Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Putin sa hrá na cára báťušku: Rusko otvorilo dvere všetkým cudzincom! OBROVSKÉ výhody...Má to však jeden háčik

Vladimir Putin počas plenárneho zasadnutia na rusko-africkom summite v Petrohrade Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin počas plenárneho zasadnutia na rusko-africkom summite v Petrohrade (Zdroj: SITA/AP/Donat Sorokin/TASS Host Photo Agency Pool Photo)

MOSKVA – Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin sa podpisom nového dekrétu priblížil k osloveniu "báťuška cár" (otec vlasti). Poskytuje totiž veľké výhody pre všetkých cudzincov. Do Ruska môže prísť po novom ktokoľvek, no musí byť v prvom rade nespokojný. Putin sa rozhodol bojovať proti Západu otvorenou náručou.

Podľa znenia najnovšieho dekrétu, ktorý už stihol podpísať a formálne uznať aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, poskytne Moskva pomoc všetkým cudzincom/utečencom, ktorí sa "snažia uniknúť politike neoliberalizmu" v ich domovských krajinách. Útočisko má poskytnúť práve Rusko so svojimi "tradičnými hodnotami", uvádza sa v dekréte. Informáciu priniesla ako prvá ruská štátna spravodajská agentúra TASS. 

Neznalosť nie je problém 

Cudzinci resp. utečenci majú podľa nových pravidiel právo požiadať o prechodný pobyt na území Ruskej federácie (RF) "nad rámec kvóty schválenej ruskou vládou a bez predloženia dokladov potvrdzujúcich ich znalosť ruského jazyka, ruskej histórie či zákonov". Žiadosť je založená najmä na odmietnutí politiky domácej krajiny, pričom dekrét hovorí o "deštruktívnych neoliberálnych ideáloch", ktoré sú v rozpore s ruskou tradíciou a duchovnými a morálnymi hodnotami. 

Putin sa hrá na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Očakáva sa, že Kremeľ zostaví zoznam krajín, ktoré podľa neho vnucujú svojim občanom neoliberálnu politiku a nezdravé postoje. Ministerstvo zahraničných vecí RF dostalo pokyn, aby takýmto žiadateľom začalo udeľovať trojmesačné víza už v septembri.

Talianska študentka

Vo februári tohto roku Putin podporil myšlienku talianskej študentky Irene Cecchiniová, že Rusko by malo zmierniť pravidlá vstupu pre tých, ktorí zdieľajú tradičné kultúrne a rodinné hodnoty. Tá sa rozhodla pre štúdium na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Irene sa počas rozhovoru pre univerzitu vyjadrila, že túto akademickú pôdu si vybrala pre jej "prísne štandardy" a "vysokú reputáciu v medzinárodných vzťahoch a diplomacii". Oceňuje aj široké spektrum študentov z celého sveta.

"Na začiatku boli moje očakávania od Ruska založené predovšetkým na informáciách, ktoré som dostala cez médiá a na názoroch ľudí z mojej rodnej krajiny (Taliansko). Bol to však jednostranný pohľad na Rusko...Teraz, keď tu žijem, môj pohľad sa zmenil. Na rozdiel od stereotypov som zistila, že Rusi sú srdeční, prívetiví a túžia podeliť sa o svoju kultúru a tradície s cudzincami," uviedla Irene Cecchiniová. 

Obhajoba ruskej invázie na Ukrajinu

Už deviateho novembra 2022, len osem mesiacov od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu, schválil prezident Putin princípy na posilnenie tzv. "tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt". Informuje o tom Ukrainska Pravda. V nich sa okrem iného spomínalo, že kroky USA a jeho partnerov sú hrozbou nielen pre tradičné ruské hodnoty, ale aj pre demografickú situáciu na území Ruskej federácie. Vojna na Ukrajine je tu chápaná ako boj proti západným hodnotám. LGBTIQ+ komunitu opísal Putin ako deštruktívnu pre spoločnosť. 
 

Viac o téme: BojUtečenciDekrétRuskoVladimir PutinútočiskoRuská federáciaCudzinciPrezidentNeoliberalizmusTradičné hodnoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu