Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Situácia v Česku je vážna: Obec Troubky opäť ohrozuje rozvodnená rieka Bečva, domácnosti sú bez elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Povodňových stupňov na tokoch v Česku stále pribúda. Približne o 06.00 h v nedeľu evidoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) 256 takýchto lokalít.

aktualizované 21:22 Najvyššie stupne povodňovej aktivity boli dosiahnuté na tokoch v 11 zo 14 krajov Českej republiky, informoval v nedeľu spravodajský web iDNES.cz.Výnimkou zostáva Praha, Plzenský a Karlovarský kraj.

aktualizované 20:32 Nábytok, cenné veci, ale aj spotrebiče či kolesá sťahujú večer rýchlo do poschodí obyvatelia Rúrok na Přerovsku. V obci, ktorá je symbolom záplav z roku 1997, bola vyhlásená kvôli extrémnemu ohrozeniu záplavami evakuácie. Pristavené evakuačné autobusy však zatiaľ zeleli prázdnotou, zistila na mieste ČTK. Časť obyvateľov sa rozhodla z obce odísť po vlastnej osi, väčšina však chce zostať. Voda má do trúbok ležiacich pri sútoku Moravy a Bečvy doraziť podľa vedenia obce po polnoci.

aktualizované 19:53 Energetická skupina ČEZ dnes k 19.00 h vyhlásila kalamitný stav v ďalších siedmich okresoch Moravskosliezskeho a Olomouckého kraja. Naopak, odvolala ho v Ústí nad Labem a Karlových Varoch. ČTK to povedala hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová. V Moravskosliezskom kraji je novo kalamitný stav v okresoch Karviná, Nový Jičín, Opava, Ostrava-mesto a Frýdek Místek, v Olomouckom na Olomoucku a Přerovsku. Kalamitný stav na distribučnom území ČEZ je tak v súčasnosti vyhlásený pre 16 okresov v štyroch krajoch.

aktualizované 18:26 Silný prúd rozvodnenej rieky Opavy v opavských častiach Karlovec a Palhanec uväznil niekoľko ľudí vo vonkajšom priestore. Zachraňujú ich vrtuľníky. ČTK to povedal hovorca magistrátu Roman Konečný. Predstavitelia mesta vyzývajú obyvateľov, aby radšej nevychádzali von. "Stalo sa, že ľudia uviazli napríklad na plote a teraz ich musia zachraňovať vrtuľník," povedal Konečný. Prúd je podľa neho taký silný, že strháva aj ťažkú techniku hasičov.

aktualizované 18:26 Počet domácností, ktoré sa kvôli počasiu a záplavám ocitli bez elektriny, do nedeľných 18.00 h výrazne klesol - na približne 135.000. Je to zhruba polovica proti dnešnému ránu, keď bolo bez prúdu okolo 260.000 odberateľov. Najvážnejšia je stále situácia v Moravskosliezskom kraji, kde je bez energie 76.000 domácností, a v Olomouckom kraji s 29.000 odpojenými. Vyplýva to z údajov distribútorov ČEZ a E.ON-u. Na vedení vysokého napätia energetici evidujú teraz okolo 216 porúch a ďalšie desiatky na vedení nízkeho napätia.

aktualizované 18:25 Rieka Opava v Opave a tiež v Krnove na Bruntálsku dosiahla svoje maximum. V Opave už niekoľko hodín výška hladiny stagnuje, v Krnove, ktorý bol z 80 percent zaplavený, začala klesať. ČTK to povedala hovorkyňa Povodia Odry Šárka Vlčková. Kým sa rieka vráti do svojho koryta, podľa nej ešte nejaký čas potrvá.

aktualizované 18:15 Celý nasledujúci týždeň sa zrejme nebude možné dostať po železnici do Ostravy a bude treba voliť iný spôsob dopravy. Železničná prevádzka je najviac obmedzená popri Ostravsku na Opavsku, v oblasti Jeseníkov a Šumperku. Nové obmedzenia môžu pribudnúť v súvislosti s posunom záplavovej vlny na juh Moravy. Na tlačovej konferencii to dnes povedal minister dopravy Martin Kupka (ODS).

aktualizované 17:22 Vedenie Troubek na Přerovsku rozhodlo dnes popoludní o evakuácii obyvateľov kvôli extrémnemu ohrozeniu. V Tepliciach nad Bečvou, ktoré sú 40 kilometrov od Troubek, sa dramaticky zdvihla hladina v Bečve, kde už platí tretí povodňový stupeň. Voda má do Rúrok ležiacich pri sútoku Moravy a Bečvy doraziť po polnoci, informovalo vedenie obce na sociálnych sieťach. Evakuácia sa týka všetkých obyvateľov. Rúrky sú symbolom katastrofálnych záplav z roku 1997.

aktualizované 16:40 Dni NATO v Ostrave a Dni Vzdušných síl Armády ČR sa budúci víkend na letisku v Mošnove neuskutočnia. Usporiadatelia najväčšiu bezpečnostnú prehliadku v Európe zrušili kvôli povodniam. Na sieti X to dnes oznámila organizácia Jagello 2000. Terajšia situácia nie je podľa nej vhodná na konanie akcie. Chce tým vyjadriť solidaritu so všetkými nasadenými hasičmi, policajtmi, vojakmi, záchranármi, mestskými policajtmi a hlavne s občanmi, ktorí sú záplavami postihnutí.

aktualizované 16:10 K apokalypse prirovnala dnes popoludní starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcom) zaplavenie mesta riekou Bielou. Po námestí ráno plávali autá, voda zničila na mnohých miestach cesty, ploty i mostíky. Rieka podľa nej stúpla počas pol hodiny, na pomoc na evakuáciu ľudí, ktorí výzvu včas neuposlúchli, museli byť nakoniec privolané vrtuľníky armády a potom aj polície. Zachránili spolu na päť desiatok obyvateľov, povedala dnes ČTK starostka. Biela už kulminovala a začína opadávať, obnažuje tak postupne spúšť, ktorú zanechala.

aktualizované 15:07 Ukrajina ponúkla Česku personálnu i materiálnu pomoc svojich záchranných zložiek pri odstraňovaní následkov ničivých povodní. ČTK to dnes oznámil minister zahraničia Ján Lipavský (Piráti). Ponuku bude tlmočiť na pondelkovom mimoriadnom rokovaní vlády.

aktualizované 15:06 Pod náporom vody už nevydržali v oblasti Jeseníku prvé staršie domy, potvrdili ČTK hasiči. Na severe kraja okolo rozvodnenej Belej sa podľa hejtmana Jozefa Suchánka (STAN) očakávajú najväčšie škody v kraji. Podľa hasičov je teraz prioritou evakuácia a záchrana ľudí.

aktualizované 15:05 Povodňová vlna zasiahla mesto Luže v okrese Chrudim. Hladina rieky Novohradky sa za desať minút zvýšila o viac ako pol metra, evakuujú sa dve stovky ľudí. ČTK to povedal starosta Chrudimi František PIlný. "Situácia je zlá. Praskol rybník v Rychnove. Prebieha evakuácia asi 200 ľudí, domy okolo rieky sú zatopené," uviedol Pilný.

aktualizované 14:16 Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. Informuje agentúra ČTK a televízia ČT24.

aktualizované 14:14 Po obciach na severe Olomouckého kraja sa na záplavy chystajú aj veľké mestá na spodných tokoch Moravy a Bečvy. Voda stúpa v Litovli, mesto sa chystá vyzvať obyvateľov z ohrozených oblastí na evakuáciu, evakuačné centrá má pripravené. Na najhoršie sa pripravujú Hranice na Přerovsku a Přerov, Bečva už presiahla tretí stupeň povodňovej aktivity. V Olomouci sa kvôli dotokom očakáva kulminácia rieky Moravy oproti predchádzajúcim predpovediam až v stredu ráno.

aktualizované 14:12 V Královohradeckom je najkritickejšia povodňová situácia na Broumovsku. Voda z rozvodnených riek a potokov zaplavila cesty aj časti obcí a miest. Rozvodnená Stenava zaplavila napríklad časti Broumova, vyplynulo z informácií na webe Hasičského záchranného zboru (HZS) Královohradeckého kraja (KHK). Stav ohrozenia o 13.00 h platil na Stenave v Medzimestí a Otoviciach.

aktualizované 14:12 Bez prúdu bolo v Libereckom kraji k 13.00 h zhruba 8000 domácností. Situácia v dodávkach sa zlepšila, dopoludnia bolo bez elektriny vyše 20.000 odberateľov. ČTK o tom informovala hovorkyňa ČEZ Distribúcia Soňa Holingerová. "Darí sa nám teraz opraviť viac porúch, ako koľko ich pribúda," dodala Holingerová.

aktualizované 14:11 Za dnešok do 12.00 h zasahovali hasiči pri 4305 udalostiach, v sobotu ich bolo 7884, v piatok 2755. V relácii Otázky Václava Moravca v Českej televízii to dnes povedal generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. Do dnešného poludnia hasiči nasadili viac ako 4000 jednotiek, niektoré viacnásobne.

aktualizované 13:43 Prihraničná obec Višňová vo Frýdlantskom výbežku je rovnako ako v sobotu odrezaná od zvyšku Liberecka. Voda z rozvodnenej Smednej zaplavila okolo 13.00 h všetky prístupové cesty do obce. ČTK o tom informoval starosta Višňová Michal Scheidl.

aktualizované 13:20 Tretí povodňový stupeň platí v Povodí Odry aktuálne na viac ako 50 miestach. Priehrady za posledných 16 hodín zachytili 30 miliónov metrov kubických vody, k dispozícii sú ešte priestory na približne 47 miliónov metrov kubických. ČTK to oznámila hovorkyňa štátneho podniku Povodie Odry Šárka Vlčková.

aktualizované 13:18 Český premiér Petr Fiala apeloval v nedeľu na obyvateľov krajiny, aby sa vzhľadom na povodne a záplavy riadili odporúčaniami pohotovostných zložiek. V sliezskom kúpeľnom meste Jeseník na severe Olomouckého kraja a v okolitých obciach začali v dôsledku povodní padať prvé domy.Jesenická starostka Zdeňka Blišťanová uviedla, že prioritou je v tejto chvíli záchrana osôb, ktoré sa nestihli včas evakuovať do bezpečia.

aktualizované 13:07 Hasiči a policajti dnes evakuovali kvôli veľkej vode 60 ľudí v Zdounkách na Kroměřížsku. Domy v obci zaplavuje voda z rozvodneného potoka a polí, ktoré pretrhli protipovodňové zábrany, povedala ČTK krátko pred 13.00 h krajská policajná hovorkyňa Simona Kyšnerová.

aktualizované 12:39 Od začiatku povodní v Česku bolo evakuovaných viac ako 10.500 osôb. V relácii Otázky Václava Moravca v Českej televízii to generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. Niekoľko stoviek ľudí bolo zachránených.

aktualizované 11:54 Povodňová situácia na tokoch v Kráľovskom kraji odvodňujúcich Krkonoše a tiež na Broumovsku sa zhoršuje. Od rána sa zvýšil počet miest, kde platí stav ohrozenia, a to z ôsmich na 12. Najviac ich je na Labi, Úpe na Trutnovsku a Metuji a Stenave na Náchodsku, vyplynulo z informácií na webe Povodia Labe. Údaje sú k 11: 15. Hladina horného Labe ďalej stúpa. Na viacerých miestach rozvodnené rieky zaplavili domy a cesty.

aktualizované 11:49 Vláda zareaguje na materiálne škody, ktoré napáchali a ešte napáchajú povodne. Premiér Petr Fiala (ODS) počíta s mimoriadnym zasadnutím kabinetu. Podľa predsedu vlády by sa ministri mohli stretnúť v pondelok, záležať bude ale na vývoji situácie. Uviedol to v rozhovore pre Českú televíziu. Škody budú mimoriadne, povedal. Hľadaním peňazí v rozpočte sa kabinet bude venovať v najbližších dňoch. Musia sa spojiť prostriedky krajov a štátu, uviedol.

aktualizované 11:43 Povodňová predpoveď pre Stredočeský kraj je zatiaľ priaznivá, zrážky sa majú presúvať na západ. Tretí povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku a dosiahne ho v pondelok ešte Sázava v Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku. Na situáciu sú tam pripravení, povedala novinárom po dnešnom rokovaní krajského krízového štábu hejtmanka Petra Pecková (STAN).

aktualizované 11:23 Premiér Petr Fiala (ODS) a minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) požiadali občanov, aby ľudia uposlúchli výzvy na evakuáciu. V Karloviciach zasahuje vrtuľník, kde v súčasnosti zo striech a podkrovných priestorov vyzvedáva ľudí, ktorí odmietli evakuáciu, uviedol Rakúšan na tlačovej konferencii po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie. Dodal, že je možné, že v niektorých oblastiach ČR môže situácia eskalovať. Fiala v Strane CNN Prima News uviedol, že nie je možné situáciu podceňovať.

aktualizované 11:15 Hasiči dnes v Uherskom Hradišti a susednom Starom Meste nainštalovali na brehoch Moravy mobilné protipovodňové zábrany. Rieka je v tomto úseku na treťom stupni povodňovej aktivity znamenajúcom ohrozenie a jej hladina naďalej stúpa. Zabezpečovacie práce súvisia s hroziacim nebezpečenstvom vzniku škôd a ohrozením životov a majetku, informoval dnes ČTK hovorca uhorskohradišťskej radnice Ján Pášma.

aktualizované 11:11 Hanušovice na Šumpersku zatopila dnes dopoludnia povodňová vlna, väčšina ľudí zostala v domoch a nestihla sa evakuovať. Prišlo to počas desiatich minút, hladina rieky Moravy sa zdvihla asi o meter, povedal dnes ČTK starosta mesta Marek Kostka. Centrum Hanušovic so zhruba 2900 obyvateľmi zostalo pod vodou. Vedenie obce evakuáciu zakázalo, situácia je nebezpečná nielen pre obyvateľov, ale aj pre záchranárov. Ľudia by mali zostať vo vyšších poschodiach a počkať na ďalšie pokyny, doplnil starosta.

aktualizované 11:00 V Jeseníkoch prestalo pršať a teraz sa tam neočakávajú žiadne zásadné zrážky. Rieky Opava, Opavice či Odra by mali kulminovať počas dneška. Po rokovaní Ústrednej povodňovej komisie to povedal minister životného prostredia Peter Hladík (KDU-ČSL). Komisia ale vyzvala orgány na adekvátne opatrenia vrátane evakuácie na toku rieky Desná a na Morave nad mestom Olomouc, predovšetkým v Šumperku a Litovli.

aktualizované 10:55 Hladina rieky Opavy by mala v Opave kulminovať dnes večer okolo 19.00 h. Prietoky tam aktuálne presiahli úrovne storočnej vody. V meste platí stupeň povodňovej aktivity - extrémny povodeň. ČTK to povedal hovorca opavského magistrátu Roman Konečný.

aktualizované 10:33 Ostravsko bude mať na železnici po terajších dažďoch a povodniach škody za stovky miliónov korún. V Moravskosliezskom kraji sa nejazdí prakticky nikde, oznámili pred 10.00 h hasiči Správy železníc. V celom Česku zatiaľ evidujú 218 mimoriadnych udalostí spôsobených v posledných dňoch dažďom a vetrom, najviac zasahovali na severnej Morave. 

aktualizované 10:12 Horskú obec Malú Úpu vo východných Krkonošiach odrezali od českého vnútrozemia zosuvy pôdy. Cesta druhej triedy 252 od križovatky na Pec pod Snežkou po štátnu hranicu s Poľskom je uzavretá, povedala dnes ČTK policajná hovorkyňa Martina Jandová. Niektoré komunikácie v obci pre miestnych obyvateľov a zložky integrovaného záchranného systému sú ale prejazdné. Prístup na Hornú Malú Úpu je možný z Poľska.

aktualizované 10:07 Energetická firma E.ON vyhlásila kvôli veľkému množstvu porúch kalamitný stav v Juhomoravskom a Zlínskom kraji, na Vysočine a na Prostějovsku v Olomouckom kraji. Kalamitný stav sa zatiaľ netýka Juhočeského kraja. Celkovo na území jej distribučnej spoločnosti EG.D je 56.500 domácností bez prúdu a 91 porúch na vedenie vysokého napätia. ČTK to povedal hovorca Roman Šperňák.

aktualizované 9:55 Jeden z armádnych vrtuľníkov je nasadený v Jeseníku na záchranné a evakuačné práce pri povodniach. Na sieti X to dnes oznámila armáda. Ministerka obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu večer uviedla, že na pomoc s povodňovou situáciou odleteli dva armádne vrtuľníky z pražských Kbel a z Náměšti nad Oslavou.

aktualizované 9:48 Hasiči z Karlovarského kraja vycestujú na pomoc do zaplavených oblastí Moravskosliezskeho kraja a do Olomouckého kraja. Dva takzvané odrady vyjdú z Karlových Varov o 10.00 h. ČTK o tom informoval hovorca krajských hasičov Lukáš Černý.

aktualizované 9:45 Na severe Moravy, v Sliezsku a na Trutnovsku sú v dôsledku nepriaznivého počasia a záplav bez prúdu stovky mobilných vysielačov, čo spôsobuje výpadky signálu. Na miestach bez elektriny nejde ani pevný internet, niektorí operátori preto postihnutým zákazníkom poskytujú neobmedzené dáta pre mobilné pripojenie. Vyplýva to z vyjadrení firiem.

aktualizované 9:26 Do Moravskosliezskeho a Olomouckého kraja posiela polícia desiatky policajtov z iných častí republiky. Budú pomáhať predovšetkým s evakuáciou obyvateľov a so strážením evakuovaných oblastí. Do Ostravy tiež mieria dva vrtuľníky zo základní v Prahe a Brne. Polícia to dnes uviedla na sieti X.

aktualizované 9:26 Aktuálna povodňová situácia v Olomouckom kraji je na viacerých miestach rovnaká alebo horšia, ako boli katastrofálne záplavy v roku 1997. Vďaka lepšej pripravenosti a organizácii sú ale následky povodní menej závažné ako pred 27 rokmi, uviedol dnes olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti) na sociálnej sieti.

 

EDIT 9:30 Aktuální informace ze severu Olomouckého kraje Neděle, 15.9., 8:45h 👉 Jesenicko - Bělá, Vidnávka, další -...

Posted by Hejtman Josef Suchánek on Saturday, September 14, 2024

aktualizované 9:18 Jablonec nad Nisou kvôli riziku pádov stromov uzavrel všetky cintoríny v meste. Zákaz bude platiť do odvolania, ľudia by nemali chodiť ani do lesov či parkov. ČTK dnes o tom za radnicu informovala Jana Matychová.

aktualizované 9:15 Oblasť Jesenicka je podľa polície momentálne úplne nedostupná kvôli neprejazdným cestám. Vozovky sú na mnohých miestach podmyté. Policajti na sociálnej sieti žiadajú vodičov, aby neriskovali a do oblasti nejazdili. "Naša činnosť je sústredená najmä na pomoc s evakuáciou obciam na Jesenicku a Šumpersku," uviedla polícia. V noci na dnes rozvodnená rieka Biela strhla hlavnú cestu I/44 vedúcu od Jeseníku do Českej Vsi a ďalej cez Piesočnú na Mikulovice. Podľa starostu Českej Vsi Petra Mudru je severný cíp kraja neprístupný zo všetkých strán.

aktualizované 9:00 Pražskí hasiči a policajti dnes vytiahli z rozvodnenej Vltavy topiaceho sa muža. Hliadka si ho všimla pri Palackého moste, kvôli silnému prúdu ho vylovili až pri Lužickom seminári medzi Karlovým a Mánesovým mostom. ČTK to povedal hovorca hasičov Martin Kavka. Vltava v Prahe dosahuje prvý povodňový stupeň.

aktualizované 8:24 Na rieke Opave v meste Opava bol pri terajších záplavách prekročený storočný prietok. Povodie Odry očakáva, že storočná voda bude významne prekonaná aj na ďalších miestach - rieke Odre v Ostrave-Svinove, Opavici v Krnove na Bruntálsku i na rieke Opave, a to od Opavy po ústie. Na Odre v Bohumíne na Karvinsku sa očakáva dosiahnutie storočného prietoku a mierne vyššieho. ČTK to dnes povedala hovorkyňa Povodia Odry Šárka Vlčková.

aktualizované 8:09 Bez prúdu bolo k 7: 00 ráno kvôli nepriaznivému počasiu v Česku okolo 260.000 domácností. Najhoršia je v moravskosliezskom kraji, kde nemá elektrinu 114.000 odberateľov, v Olomouckom je 34.000 domácností bez prúdu, na južnej Morave 30.000, v Kráľovskom 25.000 odberateľov a v Libereckom kraji 16.000 odberných miest. ČTK to povedali hovorcovia ČEZ a E.ON.

aktualizované 8:01 Diaľnica D1 v Bohumíne na Karvinsku je kvôli zaplaveniu zatvorená. Podľa polície už je uzávera v oboch smeroch. Nie je jasné, ako dlho obmedzenie potrvá. ČTK to sdělilo Národní dopravní informační centrum a policejní mluvčí Eva Michalíková.

aktualizované 7:43 Bez prúdu bolo k 7: 00 ráno kvôli nepriaznivému počasiu v Česku vyše 200.000 domácností. Najhoršia je v moravskosliezskom kraji, kde nemá elektrinu 114.000 odberateľov, v Olomouckom je 34.000 domácností bez prúdu a v Kráľovskom 25.000 odberateľov. ČTK to povedala hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová.

aktualizované 7:40 Rieka Opava sa v Opave rozliala medzi domy sídliska Katarínky. Hasiči tam jazdia na člnoch a pomáhajú zachraňovať ľudí, ktorí doteraz neodišli. ČTK to povedal hovorca mesta Roman Konečný. Vážna situácia je podľa neho napríklad pri záhradkárskej kolónii neďaleko Vojenského splavu. Vody mestom teraz preteká viac, ako sa podľa predpovedí očakávalo.

aktualizované 7:35 Hasiči v Olomouckom kraji evakuovali doteraz kvôli záplavám na 1900 obyvateľov, využiť pritom museli pri záchranných akciách tiež člny a cisterny. Pripravené miesta na núdzové ubytovanie využilo v evakuačných centrách viac ako 300 ľudí, oznámila dnes ČTK hovorkyňa hasičov Lucie Balážová. Ďalší ľudia podľa nej našli zázemie u rodín či známych.

aktualizované 7:20 V Ústeckom kraji je Labe na druhom povodňovom stupni a ďalej stúpa. Pohotovosť majú v Litoměřiciach, Ústí nad Labem i Detve. Inak sú rieky v normále, vyplýva z údajov na weboch Povodí Labe a Povodí Ohře.

VIDEO Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú od poludnia protipovodňovú bariéru

Medzi Holíčom a českým Hodonínom stavajú od poludnia protipovodňovú bariéru (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Ivan Kríž)

Takmer na tretine z miest platí najvyšší - tretí - stupeň alebo dokonca stav extrémnej povodne. Najhoršia situácia je v Jeseníkoch a v Moravskosliezskom kraji, kde aj naďalej prší a hladiny riek stále stúpajú.Radnica v Českom Těšíne v okrese Karviná nariadila evakuáciu centra mesta a ulice Na Olšinách. Ľudia sa majú presunúť do základnej školy na ulici Slezská. Hladina rieky Olša dosiahla v meste výšku 552 centimetrov a platí tu extrémne povodňové ohrozenie.

Okolo pol štvrtej v noci pretiekla juhočeská vodná nádrž Husinec blízko rovnomennej obce. Pretok bol očakávaný a obyvatelia obcí pod priehradou boli informovaní.Podľa hajtmana Juhočeského kraja Martina Kubu však bezprostredné významné nebezpečenstvo nehrozí.Rieka Opava sa zatiaľ v plnej sile nerozliala do najväčšieho opavského sídliska Kateřinky. Situácia sa ale môže zmeniť, keďže koryto rieky je plné. V niektorých menších lokalitách sa už voda rozliala.

Hladina Opavy sa v noci na nedeľu dostala do výšky bezmála piatich metrov. Bežný stav je pritom okolo metra.V Ostrave je uzavretá diaľnica D1, voda zaplavila pás v smere na Prahu. Pre výpadok technológií je na D1 uzavretý v oboch smeroch tunel Klimkovice.Rozbúrená rieka Bělá odrezala v noci severný cíp Olomouckého kraja. Podľa starostu Českej Vsi Petra Mudru sa hladina teraz opäť prudko zdvihla. V obci nefunguje elektrina ani dodávky pitnej vody.

Zo zhruba 800 ľudí, ktorých sa nebezpečenstvo bezprostredne týka, výzvy neuposlúchlo zhruba 30 percent ľudí. "Už len monitorujeme situáciu, evakuujeme, zachraňujeme ľudí a čakáme na ráno," uviedol starosta.Povodeň prerušila prevádzku na železničnom koridore medzi Olomoucom a Ostravou. Pre očakávané zaplavenie trate a zhoršené poveternostné podmienky zastavila Správa železníc do odvolania prevádzku medzi Studénkou a Jistebníkem v okrese Nový Jičín.Vlaky z Prahy končia v Olomouci, vlaky z Poľska v Bohumíne.

Viac o téme: PovodneČeskoČHMÚDáď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu