Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Odborník poukázal na veľký háčik pri vyplácaní rodičovského príspevku: Minister reaguje, je to zavádzanie!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vlani schválená novela školského zákona priniesla zmenu vo vyplácaní rodičovského príspevku. Rodičia, ktorí nedokážu umiestniť dieťa vo verejnej materskej škole (MŠ) z dôvodu nedostatočných kapacít, môžu vďaka nemu tiež poberať rodičovský príspevok. Táto zmena pomohla mnohým rodinám. Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál však poukázal na to, že vyplácanie príspevku má jeden veľký háčik. Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) v reakcii uviedol, že Mihál svojimi tvrdeniami zavádza.

archívne video

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy pre rok 2025 nedohodli (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorá platí od 30. mája 2023 a ktorú presadila strana Hlas-SD, má rodič nárok na rodičovský príspevok aj na dieťa, ktoré dovŕšilo 3 roky, ak dieťa nebolo prijaté do verejnej materskej školy. "Háčik je však v tom, že nárok na takto ,predĺžený‘ rodičovský príspevok má rodič až od 1. septembra školského roka, ktorý nasleduje po školskom roku, v ktorom dieťa dovŕšilo vek 3 roky," upozorňuje Mihál.

Ako príklad uviedol rodičov dieťaťa, ktoré oslávilo tretie narodeniny v marci 2024 a nebolo prijaté do príslušnej verejnej škôlky. "Nárok na rodičovský príspevok bude mať až za september 2024," uviedol a poukázal na to, že rodičovský príspevok sa vypláca pozadu, takže na prvú "výplatu" budú musieť čakať až do októbra 2024.

Odborník poukázal na veľký
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ešte horšie to majú rodičia dieťaťa, ktoré dovŕšilo vek 3 roky už v septembri 2023 a rovnako nebolo prijaté do verejnej škôlky. "Tí musia čakať na obnovenie rodičovského príspevku skoro celý rok, respektíve 11 mesiacov. Pri sume 473,30 eura mesačne tak prídu o 5 206 eur, ktoré by pri spravidlovom zákone dostali - ale nedostanú," skonštatoval odborník.

Poukázal okrem iného na to, že spoluautorom zákona bol súčaný minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). "Ak by mal o to záujem, už dávno mohol byť tento zákon opravený a rodičia trojročných detí mohli byť spokojní," uviedol na záver. Zákon sa týka viac ako 50-tisíc rodín.

Mihál zavádza, reaguje minister Tomáš

Na tvrdenia Mihála zareagoval minister práce Erik Tomáš, ktorý hovorí o zavádzaní. "Áno, je pravdou a hrdo sa k tomu hlásime, že strane Hlas-SD sa ešte v opozícii podarilo presadiť zákon, ktorý zaviedol nárok na rodičovský príspevok pre rodičov, ktorým spádová materská škola odmietne z kapacitných dôvodov prijať ich dieťa. Skvelé opatrenie, ktoré rodičia takýchto detí ocenili," uvádza Tomáš s tým, že Mihál podsúva verejnosti "tendenčné bludy".

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (5)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa jeho slov zákon presne kopíruje a reaguje na už historicky zavedený systém prijímania detí do materských škôl, podľa ktorého vzniká nárok na prijatie dieťaťa do škôlky v danom školskom roku až po dosiahnutí veku 3 roky pred jeho začiatkom. Dodáva, že ak by zákon neexistoval, rodičia by ani neumiestnili dieťa v škôlke, ani nemali nárok na rodičovský príspevok.

"V súlade s Plánom obnovy už platí aj ďalší zákon, ktorý ukladá povinnosť zabezpečiť voľné miesto v materskej škole, od 1. 9. 2024 pre všetky 4-ročné deti a od 1. 1 .2025 aj pre všetky 3-ročné deti. Pre 5-ročné deti už dlhodobo platí tzv. povinné predprimárne vzdelávanie, teda povinná škôlka," vysvetľuje minister.

Viac o téme: Rodičovský príspevokJozef MihálErik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu