 Na frontovej línii podľa analytikov projektu DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde, Rusi postúpili pri meste Kurachove v Doneckej oblasti, kde sa zmocnili obce Ostrivske, ďalej pri Cukuryne a v Torecku. Okrem toho invázna armáda postupovala pri Levadne v Záporožskej oblasti, uviedol projekt. Ruské ministerstvo obrany informovalo o dobytí Levady pred niekoľkými dňami, podobne ako o ovládnutí obce Ostrivske. Dnes ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie obcí Krasnyj Jar v Doneckej oblasti a Nevske v Luhanskej oblasti.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne nezávisle v podmienkach vojny overiť.

11:03 Premiér Robert Fico (Smer-SD) si myslí, že sa v krátkom čase blíži koniec vojny na Ukrajine. Očakáva posun v téme riešenia vojny a čaká tiež, s čím príde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na zasadnutie Európskej rady v Bruseli. Poukázal na to, že sa opäť hovorí o pozvaní Ukrajiny do NATO. Zopakoval, že Smer-SD je proti vstupu Ukrajiny do NATO, prinieslo by to podľa neho tretiu svetovú vojnu. Uviedol to na stredajšom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti pred jeho odchodom na zasadnutie Európskej rady.

10:21 Ukrajina by chcela pozvánku do Severoatlantickej aliancie (NATO) dostať skôr, ako americký prezident Joe Biden odíde z Bieleho domu. Odôvodňuje to tvrdením, že by tým Biden za sebou zanechal vhodný odkaz. Uviedla to Natalija Galibarenková, ukrajinská veľvyslankyňa pri NATO, píše agentúra Reuters.

10:11 Niekdajší americký prezident a súčasný republikánsky kandidát na hlavu štátu Donald Trump nemieni povedať, či po odchode z Bieleho domu v roku 2021 hovoril s šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Trump v rozhovore s agentúrou Bloomberg News vyhlásil, že sa k tomu nebude vyjadrovať, ale poznamenal, že ak by s Putinom hovoril, bol by to šikovný krok. O tom, že Trump s Putinom po opustení prezidentskej funkcie hovoril sedemkrát, píše vo svojej novej knihe americký novinár Bob Woodward, ktorý sa v 70. rokoch spolupodieľal na odhalení aféry Watergate.

9:49 Rusko v noci na stredu podniklo sériu dronových a raketových útokov na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Útok spôsobil požiar v priemyselnom podniku v západnej Ternopiľskej oblasti, uviedli v stredu ukrajinskí predstavitelia. Informuje agentúra Reuters. "Rozsiahly požiar" v Ternopiľskej oblasti uhasilo 46 hasičov s 12 kusmi špeciálnej techniky, uviedla vojenská správa. "Nedošlo k žiadnym zraneniam", dodala.

8:29 Rusko zaútočilo v noci na dnes na Ukrajinu 136 dronov, z ktorých 51 zostrelila protivzdušná obrana a 60 ich bolo takzvane lokálne stratených. Ukrajinské médiá tento termín vysvetľujú tak, že stroje zmizli z radarov. O bilancii informovalo ukrajinské letectvo, podľa ktorého Rusi rovnako vyslali na Ukrajinu dve strely. Asi 20 dronov je stále vo vzduchu, poznamenalo v rannej správe letectvo. O osude striel sa nezmieňuje.

8:28 V Kursku ruskí vojaci zhruba z polovice znovu dobyli územie stratené od útoku Ukrajiny. Telegraph informuje, že je nasadených približne 50 000 ruských vojakov. Generál Alaudinov vyhlásil: „Asi polovica územia obsadeného nepriateľmi bola už oslobodená.“

6:15 Rusko už minulo milióny dolárov na podkopávanie nadchádzajúcich moldavských prezidentských volieb, ktoré sa budú konať 20. októbra. Uviedol to v utorok Biely dom, informuje agentúra AFP.

"Rusko aktívne pracuje na podkopávaní moldavských volieb aj integrácie (tejto krajiny) do EÚ," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Rusko podľa jeho slov využíva finančné prostriedky na šírenie dezinformácií prostredníctvom sociálnych sietí aj na podporu proruských strán.

Viaceré obce na Ukrajine museli evakuovať

Okrem Kupianska, dôležitého železničného uzla na rieke Oskil, sa evakuácia týka napríklad aj obce Borova, ktorá leží južnejšie v tejto oblasti, a to neďaleko taktiež logisticky významného mesta mesta Izium. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že evakuácia z týchto miest je povinná s tým, že najhoršia je aktuálne situácia práve v zmienenom Kupiansku.

"Na východnom brehu rieky Oskil, ktorá rozdeľuje toto mesto, už nemôžeme zaručiť obnovenie dodávok elektriny, kúrenia či vody z dôvodu neustáleho ostreľovania," povedal v štátnej televízii s tým, že tímy opravárov sa tam okamžite dostávajú pod ruskú paľbu. Dodal, že v oblastnej metropole Charkov boli zriadené evakuačné centrá.

Ruské sily aktuálne dosahujú čoraz väčší pokrok v snahe obsadiť Doneckú oblasť na východe Ukrajiny, kde postupujú smerom na západ a postupne dobývajú dediny. Aktívne sú v ostatých mesiacoch však aj v severnejšej Charkovskej oblasti, kde sa zameriavajú práve na Kupiansk. Ten dobyli v prvých týždňoch po spustení invázie na Ukrajinu z februára 2022, avšak ešte v tom istom roku sa toto mesto podarilo opäť získať ukrajinským silám.

Generálny štáb ukrajinskej armády informoval, že za posledných 24 hodín prebehlo v okolí Kupianska najmenej 19 bojov, z ktorých až sedem pokračovalo ešte aj utorok večer.

Michel pozval Zelenského na summit EÚ, aby predstavil svoj víťazný plán

Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok oznámil, že pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bruselu na tohtotýždňový summit Európskej únie, aby tam predstavil svoj takzvaný víťazný plán na ukončenie vojny s Ruskom. Informujú správy z agentúr Reuters a AFP. Michel na sociálnej sieti X napísal, že pozval Zelenského, aby "zhodnotil najnovší vývoj ruskej vojny proti Ukrajine a predstavil svoj víťazný plán".

Prezident Zelenskyj v septembri vyhlásil, že Kyjev dokončil prípravu takzvaného víťazného plánu na ukončenie vojny s Ruskom, pričom jeho podrobnosti dosiaľ nezverejnil. Tento plán koncom septembra predstavil prezidentovi Spojených štátov Joeovi Bidenovi ako aj prezidentským kandidátom Donaldovi Trumpovi a Kamale Harrisovej.

Vojenská podpora Kyjeva a posilnenie ukrajinského energetického sektora sú medzi témami, ktorým sa lídri krajín 27-členného eurobloku budú pravdepodobne vo štvrtok a v piatok venovať. Zelenskyj minulý týždeň navštívil Berlín, Londýn, Rím a Paríž. Tieto návštevy boli zorganizované narýchlo po tom, čo americký prezident Joe Biden v dôsledku príprav na hurikán Milton na Floride odložil svoju cestu do Nemecka, kde sa mal zúčastniť na summite kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny na americkej leteckej základni Ramstein.

Podľa AFP sa ukrajinský prezident usiluje získať novú vojenskú a finančnú podporu v Európe, ak by novembrových prezidentských voľbách v USA zvíťazil Donald Trump a podporu Ukrajine by zredukoval.

Ruským jednotkám sa medzičasom darí postupovať na východe Ukrajiny - približujú sa k mestu Pokrovsk, ktoré je logistickým centrom ukrajinskej armády v Donbase. Ukrajina sa medzitým pripravuje na tretiu vojnovú zimu, pričom očakáva ďalšie ruské útoky na svoju energetickú sieť.

Viac o téme: VojnaEvakuáciaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu