Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

BEZMOCNÝ pohľad Západu: Putin je v TEJTO krajine vítaný napriek medzinárodnému zatykaču! Môže to spustiť DOMINO EFEKT

Ruský prezident Vladimir Putin pristál v Ulánbátare na Džingischánovom medzinárodnom letisku v rámci oficiálnej návštevy Mongolska. V sprievode s ministerkou zahraničných vecí Batmunkh Battsetsegovou. Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin pristál v Ulánbátare na Džingischánovom medzinárodnom letisku v rámci oficiálnej návštevy Mongolska. V sprievode s ministerkou zahraničných vecí Batmunkh Battsetsegovou. (Zdroj: SITA/AP/Sutnik/Kremlin Pool Photo/Natalia Gubernatorova)

ULÁNBÁTAR – Ruský prezident Vladimir Putin podnikol v týchto dňoch oficiálnu cestu do Mongolska. Spravil tak napriek tomu, že Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal na jeho osobu zatykač. V ázijskej krajine však nedošlo k žiadnemu zatknutiu hlavy Ruskej federácie.

Na ruského prezidenta Vladimira Putina je vydaný medzinárodný zatykač. Napriek tomu začiatkom tohto týždňa pricestoval do Mongolska ako slobodný človek, pričom vrchní predstavitelia krajiny ho vítali so všetkými poctami. Zatykač bol, ako uvádza POLITICO, vydaný v marci 2023, pričom Putin je obvinený z vojnových zločinov v súvislosti s deportáciami a presunmi detí z okupovaných oblastí Ukrajiny smerom do Ruska.  

Žiadny postih pre Mongolsko

Podľa Medzinárodného trestného súdu (ICC) je Mongolsko, ako jedným z členov, povinné konať na základe jeho rozhodnutí. Ruskí predstavitelia napriek tomu nemali žiadne obavy pred cestou Putina do tejto ázijskej krajiny. Pokiaľ k zatknutiu Putina v Mongolsku nedôjde, krajina bude čeliť trestnému stíhaniu za svoju nečinnosť. 

"Vladimir Putin sa nevyhne zodpovednosti za svoje vojnové zločiny na Ukrajine," povedala predsedníčka Medzinárodného trestného súdu Tomoko Akaneová. Keď hovorila o ruskom diktátorovi, citovala čínske príslovie: "Nebeská pomsta je pomalá, ale istá."

"Mongolsko bude s najväčšou pravdepodobnosťou stíhané Medzinárodným trestným súdom za porušenie povinnosti spolupracovať," povedal vedúci výskumný pracovník Inštitútu právnych štúdií Tamás Hoffmann. I keď by sa prípad následne postúpil "Zhromaždeniu zmluvných strán", za porušenie, resp. nedodržanie, súdnych rozhodnutí ICC neexistuje žiadne sankčné postihnutie. 

Podobný prípad sa odohral v roku 2015, kedy Juhoafrická republika nezatkla prezidenta Sudánu Umara al-Bašíra. Bol na neho vydaný medzinárodný zatykač za zločiny proti ľudskosti a z páchania genocídy. Prípad nebol postúpený ani Bezpečnostnej rade OSN. 

Zvykové právo tu neplatí

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ešte pred cestou ubezpečil novinárov, že Moskva nemá žiadne obavy z odmietnutia vstupu do krajiny alebo zatknutia Putina mongolskými úradmi. 

"V súlade s medzinárodným zvykovým právom požívajú na zahraničných súdoch hlavy štátov, predsedovia vlád a ministri zahraničných vecí osobnú imunitu. Zatykač však vydal Medzinárodný trestný súd, ktorého štatút a judikatúra takéto imunity neuznávajú," vysvetlil Sergej Vasiljev, odborník na medzinárodné právo z Open Universiteit v Holandsku.

Ako všetky štáty, ktoré sú zmluvnými stranami ICC, aj Mongolsko je povinné vykonať zatykač na Putina. Pokiaľ tak nespraví spochybní dodržiavanie záväzkov podľa článkov 86-87 Rímskeho štatútu.

Domino efekt pre ostatné krajiny 

Oficiálnou zámienkou pre Putinovu návštevu Mongolska je pripomenutie si sovietsko-mongolského víťazstva nad Japonskom v roku 1939 v bitke pri Chalkhin Gol. Očakáva sa, že jeho čas v Mongolsku bude krátky a obmedzený na niekoľko stretnutí v hlavnom meste Ulanbátar. 

Ruský prezident Vladimir Putin na oficiálnej návšteve Mongolska
Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin na oficiálnej návšteve Mongolska  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Kristina Kormilitsyna)

Analytici sa zhodli, že neochota Mongolska konať v súlade s rozhodnutím ICC ponúkne veľmi žiadanú podporu pre Putina ako tvrdého a nedotknuteľného vodcu. Vasiljev zdôraznil, že okrem symboliky, že svetu ukáže, že ho "zatykač netrápi", dostane Putin aj ďalšiu šancu "vraziť klin" medzi západných členov ICC a krajiny tzv. globálneho juhu o otázke páchania medzinárodných zločinov.

"Putinova propaganda využije neschopnosť Mongolska ho zatknúť...tým, že ukáže, že zatykač na neho bol len výsledkom západného práva a že prokurátor ICC a sudcovia... jednoducho splnili požiadavku kolektívneho Západu," povedal Vasiliev pre The Moscow Times. 

Problém je podľa experta z holandskej univerzity v tom, že by to mohlo vyvolať podobné správanie zo strany iných členov ICC, ktorí nepodporujú Ukrajinu a nevadí im obchodovať s Putinom. 

Spolupáchateľ

Altantuya Batdorjová, výkonná riaditeľka Amnesty International pre Mongolsko, povedala, že ukryť utečenca pred medzinárodnou spravodlivosťou by nebolo len marením spravodlivosti. "Pokiaľ Mongolsko poskytne prezidentovi Putinovi čo i len dočasné bezpečné útočisko, v skutočnosti sa podľa medzinárodného práva stane spolupáchateľom pri zabezpečovaní beztrestnosti niektorých z najzávažnejších zločinov."

Viac o téme: RuskoVladimir PutinMongolskoPrezidentMedzinárodný zatykačOficiálna návštevaUlánbátar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu