Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina tvrdí, že pri Kryme potopila ruskú ponorku: Zasiahla systém S-400

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Vo Vinnyckej oblasti hlásili výbuchy. Podľa spravodajského portálu Suspilne bolo v noci 3. augusta v meste počuť niekoľko výbuchov. Ukrajinské letectvo už skôr varovalo pred hrozbou útokov ruských dronov v regióne. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 

Ničíme votrelcov. A budeme ničiť až do víťazstva, povedal generál plukovník Alexander Sirský. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:31 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) a ministerstvo zahraničných vecí evakuovali 3. augusta 30 Ukrajincov z Libanonu uprostred zvýšených bezpečnostných rizík na Blízkom východe, informoval HUR. Napätie vzrástlo po tom, čo bol 31. júla v Teheráne zavraždený politický šéf Hamasu Ismail Haniyeh. Irán obvinil Izrael z vykonania útoku. Niekoľko dní predtým pri útoku z Libanonu na dedinu na Golanských výšinách údajne zahynulo 12 detí. Izrael a USA uviedli, že útok zorganizoval Hizballáh, teroristická skupina so sídlom v Libanone.

20:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu poďakoval ukrajinskej armáde za útoky na ruské letiská, ropné rafinérie a logistiku. Informovala o tom agentúra AFP. „Každý presný úder, ktorý reaguje na ruské bomby, ktorý ničí ruskú logistiku, ruské základne, ktorý sťažuje okupantovi zotrvávanie na našom území — každý takýto úder približuje spravodlivý koniec vojny,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore.

20:20 Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets 3. augusta oznámil, že sa obrátil na Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a Organizáciu Spojených národov v reakcii na fotografiu, ktorá údajne zobrazuje telo ukrajinského vojnového zajatca popraveného Ruskom. Fotografia, ktorá koluje po sociálnych sieťach, ukazuje telo človeka s odrezanou hlavou a končatinami.

19:35 Investori sa od začiatku rozsiahlej invázie väčšinou zdržiavali mimo Ukrajinu, no podľa novej správy účtovnej organizácie KPMG Ukrajina so sídlom v Kyjeve sa situácia mení.

18:45 EÚ sa musí úplne odstaviť od ruskej ropy a plynu. Je to jediný spôsob, ako uvoľniť blok zo zovretia ruských štátnych záchytných sietí, ktoré majú naďalej korozívny vplyv na európsku ekonomiku, píše Martin Vladimirov v tomto článku.

18:00 Ukrajinská armáda 3. augusta uviedla, že ukrajinský raketový útok deň predtým potopil ponorku ruskej Čiernomorskej flotily a poškodil systém protivzdušnej obrany S-400 na Ruskom okupovanom Kryme.

17:00 Ukrajinská armáda oznámila, že pri Ruskom okupovanom Kryme potopila ruskú ponorku a poškodila protiraketový systém S-400 ruskej armády. Na facebooku o tom dnes informoval generálny štáb ukrajinskej armády.

16:35 Ruský protivojnový aktivista zomiera vo vyšetrovacej väzbe. Hudobník a protivojnový aktivista Pavel Kušnír zomrel 27. júla vo vyšetrovacej väzbe v Birobidžane, hlavnom meste Židovskej autonómnej oblasti Ruska.

15:56 Esper Bionics vyrába robotickú protetiku, ktorú v súčasnosti používa viac ako 30 ukrajinských vojakov slúžiacich v ruskej vojne. „Veľa vojakov, ktorí dostanú našu ruku, sa cítia ako kyborgovia,“ hovorí šéf marketingu Esper Bionics Dmytro Ganush.

15:10 Ukrajinský ženský tím v šerme šabľou postúpil na parížskych olympijských hrách do semifinále. Ukrajinský ženský tím v šerme šabľou si na OH v Paríži 2024 3. augusta zabezpečil postup do semifinále, keď zvíťazil nad Talianskom so skóre 45:37.

14:28 Osem ukrajinských detí sa vrátilo domov z Rusmi okupovaných častí Chersonskej oblasti, uviedol 3. augusta regionálny guvernér Oleksandr Prokrudin.

13:40 Ruské ministerstvo obrany informuje, že jeho protivzdušná obrana "zachytila a zničila" v noci na sobotu celkovo prinajmenšom 76 ukrajinských dronov, a to nad viacerými oblasťami a regiónmi, ktoré ležia pri ukrajinských hraniciach či neďaleko od nich. Informuje o tom agentúra AFP.

13:20 Vo vyšetrovacej väzbe na Rusko Ďalekom východe zomrel počas držania hladovky ruský pianista a protivojnový aktivista Pavel Kušnir, oznámila ľudskoprávna monitorovacia skupina OVD-Info. Informuje o tom agentúra DPA.

11:34 "Len tento týždeň Rusko použilo viac ako 600 riadených leteckých bômb proti Ukrajine" - Zelenskyj. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdôraznil potrebu rozhodného postupu proti ruským náletom a uviedol, že ruské bojové letectvo musí byť zničené kdekoľvek, a to s použitím akýchkoľvek účinných prostriedkov. "Je tiež celkom spravodlivé udrieť na ruské letiská. Potrebujeme toto spoločné rozhodnutie s našimi partnermi - bezpečnostné rozhodnutie. Toto je jediný spôsob, ako zabezpečiť ochranu pre našich ľudí," povedal. Zelenskyj zdôraznil naliehavosť situácie a upozornil na značný počet bômb, ktoré Rusko použilo za jediný týždeň. "Musíme zastaviť tento každodenný ruský teror ráznymi spoločnými rozhodnutiami," dodal.

10:57 Ukrajina zaútočila na letisko Morozovsk v Rostovskej oblasti a zasiahla jej muničný sklad, v ktorom sú okrem iných zbraní uložené aj kĺzavé bomby, uviedol generálny štáb.

9:45 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili 5 a 11 zranili. Celkom 14 ukrajinských oblastí sa za posledný deň ocitlo pod ruskými útokmi.

9:28 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. augustu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:10 Pri Charkove ráno 3. augusta došlo k výbuchom, informoval prostredníctvom Telegramu starosta Ihor Terekhov. Výbuchy bolo počuť na predmestí mimo mesta, povedal Terekhov.

6:42 Drony zasiahli sklad ropy v regióne Gubkinsky, povedal guvernér Vjačeslav Gladkov. Útok spôsobil výbuch v zariadení a požiar začal horieť.

6:15 Drony zasiahli sklady a palivové nádrže v Rostovskej oblasti, hovorí úradník. Nočný útok bezpilotného lietadla spôsobil škody na cieľoch v ruských regiónoch Rostov a Oryol 3. augusta.

6:03 Ukrajinské špeciálne služby cvičia povstalcov z Mali na obsluhu bezpilotných lietadiel, uvádzajú médiá. "Máme spojenie s Ukrajincami, ale rovnako ako so všetkými ostatnými, Francúzmi, Američanmi a ďalšími," povedal hovorca koalície za nezávislosť.

6:00 Vo Vinnyckej oblasti hlásili výbuchy. Podľa spravodajského portálu Suspilne bolo v noci 3. augusta v meste počuť niekoľko výbuchov. Ukrajinské letectvo už skôr varovalo pred hrozbou útokov ruských dronov v regióne.

Ukrajina aj Rusko hlásia zostrelenie desiatok nepriateľských dronov nad svojím územím

Ukrajina aj Rusko hlásia, že v noci na dnes zostrelili nad svojím územím desiatky nepriateľských dronov. Kým Kyjev oznámil, že z celkových 29 ruských útočných dronov ich zlikvidoval 24, Moskva informuje o zostrelení 75 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Neuvádza ale, z akého celkového počtu. Rusko podľa Ukrajiny vyslalo tiež niekoľko striel, o ktorých zachytení Ukrajinci neinformujú. Z oboch krajín boli podľa médií hlásené explózie.

Ruská invázna armáda podľa ukrajinského letectva udrela na susednú krajinu dvoma strelami S-300 z okupovaného územia Doneckej oblasti, dvoma strelami Ch-31P zo vzdušného priestoru nad Čiernym morom a 29 dronmi typu Šáhed. "Zostrelených bolo 24 dronov Šáhed 131/136 nad Chersonskou, Odeskou, Mykolajivskou, Poltavskou, Sumskou, Dnepropetrovskou, Kyjevskou, Vinnyckou a Žytomyrskou oblasťou," uviedli na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily.

Server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestnych činiteľov informuje o zásahu bližšie nespresneného infraštruktúrneho zariadenia ruským dronom vo Vinnyckej oblasti v strednej časti Ukrajiny. V regióne predtým boli počuť explózie. Výbuchy sa podľa serveru ozvali tiež z Odesy na juhu krajiny, miestni novinári informovali o práci protivzdušnej obrany v Odeskej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany medzitým na Telegrame informovalo o ukrajinskom útoku bezpilotnými lietadlami a hlási zachytenie a zničenie 36 dronov nad Rostovskou, 17 nad Orelskou, deväť nad Belgorodskou, osem nad Kurskou, dva nad Rjazaňskou, jeden nad Voronežskou oblasťou a po jednom bezpilotnom lietadle nad Krasnodarským krajom a nad Azovským morom.

Ruský server Kommersant upozornil napríklad na hlásenie gubernátora Rostovskej oblasti Vasiľa Golubeva, podľa ktorého v jeho regióne útočilo 55 dronov, pričom nikto podľa neho nebol zranený. Na dvoch miestach vzpláli sklady, ale čo v nich bolo, gubernátor nespresnil. V Orelskej oblasti dva drony zasiahli podľa tamojších úradov bytový dom, nikto nebol zranený. V Belgorodskej oblasti sa ozvala explózia v jednej z nádrží v sklade s pohonnými hmotami, uviedol tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Ruský telegramový kanál Astra informoval okrem iného o útoku dronmi na vojenské letisko Morozovsk v Rostovskej oblasti. "Svedkovia sa domnievajú, že súdpodľa detonácií tam horí muničný sklad alebo palivové nádrže," uviedol portál. Vyhlásenie jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne vo vojnových podmienkach nezávisle overiť.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu