Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Talianske mestá chystajú na turistov nepríjemné prekvapenie! Dovolenka sa môže poriadne predražiť

Pohľad na barokovú Fontánu di Trevi z priečelia paláca Palazzo Poli v Ríme Zobraziť galériu (2)
Pohľad na barokovú Fontánu di Trevi z priečelia paláca Palazzo Poli v Ríme (Zdroj: TASR/ANSA/LUCIANO DEL CASTILLO)

RÍM - Talianska vláda sa chystá výrazne zvýšiť turistickú daň, ktorá sa platí pri pobytoch v hoteloch a ďalších ubytovacích zariadeniach. Maximálna sadzba dane by mohla vystúpiť na 25 eur za osobu a noc, píše talianska tlač, podľa ktorej má už kabinet pripravené paragrafované znenie novely zákona. S návrhom nesúhlasia hotelieri. Podľa ministerstva pre turizmus sa bude o návrhu ešte rokovať.

archívne video

Dovolenka so svojim miláčikom! Auto, lietadlo alebo autobus: Všetko, čo musíte vedieť o cestovaní so psom (Zdroj: NL/TH)

V súčasnosti sa v časti talianskych miest platí turistická daň v maximálnej výške päť eur za osobu a noc. Sadzba môže predstavovať až desať eur za osobu a noc v Ríme. Podľa novej vládnej úpravy by sa sadzba odvíjala od ceny ubytovania. Pri cene ubytovania pod 100 eur by daň predstavovala päť eur, pri najdrahších pobytoch s cenou nad 750 eur by mohla predstavovať až 25 eur. Konkrétnu výšku by si radnice mohli určiť samy.

Vyberať turistickú daň by podľa navrhovanej úpravy mohli všetky talianske mestá. V súčasnosti tak môže daň vyberať zhruba tisíc z 8-tisíc talianskych obcí. Tým daň každoročne prináša vyše 700 miliónov eur.

Hotelieri nesúhlasia

S návrhom nesúhlasí združenie hotelierov. "Nie sme bankomatmi radníc," uviedlo združenie Confindustria Alberghi. Asociácia uvádza, že napríklad pri izbách s cenou mierne nad 100 eur by sa výrazne zvýšila daňová záťaž, keďže by turistický odvod predstavoval až desať eur za osobu a noc.

Talianske mestá chystajú na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vláda ale ubezpečuje, že ešte nie je nič rozhodnuté. "Dialóg (o zvýšení dane) bude pokračovať v septembri," uviedlo ministerstvo pre turizmus. O záležitosti chcú tiež ešte rokovať mestá, vyhlásilo v utorok ich združenie Anci.

Viac o téme: TalianskoTuristická daň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu