Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Veľká pomoc pre tisícky rodín: Štát zvýši PRÍSPEVOK na deti, ministerstvo spustilo nový systém!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Tisíckam rodičov zdravotne znevýhodnených detí sa bude dýchať o niečo ľahšie. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR totiž od 2. septembra spustilo nový systém odľahčovacej služby. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Pilotná fáza projektu potrvá do 31. decembra 2024 a bude financovaná zo štátneho rozpočtu vo výške 279.595 eur. Od budúceho roka bude projekt pokračovať, ale bude financovaný z fondov EÚ. "Odľahčovacia služba, ako sa ukázalo, na Slovensku prakticky nefungovala, respektíve nefungovala dobre. Tie dôvody boli dva. Prvý, že samosprávy nemajú dostatok financií na to, aby takúto odľahčovaciu službu financovali. Pripomínam, že nejde o kompetenciu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ale samospráv. A ten druhý bol vážnejší, že rodičia nemali dostatok prostriedkov na úhradu takejto odľahčovacej služby," uviedol Tomáš.

Doplnil, že rezort práce prispeje rodičom alebo opatrovateľom zdravotne znevýhodnených detí na úhradu odľahčovacej služby v priemernej výške ekonomicky oprávnených prostriedkov. Tomáš očakáva, že sa týmto opatrením zvýši záujem o odľahčovaciu službu, keďže minulý rok ju z 8300 osôb využilo len 150, a to z dôvodu nedostatku prostriedkov na jej úhradu.

archívne video

Chceme pripraviť novelu, ktorou sa zvýši suma humanitárnej pomoci, tvrdí Tomáš (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Maximálna výška príspevku sa líši podľa formy

Šéf rezortu spresnil, že rodičia môžu o preplatenie odľahčovacej služby požiadať vždy najneskôr do konca ďalšieho mesiaca. Rodičia a opatrovatelia zdravotne znevýhodnených detí vo veku od šesť do 18 rokov môžu využiť odľahčovaciu službu buď u verejného alebo neverejného poskytovateľa sociálnych služieb, ktorý je zapísaný do registra takýchto služieb.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (2)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Žiadosť vieme podať v deviatom mesiaci, bude platiť až do prvého mesiaca 2025, čiže do januára si viete podať túto žiadosť alebo naši poskytovatelia si vedia žiadosť dať na 46 úradoch osobne, poštou alebo elektronicky. Táto samotná žiadosť bude musieť mať tri prílohy, to jest zmluvu o poskytovaní, doklad o preukázaní úhrady a potvrdenie poskytovateľa sociálnej služby o výpočte úhrady," uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

"Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny sme pripravení poskytnúť žiadateľom formuláre aj všetky potrebné informácie tak, aby sme im pomohli vniesť viac pohody a potešenia do ich rodín,“ informoval Ormandy.

Maximálna výška príspevku sa líši podľa formy poskytnutej sociálnej služby:

  • terénna forma sociálnej služby – 9,93 Eur/hodina,
  • ambulantná forma sociálnej služby – 3,97 Eur/hodina,
  • pobytová forma sociálnej služby – 50,77 Eur/1 deň.

Tomáš pripomenul, že v parlamente je v súčasnosti novela zákona o sociálnych službách, ktorá zvyšuje príspevok na opatrovanie zdravotne znevýhodneného dieťaťa a zároveň mení možnosti čerpania odľahčovacej služby zo súčasných 30 dní na 360 hodín.

Viac o téme: Erik Tomáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu