Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Horné toky riek v Česku postupne klesajú: Najhoršia situácia je na juhu krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Horné a stredné úseky rozvodnených tokov v Česku väčšinou klesajú. Počet miest s dosiahnutým povodňovým stupňom klesol za posledných 24 hodín o viac ako 40 na 179. Vyplýva to z údajov na povodňovom webe Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) okolo dnešných 02: 00. Najhoršia situácia je v Juhočeskom kraji, kde 24 meracích staníc hlásilo tretí, teda najvyšší povodňový stupeň.

12:14 Víkendové extrémne počasie v Krkonošiach zasiahlo najviac strednú a východnú časť hôr. Stromy popadané vplyvom podmáčaného terénu a silného vetra uzavreli rad turistických ciest, niektoré sú už opäť otvorené. ČTK to dnes povedal hovorca Správy Krkonošského národného parku Radek Drahný. Stav ohrozenia platil cez víkend na hornom Labi a hornej Úpe. V zastavaných častiach krkonošských miest a obcí na území Kráľovského kraja veľká voda väčšie škody nespôsobila.

11:38 Kvôli zvýšenej hladine rieky Moravy sú z niektorých častí Olomouca hlásené priesaky a spodná voda miestami zaplavuje pivnice v domoch. Radnica vyzvala majiteľov nehnuteľností, aby s čerpaním vody počkali, kým voda v rieke opadne. ČTK to dnes povedal primátor Miroslav Žbánek (ANO). Hladina rieky Moravy v Olomouci-Nových Sadoch dnes už stagnuje. O 06: 00 dosahovala 492 centimetrov a o štyri hodiny neskôr mala 488 centimetrov, čo je zhruba pol metra nad stavom ohrozenia. Hlavný nápor vody v meste zadržala protipovodňová ochrana. Voda z rieky Moravy ale zaplavila nezastavané plochy na okraji Olomouca a mestskú časť Chomoutov. Voda sa do tamojších ulíc vyliala miestami až po pás, hladina tam však už začala klesať.

11:00 V Širokej Nive na Bruntálsku voda pri povodniach strhla niekoľko domov. Ďalšie sú poškodené. Presné počty predstavitelia obce zisťujú. Zničené sú takmer všetky mosty. ČTK to povedal starosta Tomáš Spáčil. Voda v obci radila veľkou silou po 27 rokoch. Rozsah súčasnej povodne je ale podľa starostu výrazne väčší ako v roku 1997.

10:37 Škody po povodniach v Moravskosliezskom kraji budú enormné. Ich rozsah zatiaľ nie je presne stanovený, ale dosahovať by mohol aj desiatky miliárd korún. Novinárom to po dnešnom rokovaní krajského krízového štábu povedal hejtman Jozef Belica (ANO). V Moravskosliezskom kraji bolo doteraz evakuovaných zhruba 15.000 ľudí a povodne majú zatiaľ tri obete. Dvaja ľudia sa stále nezvestní.

9:59 V Olomouckom kraji zostáva po víkendových záplavách bez elektriny menej ako 10 000 odberateľov, zatiaľ čo v čase povodní ich bolo 25 000. Záplavy v sobotu a nedeľu postihli najmä horské okresy Jesenicko a Šumpersko, potom veľká voda odtiekla do strednej časti kraja a zaplavila napríklad veľkú časť Litovle na Olomoucku. Opravári v postihnutých regiónoch postupne odstraňujú defekty na vysokom aj nízkom napätí. ČTK to dnes povedal hovorca Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

9:45 Povodeň v Nových Heřminove na bruntálsku poškodila viacero domov. Niektoré majú viditeľne narušenú statiku. Čaká ich podľa starostky Michaely Hermanovej (Občania pre rozvoj obce) búračka. O jesenickej obci sa v posledných dňoch hovorí aj v súvislosti so stavbou protipovodňovej priehrady, ktorá má časť Heřminov zatopiť. Proti projektu dlhodobo vystupuje Hnutie Dúha Jeseníky aj obec, ktorej predstavitelia sú viazaní výsledkom referenda.

8:45 V Česku je bez elektriny kvôli počasiu a povodniam teraz asi 61 000 odberateľov. Najviac postihnutým zostáva Moravskosliezsky kraj, kde je bez prúdu 47 000 zákazníkov, takmer 10 000 je to potom v Olomouckom kraji. Vyplýva to z údajov distribútorov ČEZ a E.ON-u. Počty domácností bez elektriny sa znižujú, v nedeľu večer bolo bez prúdu 135 000 odberných miest, v pondelok večer 68 000.

8:36 Voda v uliciach Opavy opadla a odhalila skazu, ktorú spôsobila. Primátor mesta Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korún. Zničená je podľa neho športová hala, futbalový štadión, mestské sady či historický areál kúpaliska. Stovky ľudí majú zničené domovy. Primátor to uviedol na facebookovom profile mesta.

8:19 V Stredočeskom kraji platí dnes ráno tretí povodňový stupeň, teda ohrozenie, na dvoch miestach na Labe, a to v Kostelci nad Labem av Mělníku. Hladina Sázavy v Nespekách na Benešovsku klesla na úroveň druhého stupňa dnes o 03:30. Druhé stupne platia na Sázave na ďalších dvoch miestach. Vyplýva to z aktuálnych informácií Českého hydrometeorologického ústavu.

Labe v Kostelci už pozvoľna klesá. V Mělníku, kde platí stupeň ohrozenia od nedeľného rána, dosiahla hladina Labe dnes o 06:00 výšku 596 centimetrov a ďalej zvoľna stúpa. Vodohospodári Povodia Labe dnes očakávajú na všetkých vodných tokoch s výnimkou dolného Labe pokles prietokov a hladín. "Na dolnom Labe očakávame ešte mierny vzostup najmä vplyvom manipulácií na VD Vrané," uviedli v rannej informačnej správe.

Druhý stupeň, teda pohotovosť, dnes ráno v regióne platí na Sázave Nespekách, v Kácove na Kutnohorsku av Zruči nad Sázavou. Hladiny riek tam ďalej klesajú.

8:01 Trolejbusové a autobusové linky v Ostrave jazdia oddnes podľa nedeľných cestovných poriadkov. Kvôli povodniam majú výluku aj niektoré električkové linky a Dopravný podnik Ostrava (DPO) potrebuje napríklad na niektorých úsekoch zabezpečiť náhradnú dopravu. ČTK to dnes oznámila hovorkyňa DPO Tereza Šnoblová.

7:41 V Plzenskom kraji platili dnes ráno povodňové stupne na šiestich riekach. Klabava v Novej Hute na Rokycansku sa od pondelka drží na druhom stupni. Prvé stupne sú na Holoubkovskom potoku a na Klabave v Rokycanoch, na Otave v Sušici, na Úslave, Radbuze a Berounce v Plzni a na Berounke v Libline. Podľa dostupných informácií rieky nepôsobia v kraji problémy.

7:39 V Pardubickom kraji zostávajú rieky na štyroch miestach na najvyššom, treťom povodňovom stupni. Ich hladiny kulminujú alebo už začali klesať. Vyplýva to z údajov Povodní Labe a Českého hydrometeorologického ústavu.

Muž kráča po zaplavenej ulici v českom meste Litovel.
Zobraziť galériu (5)
Muž kráča po zaplavenej ulici v českom meste Litovel.  (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

7:35 Povodňových stavov v Česku dnes ráno ďalej ubudlo, pred 06:30 bol niektorý z povodňových stupňov na zhruba 160 miestach, čo je zhruba o 20 menej ako po polnoci. Veľká voda sa s výnimkou južných Čiech presúva z horných na stredné a dolné toky. Povodňový stupeň ohrozenia bol ráno najmä na juhočeských riekach a tiež na Odre a Opave, Dyji a Morave a Labi. Vyplýva to z údajov na povodňovom webe Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

7:05 Na južnej Morave aj dnes ráno pretrváva tretí povodňový stupeň na Dyji, Svratke a Morave. Na väčšine miest sa očakáva postupný pokles hladín, avšak viac vody začne počas dňa tiecť Brnom, pretože hladina Brnianskej priehrady sa blíži k hrane prelivu. Vyplýva to z údajov Českého hydrometeorologického ústavu.

6:57 Hladina rieky Moravy v Kroměříži začala v noci na dnes opäť klesať. V pondelok popoludní a večer stúpla o desiatky centimetrov, podľa zástupcov povodňovej komisie to zapríčinili rozlivy vody z jej menších prítokov, rieky Bečvy a riečky Haná. Naďalej však na Morave v Kroměříži zostáva tretí stupeň povodňovej aktivity znamenajúci ohrozenie. V Zlínskom kraji ráno platil tiež na Morave v Spytihněvi, vyplýva z údajov Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

6:40 Hladiny riek v Kráľovskom kraji v noci na dnes pokračovali v poklese a na žiadnej rieke dnes ráno už nebol tretí stupeň povodňovej aktivity. Druhé stupne zostávali na Stenáve v Otoviciach na Náchodsku a na Orlici v Týništi nad Orlicou a Tichej Orlici v Čermnej nad Orlicou na Rychnovsku. Vyplýva to z údajov spoločnosti Povodie Labe.

6:35 Tretí povodňový stupeň, teda ohrozenie, platí v Moravskosliezskom kraji stále na štyroch miestach, tri sú na rieke Opave a štvrté na Odre v Bohumíne na Karvinsku. Na Odre v Ostrave je druhý stupeň a už len na viacerých miestach v kraji prvý stupeň povodňovej aktivity. Vyplýva to z informácií podniku Povodie Odry a Českého hydrometeorologického ústavu. Záplavami zasiahnuté oblasti v kraji dnes navštívi premiér Petr Fiala (ODS) s ďalšími ministrami.

6:24 Hladina rieky Moravy v Olomouci-Nových Sadoch už dnes ráno stagnuje. K 06:00 dosahuje 492 centimetrov, viac ako pol metra nad stavom ohrozenia. Hlavný nápor vody v meste zadržala protipovodňová ochrana, voda však zaplavila mestskú časť Chomoutov. Voda sa do tamojších ulíc vyliala miestami až po pás, hladina tam však už začala klesať. Taktiež v samotnej Olomouci zaplavila niektoré úseky ciest. Podľa zástupcov radnice by už mala Morava počas dňa postupne klesať.

6:15 Pardubice v pondelok večer otvorili pre ľudí a mestskú hromadnú dopravu most kpt. Bartoše cez Labe uzavreté kvôli povodňovým náplavám. Nánosy odstránili hasiči. Chodci a cyklisti opäť môžu tiež cez Chrudimku po láske vedúcej k pardubickej nemocnici a cez most pri Bielobranskom námestí. Mesto o tom informovalo na facebooku. Labe pred aj za Pardubicemi aj Chrudimka v pardubických Nemošiciach boli dnes pred 06:00 na povodňovom stupni ohrozenia.

 

⭕️ Most kpt. Bartoše se večer otevřel pro chodce, cyklisty a za dohledu Městské policie Pardubice také pro MHD!...

Posted by Statutární město Pardubice on Monday, September 16, 2024

6:00 Pondelkový vytrvalý dážď zvýšil na juhu Čiech cez noc hladiny riek na mnohých miestach. Najvyšší povodňový stupeň dosiahli toky na takmer troch desiatkach staníc, vyplýva z aktuálnych informácií Českého hydrometeorologického ústavu. Tretí, najvyšší povodňový stupeň dnes o 5.30 h prekonala Vltava v Českých Budějoviciach, kde rieka od pondelkového večera stúpla o viac ako pol metra.

Horné toky riek postupne klesajú, najhoršia situácia je na juhu Čiech

Horné a stredné úseky rozvodnených tokov v Česku väčšinou klesajú. Počet miest s dosiahnutým povodňovým stupňom klesol za posledných 24 hodín o viac ako 40 na 179. Vyplýva to z údajov na povodňovom webe Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) okolo dnešných 02: 00. Najhoršia situácia je v Juhočeskom kraji, kde 24 meracích staníc hlásilo tretí, teda najvyšší povodňový stupeň.

Horné toky riek v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČHMÚ)

V celom Česku bolo dve hodiny po polnoci 56 miest, kde voda dosahovala tretí stupeň povodňovej aktivity. Situácia označovaná ako extrémna povodeň ale už na žiadnom mieste nebola. Hladiny väčšiny horných a stredných úsekov zasiahnutých tokov sú po kulminácii a naďalej klesajú, uviedol ČHMÚ v pondelok večer v hydrologickej predpovedi pre dnešný deň. Rieka Morava bude podľa nej pozvoľna kulminovať nad hranicou tretieho povodňového stupňa. V povodí hornej a strednej Sázavy budú toky tiež na poklesoch.

Na tokoch odvodňujúcich Šumavu a Novohradské hory očakávajú hydrológovia kvôli dažďu aj naďalej vzostupy či kolísanie hladín. Rieky by mali kulminovať v noci na utorok. Rybník Rožmberk na Jindřichohradecku by sa mohol naplniť a začať vytekať bezpečnostným preliatím dnes ráno asi o 06:00 či 07:00. Postupne by sa tak výrazne zvýšila hladina Lužnice, ktorá rybníkom preteká. Po pondelkovom zasadnutí krajskej povodňovej komisie to povedal juhočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Autá stoja na zaplavenej ceste v Ostrave.
Zobraziť galériu (5)
Autá stoja na zaplavenej ceste v Ostrave.  (Zdroj: TASR/AP/Darko Bandic)

Vo Veselí nad Lužnicou v mieste, kde by sa rieka mohla dostať z koryta, mesto vybudovalo protipovodňové bariéry. Hladina Lužnice pozvoľna stúpa, ale do dnešného rána nehrozí, že by sa v meste rozliala. ČTK to v pondelok večer po zasadnutí krajskej povodňovej komisie povedal starosta mesta Vít Rada (ANO). Prípadná evakuácia pri rozliatí rieky by sa týkala približne tisícky obyvateľov.

Česko dostalo ponuku pomoci pri povodniach od viacerých krajín, zatiaľ ju nevyužije

Česko dostalo ponuku pomoci pri povodniach od Ukrajiny, Izraela, Slovenska, Kosova, Litvy, Severnej Macedónska, Spojených štátov, Grécka či Slovinska. ČTK to povedal minister zahraničných vecí Ján Lipavský (Piráti). Vláda dnes vzala ponuky na vedomie s tým, že sa partnerom v prípade potreby ozve.

Ministerstvo zahraničných vecí teraz neeviduje, že by Česi v krajinách zasiahnutých záplavami boli v ťažkostiach. To sa týka aj zahraničných občanov v Česku, uviedol úrad. Lipavský ČTK už v nedeľu oznámil, že Ukrajina ponúkla Česku personálnu i materiálnu pomoc svojich záchranných zložiek pri odstraňovaní následkov ničivých povodní. Pomoc vtedy ponúklo tiež napríklad Slovinsko, ktorému Česko pomohlo pri mohutných povodniach vlani v auguste.

Jan Lipavský
Zobraziť galériu (5)
Jan Lipavský  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Chcel by som oceniť predovšetkým reakciu Ukrajiny, ktorá prišla ako prvá. Je nám cťou mať za spojencov národ, ktorý už vyše dva a pol roka bráni pri sebe doma náš spôsob života pred ruskou agresiou a napriek tomu nájde silu ponúknuť nám pomoc v boji s živelnou katastrofou," uviedol šéf diplomacie.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes po rokovaní vlády uviedol, že pomoc ponúkli tiež saský či bavorský premiér. Telefonicky dnes hovoril s poľským premiérom Donaldom Tuskom. Diskutovali o spolupráci záchranných jednotiek oboch krajín, ale aj o spoločnom postupe pri žiadostiach o európske peniaze na riešenie následkov povodní. Fiala o tom telefonicky hovoril aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

archívne video

Silný prúd rieky v Dolnom Sliezsku zobral so sebou auto (Zdroj: X/Polski Łobuz)

Na české zastupiteľské úrady v Rakúsku a Poľsku sa podľa ministerstva obracajú desiatky českých občanov so žiadosťami o radu, či cestovať do krajiny, alebo nie. "V tejto chvíli neevidujeme, že by Česi v krajinách zasiahnutých záplavami boli v ťažkostiach. To sa týka aj zahraničných občanov v Česku," oznámila ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikácie. Ambasády v Nemecku, Slovensku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku situáciu v krajinách sledujú, aktualizujú sa tiež informácie v cestovateľskom systéme Drozd.

Ministerstvá vyhodnotia záplavy a navrhnú opatrenia vrátane zmeny legislatívy

Ministerstvá životného prostredia a pôdohospodárstva zdokumentujú a vyhodnotia spoločne s krajskými povodňovými komisiami priebeh záplav a pripravia návrh, ako ich riešiť v budúcnosti, vrátane zmeny legislatívy, povedal dnes večer po mimoriadnom rokovaní vlády minister životného prostredia Peter Hladík (KDU-ČSL). Na vyhodnotení sa budú podieľať tiež podniky povodia a Český hydrometeorologický úrad.

Ministerstvo požiadalo krajské povodňové komisie, aby detailne zdokumentovali a fotili, odkiaľ voda tiekla, a kde boli problémy. "Vznikne detailné vyhodnotenie týchto povodní a následne tiež návrh, akým spôsobom sa pripraviť na tieto situácie do budúcnosti, aké opatrenia robiť, a to v kombinácii ako nádrží, tak aj prírode blízkych opatrení, vrátane možnej zmeny legislatívy," povedal Hladík. Hladík upozornil, že v zasiahnutých oblastiach je teraz potrebné riešiť pomoc na mieste. Spomenul napríklad kontaminované zdroje podzemnej vody alebo nefunkčné čističky odpadových vôd. "Tieto investície, tieto opravy, musia prísť čo najrýchlejšie," uviedol.

Česká geologická služba spustila tiež telefónnu linku, na ktorú sa môžu ľudia obrátiť, ak si nie sú istí, či by mohol napríklad svah po zrážkach byť nestabilný a spôsobiť problémy. "Prídu, zhodnotia situáciu. Rovnaké problémy budú nastávať pri stromoch v intravilánoch obcí, ktoré sú podmáčané, môžu padať aj do budúcnosti pri väčšom vetre," doplnil Hladík.

Hladík tiež ocenil presnosť odhadov a modelov i prácu vodohospodárov a ďalších zložiek, vďaka ktorým sa podarilo povodne dobre ustáť. Aktuálna situácia podľa neho nie je rovnaká ako pri povodniach v rokoch 1997 a 2002, pretože záplavy zasiahli takmer celú ČR, bolo však možné sa na ne pripraviť. Zároveň upozornil, že povodňová situácia nekončí, dúfa ale, že naďalej nebude natoľko vážna a nebude ohrozovať životy ani majetky ľudí.

Viac o téme: PovodeňZáplavyPočasieČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu